§ 4. - Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.65.537

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 1949 r.
§  4.
1.
Wyrąb lodu naturalnego z otwartych zbiorników wody do celów przewidzianych w § 1 może być podejmowany po wyjednaniu zaświadczenia powiatowej władzy administracji ogólnej, że woda bądź lód odpowiadają warunkom określonym w §§ 2 i 3.
2.
Powiatowa władza administracji ogólnej wydaje zaświadczenie po przeprowadzeniu badania na miejscu. Powiatowa władza administracji ogólnej może uzależnić wydanie zaświadczenia od zbadania lodu bądź wody przez Państwowy Zakład Higieny. Próby wody bądź lodu pobiera i przesyła do badania powiatowa władza administracji ogólnej (lekarz powiatowy, miejski).
3.
Koszty badania wody bądź lodu pokrywa osoba ubiegająca się o zaświadczenie.