Wartość klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb.
Dz.U.2016.663
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 11 maja 2016 r.
w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb
ZAŁĄCZNIK
WARTOŚCI KLIMATYCZNEGO BILANSU WODNEGO DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN UPRAWNYCH I GLEB, WYRAŻONE W MM*)
WARTOŚCI KLIMATYCZNEGO BILANSU WODNEGO DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN UPRAWNYCH I GLEB, WYRAŻONE W MM*)
Uprawa | Kategoria gleby | Okres sześciodekadowy | ||||||||||||
1I V- 31 V | 11 IV- 10 VI | 21 IV- 20 VI | 1 V- 30 VI | 11 V- 10 VII | 21 V- 20 VII | 1 VI- 31 VII | 11 VI- 10 VIII | 21 VI- 20 VIII | 1 VII- 31 VIII | 11 VII- 10 IX | 21 VII- 20 IX | 1 VIII- 30 IX | ||
Zboża ozime | I | -144 | -148 | -156 | -168 | -184 | -202 | -218 | -234 | x | x | x | x | x |
II | -164 | -170 | -180 | -194 | -210 | -226 | -244 | -260 | x | x | x | x | x | |
III | -204 | -210 | -220 | -236 | -254 | -270 | -286 | -302 | x | x | x | x | x | |
IV | -232 | -238 | -250 | -264 | -280 | -296 | -312 | -328 | x | x | x | x | x | |
Zboża jare | I | -136 | -140 | -146 | -154 | -168 | -186 | -206 | -228 | x | x | x | x | x |
II | -154 | -158 | -164 | -174 | -190 | -210 | -232 | -256 | x | x | x | x | x | |
III | -184 | -188 | -194 | -204 | -220 | -240 | -264 | -290 | x | x | x | x | x | |
IV | -210 | -212 | -218 | -228 | -246 | -268 | -292 | -320 | x | x | x | x | x | |
Kukurydza na ziarno | I | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | x | x |
II | x | x | -216 | -212 | -208 | -206 | -206 | -208 | -214 | -220 | -228 | x | x | |
III | x | x | -256 | -252 | -248 | -246 | -246 | -250 | -254 | -260 | -266 | x | x | |
IV | x | x | -292 | -290 | -288 | -288 | -288 | -290 | -294 | -298 | -304 | x | x | |
Kukurydza na kiszonkę | I | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | x | x |
II | x | x | -216 | -212 | -208 | -206 | -206 | -206 | -208 | -210 | -212 | x | x | |
III | x | x | -256 | -252 | -248 | -246 | -246 | -246 | -248 | -250 | -252 | x | x | |
IV | x | x | -292 | -290 | -288 | -288 | -288 | -288 | -290 | -292 | -294 | x | x | |
Rzepak i rzepik | I | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
II | -234 | -214 | -194 | -176 | -160 | x | x | x | x | x | x | -164 | -164 | |
III | -282 | -266 | -250 | -234 | -220 | x | x | x | x | x | x | -214 | -214 | |
IV | -298 | -284 | -270 | -258 | -248 | x | x | x | x | x | x | -244 | -244 | |
Ziemniaki | I | x | -240 | -238 | -236 | -230 | -222 | -210 | -196 | -180 | -166 | -154 | x | x |
II | x | -262 | -260 | -256 | -250 | -242 | -230 | -216 | -198 | -182 | -168 | x | x | |
III | x | -296 | -294 | -292 | -286 | -276 | -262 | -246 | -228 | -210 | -194 | x | x | |
IV | x | -320 | -318 | -314 | -306 | -296 | -284 | -268 | -250 | -230 | -214 | x | x | |
Burak cukrowy | I | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
II | -250 | -250 | -250 | -248 | -244 | -240 | -234 | -226 | -216 | -206 | -192 | -176 | -160 | |
III | -286 | -286 | -284 | -282 | -278 | -272 | -264 | -256 | -246 | -234 | -220 | -202 | -184 | |
IV | -310 | -310 | -308 | -304 | -300 | -294 | -286 | -278 | -268 | -258 | -244 | -228 | -210 | |
Chmiel | I | x | x | -232 | -226 | -220 | -214 | -208 | -202 | -196 | -190 | -184 | x | x |
II | x | x | -254 | -248 | -242 | -236 | -230 | -224 | -218 | -212 | -206 | x | x | |
III | x | x | -290 | -284 | -278 | -272 | -266 | -260 | -254 | -248 | -242 | x | x | |
IV | x | x | -308 | -302 | -296 | -290 | -284 | -278 | -272 | -266 | -260 | x | x | |
Tytoń | I | x | x | -186 | -188 | -192 | -196 | -198 | -200 | -200 | -200 | -200 | x | x |
II | x | x | -198 | -200 | -204 | -208 | -210 | -212 | -212 | -212 | -212 | x | x | |
III | x | x | -222 | -224 | -230 | -234 | -236 | -238 | -238 | -238 | -238 | x | x | |
IV | x | x | -238 | -240 | -246 | -250 | -252 | -254 | -254 | -254 | -254 | x | x | |
Warzywa gruntowe | I | x | x | -180 | -190 | -200 | -208 | -212 | -212 | -208 | -200 | -190 | x | x |
II | x | x | -200 | -210 | -220 | -230 | -234 | -234 | -228 | -220 | -210 | x | x | |
III | x | x | -234 | -246 | -256 | -264 | -268 | -268 | -262 | -250 | -238 | x | x | |
IV | x | x | -254 | -266 | -278 | -286 | -290 | -290 | -284 | -272 | -258 | x | x | |
Krzewy owocowe | I | -138 | -150 | -164 | -176 | -186 | -194 | -194 | -188 | -174 | -160 | -144 | x | x |
II | -156 | -168 | -182 | -194 | -204 | -212 | -214 | -208 | -196 | -178 | -160 | x | x | |
III | -190 | -202 | -218 | -234 | -246 | -254 | -254 | -246 | -228 | -206 | -186 | x | x | |
IV | -214 | -228 | -246 | -262 | -276 | -284 | -284 | -272 | -254 | -232 | -208 | x | x | |
Drzewa owocowe | I | -164 | -178 | -190 | -202 | -212 | -216 | -218 | -218 | -218 | -218 | -218 | x | x |
II | -186 | -200 | -212 | -224 | -234 | -240 | -244 | -246 | -246 | -246 | -246 | x | x | |
III | -222 | -236 | -250 | -262 | -272 | -280 | -286 | -290 | -290 | -290 | -290 | x | x | |
IV | -244 | -258 | -272 | -284 | -294 | -302 | -306 | -310 | -312 | -312 | -312 | x | x | |
Truskawki | I | -142 | -154 | -168 | -180 | -192 | -204 | -214 | -222 | x | x | x | x | x |
II | -158 | -170 | -184 | -198 | -212 | -224 | -236 | -246 | x | x | x | x | x | |
III | -190 | -204 | -220 | -234 | -248 | -260 | -270 | -280 | x | x | x | x | x | |
IV | -212 | -226 | -242 | -256 | -270 | -284 | -296 | -306 | x | x | x | x | x | |
Rośliny strączkowe | I | x | x | -160 | -172 | -182 | -190 | -190 | -180 | -162 | -142 | x | x | x |
II | x | x | -182 | -194 | -204 | -212 | -212 | -204 | -186 | -168 | x | x | x | |
III | x | x | -222 | -234 | -244 | -250 | -250 | -240 | -222 | -204 | x | x | x | |
IV | x | x | -246 | -256 | -266 | -212 | -272 | -264 | -248 | -230 | x | x | x |
*) Wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich województw są jednakowe.
- Na oznaczonej kategorii gleby uprawa nie jest wskazana.
x Brak obniżenia plonów z powodu suszy w analizowanym okresie.
Wyjaśnienia dotyczące kategorii gleb:
Zróżnicowanie przestrzenne pokrywy glebowej w Polsce według kategorii glebowych o różnej podatności na suszę - gleby bardzo lekkie (bardzo podatne), lekkie (podatne), średnie (średnio podatne), ciężkie (mało podatne).
Kategorie gleb:
I - Bardzo lekka, grupa granulometryczna - piasek luźny - pl
piasek luźny pylasty - plp
piasek słabo gliniasty - ps
piasek słabo gliniasty pylasty - psp
II - Lekka, grupa granulometryczna - piasek gliniasty lekki - pgl
piasek gliniasty lekki pylasty - pglp
piasek gliniasty mocny - pgm
piasek słabo gliniasty mocny pylasty - pgmp
III - Średnia, grupa granulometryczna - glina lekka - gl
glina lekka pylasta - glp
pył gliniasty - płg
pył zwykły - płz
pył piaszczysty - płp
IV - Ciężka, grupa granulometryczna - glina średnia - gs
glina średnia pylasta - gsp
glina ciężka - gc
glina ciężka pylasta - gcp
pył ilasty - płi
ił - i
ił pylasty - ip
Kategorie gleb ustala się w oparciu o skład granulometryczny profilu glebowego, według powyższych kryteriów podziału, na podstawie cyfrowych map glebowo-rolniczych przedstawiających przestrzenne zróżnicowanie siedlisk glebowych i ich pojemności wodnej.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »