§ 5. - Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.65.537

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1949 r.
§  5.
1.
Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania lodu naturalnego (lodownie) powinny być utrzymane w czystości i powinny być tak urządzone, aby nie powodowały ochładzania i zawilgocenia mieszkań i innych sąsiednich pomieszczeń. Ściany i sklepienia lodowni powinny być równe i szczelne oraz bielone wapnem co najmniej raz do roku przed składaniem lodu.
2.
Podłoga lodowni powinna być z materiału trwałego, nieprzesiąkliwego, szczelna, gładka i równa ze spadem ku studzience zbudowanej z materiału trwałego i nieprzesiąkliwego. Do usunięcia poza lodownię wody zebranej w studzience należy ustawić pompę, jeżeli w inny sposób nie jest zapewniony jej odpływ.
3.
Lodownia powinna być urządzona w odległości nie mniejszej niż 5 m od ustępów ogólnych skanalizowanych, połączonych siecią kanalizacyjną lub miejscową oczyszczalnią ścieków, a co najmniej 10 m od dołów ustępowych, obór, stajen, chlewów, gnojowisk, śmietników i ustępów nie skanalizowanych.
4.
Przed wejściem do lodowni powinno być osobne pomieszczenie dla przechowywania odzieży ochronnej i narzędzi pracy.
5.
Lodownie nie mogą być oświetlane przy pomocy lamp naftowych.