Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Dz.U.2002.227.1897
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 7
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
Nr kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094101 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | 37.500 (łącznie z pozycją 0210) | 200 EUR/t | |
- Świeże lub chłodzone: | |||||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0203 19 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 | |||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 | |||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Mrożone: | |||||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0203 29 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 | |||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 | |||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094102 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | 25.000 | 200 EUR/t | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||||
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 | |||
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 | |||
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 | |||
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 | |||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 13 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 | |||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 14 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Z indyków: | |||||
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 | |||
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 | |||
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 | |||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 26 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 | |||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 | |||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 27 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 | |||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||||
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||||
- - - Kaczki: | |||||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 | |||
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 | |||
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
- - - Gęsi: | |||||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 | |||
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 0 | |||
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||||
- - - Kaczki: | |||||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 | |||
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
- - - Gęsi: | |||||
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 | |||
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 | |||
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 0 | |||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
- - - - Bez kości: | |||||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 | |||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 0 | |||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
0207 35 91 0 | - - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki | 0 | |||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||||
- - - Kawałki: | |||||
- - - - Bez kości: | |||||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - Z kośćmi: | |||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 | |||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 | |||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 | |||
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 | |||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 | |||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 | |||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 0 | |||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - Podroby: | |||||
- - - - Wątróbki: | |||||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
094101 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | 37.500 (łącznie z pozycją 0203) | 200 EUR/t | |
- Mięso wieprzowe: | |||||
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Solone lub w solance: | |||||
0210 11 11 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0210 11 19 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
- - - - Suszone lub wędzone: | |||||
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 0 | |||
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 | |||
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance | 0 | |||
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony | 0 | |||
0210 19 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Solone lub w solance: | |||||
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer | 0 | |||
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki | 0 | |||
0210 19 30 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości | 0 | |||
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - Suszone lub wędzone: | |||||
0210 19 60 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 0 | |||
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości | 0 | |||
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094103 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | 6.250 | 350 EUR/t | |
0405 10 | - Masło: | ||||
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: | |||||
- - - Masło naturalne: | |||||
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 0 | |||
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 0 | |||
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | 0 | |||
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | ||||
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy | 0 | |||
094104 | 0406 | Sery i twarogi: | 11.250 | 350 EUR/t | |
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: | ||||
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy | 0 | |||
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: | ||||
0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | |||
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: | ||||
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy | 0 | |||
- - Pozostały: | |||||
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | |||||
0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% masy | 0 | |||
0406 30 39 0 | - - - - Przekraczającej 48% masy | 0 | |||
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy | 0 | |||
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: | ||||
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 | |||
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 | |||
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 | |||
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||||
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 | |||
- - Pozostałe: | |||||
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: | |||||
0406 90 02 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 | |||
0406 90 03 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 | |||
0406 90 04 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 | |||
0406 90 05 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 | |||
0406 90 06 0 | - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 0 | |||
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyére, Sbrinz | 0 | |||
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | |||
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine | 0 | |||
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | |||
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 0 | |||
0406 90 23 0 | - - - Edam | 0 | |||
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 0 | |||
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 | |||
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 | |||
- - - Feta: | |||||
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | |||
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 | |||
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 | |||
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | |||
- - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: | |||||
- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy: | |||||
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 | |||
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 | |||
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: | |||||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 | |||
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 | |||
0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso | 0 | |||
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 | |||
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | 0 | |||
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 | |||
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 | |||
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 | |||
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 | |||
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody substancji beztłuszczowej: | |||||
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy | 0 | |||
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy | 0 | |||
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy | 0 | |||
0406 90 93 0 | - - - - - - Przekraczającej 72% masy | 0 | |||
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094118 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | 75 | 1.000 EUR/t | |
0603 10 | - Świeże: | ||||
0603 10 20 | - - Goździki: | ||||
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 0 | |||
094119 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | 5.400 | 50 EUR/t | |
0707 00 05 | - Ogórki: | ||||
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | 0 | |||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 0 | |||
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | 0 | |||
0707 00 05 8 | - - Od 1 do 10 listopada | 0 | |||
0707 00 05 9 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia | 0 | |||
094120 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże: | 570 | 50 EUR/t | |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | ||||
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia | ||||
ex 0810 10 00 1 | Truskawki | 0 | |||
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | ||||
ex 0810 10 00 3 | Truskawki, od 1 maja do 31 maja | 0 | |||
094105 | 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | 320.0001 | 30 EUR/t | |
1001 90 | - Pozostałe: | ||||
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | 0 | |||
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | |||||
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||||
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 0 | |||
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 0 | |||
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094106 | 1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | 12.500 | 30 EUR/t | |
- Mąka pszenna: | |||||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 0 | |||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 0 | |||
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 0 | |||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | 30 EUR/t | |||
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 0 | |||
1102 20 | - Mąka kukurydziana: | ||||
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy | 0 | |||
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 0 | |||
1102 30 00 0 | - Mąka ryżowa | 0 | |||
1102 90 | - Pozostałe: | ||||
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 0 | |||
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 0 | |||
1102 90 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
094107 | 1107 | Słód, nawet palony: | 45.000 | 30 EUR/t | |
1107 10 | - Niepalony: | ||||
- - Z pszenicy: | |||||
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 0 | |||
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 0 | |||
- - Pozostałe: | |||||
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 0 | |||
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1107 20 00 0 | - Palony | 0 | |||
094108 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | 32.000 | 30 EUR/t | |
1205 10 | - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: | ||||
1205 10 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |||
1205 90 00 | - Pozostałe: | ||||
1205 90 00 9 | - - Pozostałe | 15 | |||
094109 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: | 1.250 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) | 200 EUR/t | |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | 0 | |||
- Pozostałe: | |||||
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | 0 | |||
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
094110 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | 1.250 | 200 EUR/t | |
- Z drobiu objętego pozycją 0105: | |||||
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | ||||
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów: | |||||
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane | 0 | |||
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 32 30 0 | - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów | 0 | |||
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 39 | - - Pozostałe: | ||||
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów: | |||||
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane | 0 | |||
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 39 40 0 | - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa drobiowego lub podrobów | 0 | |||
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094109 | - Z wieprzowiny: | 1.250 (łącznie z 1601 00) | 200 EUR/t | ||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 | |||
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 49 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami: | ||||
- - - Ze świń domowych: | |||||
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: | |||||
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek | 0 | |||
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 | |||
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 | |||
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 | |||
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 | |||
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
094121 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: | 337.500* | 2,5 EUR/hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||||
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | 0 | |||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||||
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | 0 | |||
- - Pozostałe: | |||||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 0 | |||
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 | |||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||||
2204 21 | - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: | ||||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||||
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 0 | |||
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar- Ruwer | 0 | |||
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 0 | |||
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 0 | |||
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 0 | |||
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 0 | |||
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 0 | |||
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 0 | |||
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedés | 0 | |||
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 0 | |||
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 0 | |||
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 0 | |||
2204 21 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 0 | |||
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc- Rousillon | 0 | |||
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 0 | |||
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 0 | |||
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 0 | |||
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro | 0 | |||
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 0 | |||
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedés | 0 | |||
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 0 | |||
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 0 | |||
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: | |||||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 0 | |||
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 0 | |||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 0 | |||
2204 21 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: | |||||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 21 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
2204 29 | - - Pozostałe: | ||||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||||
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. | 0 | |||
- - - Pozostałe: | |||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 0 | |||
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 0 | |||
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 0 | |||
2204 29 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 0 | |||
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc- Roussillon | 0 | |||
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 0 | |||
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
- - - - - - Białe: | |||||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 0 | |||
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 0 | |||
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 0 | |||
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 0 | |||
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: | |||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - - Pozostałe: | |||||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 0 | |||
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: | |||||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 0 | |||
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 0 | |||
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 0 | |||
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: | |||||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 0 | |||
2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 | |||
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 | |||
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |||
094111 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | 5.000 | 30 EUR/t | |
2302 10 | - Kukurydziane: | ||||
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | 0 | |||
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 20 | - Ryżowe: | ||||
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | 0 | |||
2302 20 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 30 | - Pszenne: | ||||
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 | |||
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | 0 | |||
2302 40 | - Z innych zbóż: | ||||
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 | |||
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
______
1 Wielkość kontyngentu zostanie powiększona o kwotę, która nie została zrealizowana w IV kwartale 2002 r. w ramach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz pszenicy pochodzącej z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 157, poz. 1310).
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
______
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (3)
- Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.