Ustanowienie plafonów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.151.1695

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia plafonów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Ustanawia się plafony taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
Do towarów, o których mowa w § 1, nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH PLAFONAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:2.000 ton
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych25
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki25
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki25
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki25
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi25
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki25
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości25
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe25
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych25
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki25
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki25
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki25
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi25
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki25
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości25
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe25
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:5.000 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"28
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

28
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

28
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

28
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości28
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki28
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki28
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki28
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby28
0207 13 99 0- - - - Pozostałe28
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości28
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki28
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki28
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki28
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby10
0207 14 99 0- - - - Pozostałe28
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

28
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

28
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

28
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości28
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki28
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki28
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe28
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby28
0207 26 99 0- - - - Pozostałe28
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości28
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki28
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki28
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe28
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby28
0207 27 99 0- - - - Pozostałe28
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

28
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

28
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

28
0207 32 90 0- - - Perliczki28
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

28
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

28
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

28
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

28
0207 33 90 0- - - Perliczki28
0207 34- - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi28
0207 34 90 0- - - Z kaczek28
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi28
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek28
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi28
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek28
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi28
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi28
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek28
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze28
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby28
0207 35 99 0- - - - Pozostałe28
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi28
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek28
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi28
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek28
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami28
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce

skrzydeł

28
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi28
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek28
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi28
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek28
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze28
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe28
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie10
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kacze10
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe10
0207 36 90 0- - - - Pozostałe28
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):200.000 ton
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu15
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej15
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)15
1001 90 99 0- - Pozostałe15
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:10.000 ton
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej 30%:
2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11
- - O zawartości suchej masy większej niż 30%:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

11
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

199 kg

11
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

11