§ 9. - [Cennik stosowany przy prowadzeniu działalności usługowej w zakresie gastronomii lub hotelarstwa] - Uwidacznianie cen towarów i usług.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.2776

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 grudnia 2022 r.
§  9.  [Cennik stosowany przy prowadzeniu działalności usługowej w zakresie gastronomii lub hotelarstwa]
1. 
Przedsiębiorca prowadzący działalność usługową w zakresie gastronomii lub hotelarstwa uwidacznia ceny oferowanych potraw, wyrobów, noclegów, wyżywienia i innych oferowanych usług w cenniku.
2. 
Cennik, o którym mowa w ust. 1, zawiera także aktualne informacje umożliwiające konsumentom identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem, w szczególności pełną nazwę potrawy lub wyrobu, pod którą są one sprzedawane, oraz określenie ilości potrawy lub wyrobu, do której odnosi się cena.
3. 
Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1:
1)
zapewnia konsumentom wystarczającą liczbę cenników oferowanych potraw, wyrobów i napojów oraz udostępnia je przed przyjęciem zamówienia;
2)
wywiesza cenniki w miejscu ogólnodostępnym wewnątrz lub na zewnątrz lokalu gastronomicznego;
3)
wykłada lub wywiesza w każdym pokoju hotelowym katalog zawierający ceny noclegu, wyżywienia lub innych oferowanych usług;
4)
wykłada lub wywiesza w miejscu przeznaczonym do odbywania rozmów telefonicznych cennik, zawierający cenę za jeden impuls telefoniczny i inne opłaty za usługi dodatkowe, związane z łączeniem rozmowy.