Utworzenie urzędu Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1952.19.113

Akt utracił moc
Wersja od: 26 kwietnia 1952 r.

DEKRET
z dnia 22 kwietnia 1952 r.
o utworzeniu urzędu Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Na podstawie art. 4 Ustawy Konstytucyjnej z dnia 19 lutego 1947 r. o ustroju i zakresie działania najwyższych organów Rzeczypospolitej Polskiej i ustawy z dnia 28 marca 1952 r. o upoważnieniu Rządu do wydawania dekretów z mocą ustawy (Dz. U. R. P. Nr 17, poz. 100) Rada Ministrów postanawia, a Rada Państwa zatwierdza, co następuje:

Tworzy się urząd Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Do zakresu działania Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego należą sprawy:

1)
przetwórstwa mięsa, mleka, ryb, drobiu jak i odpadków zwierzęcych i roślinnych oraz składowania i zbytu tych przetworów;
2)
zakupu świń bekonowych i mleka oraz skupu i zakupu jaj, drobiu, ryb, odpadków zwierzęcych i roślinnych;
3)
budowy i prowadzenia chłodni składowych.
1.
Sprawy wymienione w art. 2 należące dotychczas do zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego, przechodzą do zakresu działania Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.
2.
Pracownicy zatrudnieni dotychczas w działach przekazanych urzędowi Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego przechodzą do służby w tym urzędzie.

Szczegółowy zakres działania Ministra Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego określi Rada Ministrów w drodze rozporządzenia.

Rada Ministrów określi wewnętrzną organizację Ministerstwa Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego jak również określi, które przedsiębiorstwa i instytucje podlegają Ministrowi Przemysłu Mięsnego i Mleczarskiego.

Wykonanie dekretu porucza się Prezesowi Rady Ministrów.

Dekret wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.