Ustanowienie kontyngentu taryfowego na przywóz niektórych towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.159.1060

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz niektórych towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngent taryfowy ilościowy w wysokości 4.200 ton na przywóz towarów pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celny określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. 158, poz. 1047).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz towarów objętych kontyngentem taryfowym ilościowym, pochodzących z Konfederacji Szwajcarskiej, Królestwa Norwegii, Księstwa Liechtenstein i Republiki Islandii (państw członkowskich EFTA)

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celna
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304:
0302 40- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0302 40 10- - Od 15 lutego do 15 czerwca:
0302 40 10 1- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca2
ex 0302 40 10 9- - - Pozostałe10
0302 40 98- - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
0302 40 98 1- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września2
ex 0302 40 98 9- - - Pozostałe20
0303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304:
0303 50- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)

z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:

0303 50 10- - Od 15 lutego do 15 czerwca:
0303 50 10 1- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca2
ex 0303 50 10 9- - - Pozostałe10
0303 50 98- - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
0303 50 98 1- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września2
ex 0303 50 98 9- - - Pozostałe20
0304Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:
0304 10- Świeże lub chłodzone:
- - Filety:
- - - Pozostałe:
ex 0304 10 38 0- - - - Pozostałe34
1 ex 0302 40 10 9, ex 0303 50 10 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 15 lutego do 28 (29) lutego

2 ex 0302 40 90 9, ex 0303 50 90 9 dotyczy śledzia bałtyckiego od 1 października do 14 lutego

3 ex 0304 10 38 0 dotyczy świeżych lub chłodzonych filetów ze śledzia bałtyckiego