Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.227.1897

Akt utracił moc
Wersja od: 4 sierpnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1.
Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2003 r.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1.
1. 1
 Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2.
  2  Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1001, 1101 00, 1102, 1107 i 1205, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem ust. 2b i 2c.
2a.
  3  W przypadku gdy do dnia 2 czerwca 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 1001, ponowne rozdysponowanie kontyngentu Nr 094105 jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2b.
  4  Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towaru, o którym mowa w ust. 2a, składa się od dnia 2 czerwca 2003 r.
2c.
  5  W przypadku gdy do dnia 1 sierpnia 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 2204, wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz składa się od dnia 4 sierpnia 2003 r. do dnia 11 sierpnia 2003 r.
3.
 Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
3a. 6
 Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów objętych pozycją określoną kodem PCN 2204 są rozpatrywane w terminie 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2c.
4.
 Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203 i 0210 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami;
2)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1101 00, 1102, 1107 i 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 50%;
2)
II kwartał - 50%.
3.
Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 7

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Nr kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość

(w tonach)

Wysokość kaucji
123456
0941010203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:37.500 (łącznie z pozycją 0210)200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości0
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe0
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych0
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki0
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki0
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki0
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi0
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości0
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe0
0941020207Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:25.000200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki0
0207 13 99 0- - - - Pozostałe0
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki0
0207 14 99 0- - - - Pozostałe0
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki0
0207 26 99 0- - - - Pozostałe0
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki0
0207 27 99 0- - - - Pozostałe0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 32 90 0- - - Perliczki0
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 33 90 0- - - Perliczki0
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki0
0207 35 99 0- - - - Pozostałe0
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami0
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe0
0207 36 90 0- - - - Pozostałe0
0941010210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:37.500 (łącznie z pozycją 0203)200 EUR/t
- Mięso wieprzowe:
0210 11- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0- - - - - Szynki i ich kawałki0
0210 11 19 0- - - - - Łopatki i ich kawałki0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0- - - - - Szynki i ich kawałki0
0210 11 39 0- - - - - Łopatki i ich kawałki0
0210 12- - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0- - - - Solony lub w solance0
0210 12 19 0- - - - Suszony lub wędzony0
0210 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0- - - - - Bok bekonowy lub szpencer0
0210 19 20 0- - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki0
0210 19 30 0- - - - - Przodki i ich kawałki0
0210 19 40 0- - - - - Schaby i ich kawałki0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0- - - - - - Bez kości0
0210 19 59 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0- - - - - Przodki i ich kawałki0
0210 19 70 0- - - - - Schaby i ich kawałki0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0- - - - - - Bez kości0
0210 19 89 0- - - - - - Pozostałe0
0941030405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:6.250350 EUR/t
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0- - - - Pozostałe0
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane0
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki0
0405 10 90 0- - Pozostałe0
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale

mniejszej niż 80% masy

0
0941040406Sery i twarogi:11.250350 EUR/t
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy0
0406 10 80 0- - Pozostały0
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 20 90 0- - Pozostały0
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy

i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy0
0406 30 39 0- - - - Przekraczającej 48% masy0
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy0
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort0
0406 40 50 0- - Gorgonzola0
0406 40 90 0- - Pozostały0
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 03 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej

5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej

niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 499,67 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub

w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których

znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość

tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj

producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler0
0406 90 15 0- - - - - Gruyére, Sbrinz0
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de

Moine

0
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0- - - Cheddar0
0406 90 23 0- - - Edam0
0406 90 25 0- - - Tilsit0
0406 90 27 0- - - Butterkäse0
0406 90 29 0- - - Kashkaval0
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0
0406 90 37 0- - - Finlandia0
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy i o zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano0
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino0
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano0
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Samso

0
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

0
0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

0
0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

0
0406 90 93 0- - - - - - Przekraczającej 72% masy0
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0
0941180603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:751.000 EUR/t
0603 10- Świeże:
0603 10 20- - Goździki:
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31

października

0
0941190707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:5.40050 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca

lutego

0
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia0
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października0
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada0
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31

grudnia

0
0941200810Pozostałe owoce, świeże:57050 EUR/t
0810 10 00- Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1- - Od 1 stycznia do 30

kwietnia

ex 0810 10 00 1Truskawki0
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
ex 0810 10 00 3Truskawki, od 1 maja do 31 maja0
0941051001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):320.000130 EUR/t
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu0
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej0
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)0
1001 90 99 0- - - Pozostałe0
0941061101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:12.50030 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum0
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza0
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna0
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:30 EUR/t
1102 10 00 0- Mąka żytnia0
1102 20- Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy0
1102 20 90 0- - Pozostała0
1102 30 00 0- Mąka ryżowa0
1102 90- Pozostałe:
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna0
1102 90 30 0- - Mąka owsiana0
1102 90 90 0- - Pozostałe0
0941071107Słód, nawet palony:45.00030 EUR/t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki0
1107 10 19 0- - - Pozostały0
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki0
1107 10 99 0- - - Pozostałe0
1107 20 00 0- Palony0
0941081205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:32.00030 EUR/t
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 90 0- - Pozostałe15
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 9- - Pozostałe15
0941091601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:1.250 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49)200 EUR/t
1601 00 10 0- Z wątroby0
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane0
1601 00 99 0- - Pozostałe0
0941101602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:1.250200 EUR/t
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0- - - - Niegotowane0
1602 32 19 0- - - - Pozostałe0
1602 32 30 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa lub podrobów

0
1602 32 90 0- - - Pozostałe0
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0- - - - Niegotowane0
1602 39 29 0- - - - Pozostałe0
1602 39 40 0- - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa drobiowego lub podrobów

0
1602 39 80 0- - - Pozostałe0
094109- Z wieprzowiny:1.250 (łącznie z 1601 00)200 EUR/t
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 41 90 0- - - Pozostałe0
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 42 90 0- - - Pozostałe0
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części,

włącznie z mieszankami schabów lub szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż

80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
0941212204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:337.500*2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante0
2204 10 99 0- - - Pozostałe0
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2204 21 10- - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace0
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

0
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz0
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen0
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)0
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

0
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto0
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde0
2204 21 34 0- - - - - - - Penedés0
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja0
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia0
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais0
2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône0
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-

Rousillon

0
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte

(Piemont)

0
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto

Adige

0
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto0
2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i

Douro

0
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra0
2204 21 74 0- - - - - - - Penedés0
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja0
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas0
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe0
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe0
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe0
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala0
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 21 89 0- - - - - Port0
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 21 92 0- - - - - Sherry0
2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port0
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe0
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux0
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais0
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône0
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-

Roussillon

0
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto0
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia

(Apuglia)

0
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe0
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe0
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala0
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 29 89 0- - - - - Port0
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 29 92 0- - - - - Sherry0
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port0
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe0
0941112302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:5.00030 EUR/t
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy0
2302 10 90 0- - Pozostałe0
2302 20- Ryżowe:
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy0
2302 20 90 0- - Pozostałe0
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0- - Pozostałe0
2302 40- Z innych zbóż:
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0- - Pozostałe0
* Ilość podana w hektolitrach.

______

1 Wielkość kontyngentu zostanie powiększona o kwotę, która nie została zrealizowana w IV kwartale 2002 r. w ramach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz pszenicy pochodzącej z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 157, poz. 1310).

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

______

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

1 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
2 § 5 ust. 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.

3 § 5 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
4 § 5 ust. 2b dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
5 § 5 ust. 2c dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
6 § 5 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
7 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 marca 2003 r. (Dz.U.03.53.471) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2003 r.