Wartość klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb.
Dz.U.2019.739
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 11 kwietnia 2019 r.
w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb
ZAŁĄCZNIK
WARTOŚCI KLIMATYCZNEGO BILANSU WODNEGO DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN UPRAWNYCH I GLEB, WYRAŻONE W MM*
WARTOŚCI KLIMATYCZNEGO BILANSU WODNEGO DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN UPRAWNYCH I GLEB, WYRAŻONE W MM*
Uprawa | Kategoria gleby | Okres sześciodekadowy | ||||||||||||||
21 III-20 V | 1 IV-31 V | 11 IV-10 VI | 21 IV-20 VI | 1 V-30 VI | 11 V-10 VII | 21 V-20 VII | 1 VI-31 VII | 11 VI-10 VIII | 21 VI-20 VIII | 1 VII-31 VIII | 11 VII-10 IX | 21 VII-20 IX | 1 VIII-30 IX | |||
Zboża ozime | I | -129 | -132 | -137 | -145 | -154 | -165 | -180 | -199 | -220 | x | x | x | x | x | |
II | -150 | -153 | -158 | -166 | -175 | -186 | -201 | -220 | -241 | x | x | x | x | x | ||
III | -188 | -191 | -196 | -204 | -213 | -224 | -239 | -258 | -279 | x | x | x | x | x | ||
IV | -215 | -218 | -223 | -231 | -240 | -251 | -266 | -285 | -306 | x | x | x | x | x | ||
Zboża jare | I | -125 | -127 | -130 | -135 | -142 | -153 | -169 | -186 | -207 | x | x | x | x | x | |
II | -144 | -146 | -149 | -154 | -161 | -172 | -188 | -205 | -226 | x | x | x | x | x | ||
III | -174 | -176 | -179 | -184 | -191 | -202 | -218 | -235 | -256 | x | x | x | x | x | ||
IV | -194 | -196 | -199 | -204 | -211 | -222 | -238 | -255 | -276 | x | x | x | x | x | ||
Kukurydza na ziarno | I | x | x | x | -168 | -161 | -156 | -153 | -152 | -153 | -154 | -156 | -158 | -161 | -164 | |
II | x | x | x | -200 | -193 | -188 | -185 | -184 | -185 | -186 | -188 | -190 | -193 | -196 | ||
III | x | x | x | -236 | -229 | -224 | -221 | -220 | -221 | -222 | -224 | -226 | -229 | -232 | ||
IV | x | x | x | -271 | -264 | -259 | -256 | -255 | -256 | -257 | -259 | -261 | -264 | -267 | ||
Kukurydza na kiszonkę | I | x | x | x | -168 | -161 | -156 | -153 | -152 | -152 | -152 | -153 | -155 | -157 | -160 | |
II | x | x | x | -200 | -193 | -188 | -185 | -184 | -184 | -184 | -185 | -187 | -189 | -192 | ||
III | x | x | x | -236 | -229 | -224 | -221 | -220 | -220 | -220 | -221 | -223 | -225 | -228 | ||
IV | x | x | x | -271 | -264 | -259 | -256 | -255 | -255 | -255 | -256 | -258 | -260 | -263 | ||
Rzepak i rzepik | I | -207 | -187 | -170 | -155 | -142 | -132 | x | x | x | x | x | x | -138 | -138 | |
II | -232 | -211 | -193 | -177 | -165 | -155 | x | x | x | x | x | x | -158 | -158 | ||
III | -275 | -254 | -236 | -220 | -208 | -198 | x | x | x | x | x | x | -205 | -205 | ||
IV | -297 | -276 | -258 | -242 | -230 | -220 | x | x | x | x | x | x | -230 | -230 | ||
Ziemniaki | I | x | x | -238 | -232 | -226 | -219 | -210 | -200 | -189 | -178 | -168 | -157 | -147 | x | |
II | x | x | -257 | -251 | -245 | -238 | -229 | -219 | -208 | -197 | -187 | -176 | -166 | x | ||
III | x | x | -286 | -280 | -274 | -267 | -258 | -248 | -237 | -226 | -216 | -205 | -195 | x | ||
IV | x | x | -306 | -300 | -294 | -287 | -278 | -268 | -257 | -246 | -236 | -225 | -215 | x | ||
Burak cukrowy | I | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
II | -250 | -248 | -245 | -241 | -237 | -232 | -226 | -220 | -212 | -202 | -192 | -182 | -169 | -155 | ||
III | -277 | -275 | -272 | -268 | -264 | -259 | -253 | -247 | -239 | -229 | -219 | -209 | -196 | -182 | ||
IV | -296 | -294 | -291 | -287 | -283 | -278 | -272 | -266 | -258 | -248 | -238 | -228 | -215 | -201 | ||
Chmiel | I | x | x | x | -230 | -220 | -212 | -205 | -199 | -194 | -190 | -186 | -182 | x | x | |
II | x | x | x | -248 | -238 | -230 | -223 | -217 | -212 | -208 | -204 | -200 | x | x | ||
III | x | x | x | -285 | -275 | -267 | -260 | -254 | -249 | -245 | -241 | -237 | x | x | ||
IV | x | x | x | -302 | -292 | -284 | -211 | -277 | -266 | -262 | -258 | -254 | x | x | ||
Tytoń | I | x | x | x | -189 | -187 | -186 | -185 | -186 | -187 | -190 | -195 | -200 | x | x | |
II | x | x | x | -201 | -199 | -198 | -197 | -198 | -199 | -202 | -207 | -212 | x | x | ||
III | x | x | x | -227 | -225 | -224 | -223 | -224 | -225 | -228 | -233 | -238 | x | x | ||
IV | x | x | x | -240 | -238 | -237 | -236 | -237 | -238 | -241 | -246 | -251 | x | x | ||
Warzywa gruntowe | I | x | x | x | -189 | -187 | -185 | -184 | -184 | -184 | -185 | -187 | -188 | x | x | |
II | x | x | x | -207 | -205 | -203 | -202 | -202 | -202 | -203 | -205 | -206 | x | x | ||
III | x | x | x | -243 | -241 | -239 | -238 | -238 | -238 | -239 | -241 | -242 | x | x | ||
IV | x | x | x | -263 | -261 | -259 | -258 | -258 | -258 | -259 | -261 | -262 | x | x | ||
Krzewy owocowe | I | -149 | -148 | -147 | -147 | -149 | -154 | -159 | -162 | -163 | -162 | -160 | -157 | x | x | |
II | -166 | -165 | -164 | -164 | -166 | -171 | -176 | -179 | -180 | -179 | -177 | -174 | x | x | ||
III | -200 | -199 | -198 | -198 | -200 | -205 | -210 | -213 | -214 | -213 | -211 | -208 | x | x | ||
IV | -217 | -216 | -215 | -215 | -217 | -222 | -227 | -230 | -231 | -230 | -228 | -225 | x | x | ||
Drzewa owocowe | I | -168 | -171 | -175 | -180 | -187 | -193 | -199 | -205 | -210 | -215 | -220 | -223 | x | x | |
II | -190 | -193 | -197 | -202 | -209 | -215 | -221 | -227 | -232 | -237 | -242 | -245 | x | x | ||
III | -229 | -232 | -236 | -241 | -248 | -254 | -260 | -266 | -271 | -276 | -281 | -284 | x | x | ||
IV | -249 | -252 | -256 | -261 | -268 | -274 | -280 | -286 | -291 | -296 | -301 | -304 | x | x | ||
Truskawki | I | -133 | -137 | -143 | -152 | -163 | -178 | -190 | -198 | -202 | x | x | x | x | x | |
II | -150 | -154 | -160 | -169 | -180 | -195 | -207 | -215 | -219 | x | x | x | x | x | ||
III | -183 | -187 | -193 | -202 | -213 | -228 | -240 | -248 | -252 | x | x | x | x | x | ||
IV | -204 | -208 | -214 | -223 | -234 | -249 | -261 | -269 | -273 | x | x | x | x | x | ||
Rośliny strączkowe | I | x | x | x | -161 | -161 | -163 | -165 | -166 | -167 | -168 | -170 | -172 | -174 | -176 | |
II | x | x | x | -182 | -182 | -184 | -186 | -187 | -188 | -189 | -191 | -193 | -195 | -197 | ||
III | x | x | x | -213 | -213 | -215 | -217 | -218 | -219 | -220 | -222 | -224 | -226 | -228 | ||
IV | x | x | x | -234 | -234 | -236 | -238 | -239 | -240 | -241 | -243 | -245 | -247 | -249 |
* Wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich województw są jednakowe.
- Na oznaczonej kategorii gleby uprawa nie jest wskazana.
x Brak obniżenia plonów z powodu suszy w analizowanym okresie.
Wyjaśnienia dotyczące kategorii gleb:
W celu określenia podatności gleb na suszę w systemie monitoringu suszy rolniczej wykorzystuje się ich pojemność wodną mierzoną ilością wody ogólnie dostępnej (WOD), która jest obliczana jako różnica wilgotności objętościowej dla polowej pojemności wodnej i punktu trwałego więdnięcia w strefie korzeniowej.
Wyróżnia się następujące kategorie gleb:
Kategoria I - Bardzo podatna na suszę
(WOD < 127,5 mm), gatunek gleby: | piasek luźny - pl |
piasek luźny pylasty - plp | |
piasek słabo gliniasty - ps | |
piasek słabo gliniasty pylasty - psp |
Kategoria II - Podatna na suszę
(WOD 127,5 - 169,9 mm), gatunek gleby: | piasek gliniasty lekki - pgl |
piasek gliniasty lekki pylasty - pglp | |
piasek gliniasty mocny - pgm | |
piasek gliniasty mocny pylasty - pgmp |
Kategoria III - Średnio podatna na suszę
(WOD 170 - 202,5 mm), gatunek gleby: | glina lekka - gl |
glina lekka pylasta - glp | |
pył gliniasty - płg | |
pył zwykły - płz | |
pył piaszczysty - płp |
Kategoria IV - Mało podatna na suszę
(WOD > 202,5 mm), gatunek gleby: | glina średnia - gs |
glina średnia pylasta - gsp | |
glina ciężka - gc | |
glina ciężka pylasta - gcp | |
pył ilasty - płi | |
ił - i | |
ił pylasty - ip |
Kategorie gleb ustala się w oparciu o ważoną wartość WOD w strefie korzeniowej, z uwzględnieniem zróżnicowania gatunków gleb na podstawie cyfrowych map glebowo-rolniczych.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »