Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.227.1895

Akt utracił moc
Wersja od: 1 kwietnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK 1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
123456
0945010406Sery i twarogi:300 t350 EUR/t
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0- - - Kashkaval25
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

25
0406 90 33 0- - - - Pozostałe25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0Ser typu Tulum25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy i o zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

w substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

ex 0406 90 86 0Ser typu Tulum peyniri25
0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

ex 0406 90 87 0Ser typu Tulum peyniri25
0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

ex 0406 90 88 0Ser typu Tulum peyniri25
0945020702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:10250 t50 EUR/t
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0945030703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone:12,51.000 t (łącznie z poz. 0709)50 EUR/t
0703 90 00 0- Pory i pozostałe warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0Pory świeże lub chłodzone
0945040707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:200 t50 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego10
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada10
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia10
0945030709Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone:1.000 t (łącznie z poz. 0703)50 EUR/t
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0- - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego

lub barwników oleożywicznych capsicum

4,5
0709 60 95 0- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub

żywicznych

4,5
0709 60 99 0- - - Pozostałe4,5
0709 90- Pozostałe:
0709 90 40 0- - Kapary4,5
0709 90 70 0- - Cukinia4,5
0945050710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:12,5500 t50 EUR/t
0710 80- Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0- - Oliwki
0945060711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:500 t50 EUR/t
0711 20- Oliwki:
0711 20 10 0- - Do celów innych niż produkcja oliwy7,5
0711 30 00 0- Kapary7,5
0945070813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem:700 t200 EUR/t
0813 10 00 0- Morele0
0813 20 00 0- Śliwki0
0813 40- Pozostałe owoce:
0813 40 10 0- - Brzoskwinie włącznie z nektarynami0
0813 40 30 0- - Gruszki0
0813 40 50 0- - Papaje0
0813 40 60 0- - Tamaryndy0
0813 40 70 0- - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce

kanawalii, owoce sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 40 95 0- - Pozostałe0
0813 50- Mieszanki z orzechów lub z owoców suszonych objętych

niniejszym działem:

- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż te objęte

pozycjami od 0801 do 0806:

- - - Niezawierające śliwek:
0813 50 12 0- - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi

(śliwki chińskie), owoców kanawalii, owoców

sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola)

i pitahaya

0
0813 50 15 0- - - - Pozostałe0
0813 50 19 0- - - Zawierające śliwki0
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych objętych

pozycjami 0801 i 0802:

0813 50 31 0- - - Z orzechów tropikalnych0
0813 50 39 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0- - - Niezawierające śliwek lub fig0
0813 50 99 0- - - Pozostałe0
0945080902Herbata, nawet aromatyzowana:2.000 t200 EUR/t
0902 10 00 0- Herbata zielona (niefermentowana), w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0- Pozostała herbata zielona (niefermentowana)7,5
0902 30 00 0- Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo

fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0- Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata

częściowo fermentowana

7,5
0945090910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:9,550 t200 EUR/t
0910 40- Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0- - Liście laurowe
0945101512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyflkowane chemicznie:800 t80 EUR/t
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz

ich frakcje:

1512 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany20
1512 19 91 9- - - - - Pozostały17,5
0945111604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:
1604 14- - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.):
- - - Tuńczyki i bonito:
1604 14 11 0- - - - W oleju roślinnym0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0- - - - - Filety znane jako "loins"0
1604 14 18 0- - - - - Pozostałe0
1604 14 90 0- - - Pelamida (Sarda spp.)0
1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0- - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

0
0945121704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao:2.600 t (łącznie z pozycją 1806)100 EUR/t
1704 10- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach6
1704 10 19 0- - - Pozostała8
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach4
1704 10 99 0- - - Pozostała8
1704 90- Pozostałe:
1704 90 30 0- - Biała czekolada13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem25 + DCC
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe25 + DCC(a)
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 15 0- - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż

5% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15
1806 10 20 0- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65%

masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub

batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie,

paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w

pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o

zawartości przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo

zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

20
1806 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31%

masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego20
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe20
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa20
1806 20 95 0- - - Pozostałe22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0- - Nadziewane37 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów37 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe37 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol37 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem37 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia37 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0- - Produkty do smarowania zawierające kakao37 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów37 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe37 + DCC
0945131902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:200 t200 EUR/t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0- - Zawierające jaja28
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10 0- - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy12
1902 19 90 0- - - Pozostałe12
1902 30- Pozostałe makarony:
1902 30 10 0- - Suszone14
1902 30 90 0- - Pozostałe3
0945142007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:1.000 t100 EUR/t
- Pozostałe:
2007 91- - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy20
2007 91 30 0- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale

nieprzekraczającej 30% masy

20
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:
2007 99 20 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale

nieprzekraczającej 30% masy:

2007 99 51 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0- - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy20
0945152008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:500 t100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartość netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
2008 19- - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2008 19 11 0- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%

masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0- - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5
2008 19 19 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%

masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych:

2008 19 51 0- - - - - Prażone orzechy tropikalne17,5
2008 19 59 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0- - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5
2008 19 95 0- - - - - - Pozostałe17,5
2008 19 99 0- - - - - Pozostałe17,5
0945162008 30- Owoce cytrusowe:1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 9% masy:
2008 30 11 0- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 19 0- - - - Pozostałe15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0- - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 39 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 30 51 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 55 0- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsuma);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

15
2008 30 59 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 30 71 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 75 0- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

15
2008 30 79 0- - - - Pozostałe15
2008 30 90 0- - - Niezawierające dodatku cukru15
2008 50- Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
2008 50 11 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 50 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 50 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 50 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15
2008 50 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 50 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy15
2008 50 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 50 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15
2008 50 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 50 92 0- - - - 5 kg lub więcej15
2008 50 94 0- - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg15
2008 50 99 0- - - - Mniej niż 4,5 kg15
2008 70- Brzoskwinie, włączając nektarynki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
2008 70 11 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 70 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0- - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 70 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 51 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15
2008 70 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 70 61 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy15
2008 70 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 70 71 0- - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy15
2008 70 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 70 92 0- - - - 5 kg lub więcej15
2008 70 94 0- - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg15
2008 70 99 0- - - - Mniej niż 4,5 kg15
0945172009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:1.000 t200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 11 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 11 99 0- - - - Pozostałe20
2009 12 00 0- - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020
2009 19- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 19 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 19 98 0- - - - Pozostałe20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020
2009 29- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 29 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 29 99 0- - - - Pozostałe20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:
2009 31- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 31 11 0- - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 19 0- - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0- - - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 59 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 31 99 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
2009 39- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 39 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 39 31 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 39 39 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 39 55 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 39 59 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 39 95 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 39 99 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy

netto

20
2009 61 90 0- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 69 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 69 51 0- - - - - Stężony20
2009 69 59 0- - - - - Pozostały20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30%

masy:

2009 69 71 0- - - - - - Stężony20
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały20
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe20
2009 90- Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 90 79 0- - - - - - Niezawierające dodatku cukru20
0945182102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:50 t200 EUR/t
2102 10- Drożdże aktywne:
2102 10 10 0- - Kultury drożdży20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0- - - Suszone20
2102 10 39 0- - - Pozostałe20
2102 10 90 0- - Pozostałe20
0945192203 00Piwo otrzymywane ze słodu:1.000 hl2 EUR/hl
- W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej:
2203 00 01 0- - W butelkach0
2203 00 09 0- - Pozostałe0
2203 00 10 0- W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów0
0945202204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:1.000 hl2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

ex 2204 10 11 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

ex 2204 10 19 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 EUR/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 EUR/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2204 21 10- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

w inny sposób, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nie większej niż 22% obj.

ex 2204 21 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.15 minimum 21 EUR/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedés15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedés15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

w inny sposób, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 29 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.12,5 minimum 21 EUR/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj.22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej

22% obj.

ex 2204 30 96 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej

22% obj.

ex 2204 30 98 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.32,5
0945212401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:2.000 t500 EUR/t
2401 10- Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia i suszony powietrzem

na jasny typu Burley

(włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny

typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny

typu Burley (włącznie z

jego hybrydami)

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny

typu Maryland

105 minimum 2,17 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 49 0- - - - Pozostałe105 minimum 2,17 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na

jasny

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony

na słońcu

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na

ciemny

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-

rurowo

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń105 minimum 2,17 EUR/kg
(a) Dotyczy tylko zawierających mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 26 marca 2003 r. (Dz.U.03.53.472) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2003 r.