Utworzenie urzędu Ministra Przemysłu Spożywczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1956.30.138

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lipca 1956 r.

DEKRET
z dnia 11 lipca 1956 r.
o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu Spożywczego.

Urzędy Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego łączy się w urząd Ministra Przemysłu Spożywczego.

Do zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego należą sprawy przemysłu cukrowniczego, tłuszczowego, mięsnego, mleczarskiego, spirytusowego, tytoniowego, chłodniczego i innych rodzajów przemysłu spożywczego.

Rada Ministrów określi w drodze rozporządzenia szczegółowy zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego.

Pracownicy zatrudnieni w dniu wejścia w życie dekretu w Ministerstwie Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz w Ministerstwie Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego przechodzą do pracy w Ministerstwie Przemysłu Spożywczego.

Tracą moc:

1)
art. 16 pkt 4 i art. 20 ustawy z dnia 10 lutego 1949 r. o zmianie organizacji naczelnych władz gospodarki narodowej (Dz. U. Nr 7, poz. 43),
2)
dekret z dnia 22 kwietnia 1952 r. o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego (Dz. U. Nr 19, poz. 113).

Dekret wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.