Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.151.1699

Akt utracił moc
Wersja od: 14 września 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0813 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
2)
pozycji towarowej 0910 - mogą dotyczyć nie więcej niż 10 ton,
3)
pozycji towarowych 2008 11 i 2008 19 - mogą dotyczyć nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
4)
pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
1234
0406Sery i twarogi:300 t
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0- - - Kashkaval25
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

25
0406 90 33 0- - - - Pozostałe25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0Ser typu Tulum25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%,

o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%
ex 0406 90 86 0Ser typu tulum peyniri25
0406 90 87 0- - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%
ex 0406 90 87 0Ser typu tulum peyniri25
0406 90 88 0- - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%
ex 0406 90 88 0Ser typu tulum peyniri25
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:10250 t
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:12,51.000 t (łącznie z poz. 0709)
0703 90 00 0- Pory i inne warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0Pory świeże lub chłodzone
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:200 t
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego10
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada10
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia10
0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:1.000 t (łącznie z poz. 0703)
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0- - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych Capsicum

4,5
0709 60 95 0- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych4,5
0709 60 99 0- - - Pozostałe4,5
0709 90- Pozostałe:
0709 90 40 0- - Kapary4,5
0709 90 70 0- - Cukinia4,5
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:12,5500 t
0710 80- Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0- - Oliwki
0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:500 t
0711 20- Oliwki:
0711 20 10 0- - Do celów innych niż produkcja oliwy7,5
0711 30 00 0- Kapary7,5
0813Owoce suszone, inne niż z pozycji od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:700 t
0813 10 00 0- Morele0
0813 20 00 0- Śliwki0
0813 40- Pozostałe owoce:
0813 40 10 0- - Brzoskwinie łącznie z nektarynami0
0813 40 30 0- - Gruszki0
0813 40 50 0- - Papaje0
0813 40 60 0- - Tamaryndy0
0813 40 70 0- - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce

sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya

0
0813 40 95 0- - Pozostałe0
0813 50- Mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż z pozycji od 0801 do 0806:
- - - Niezawierające suszonych śliwek:
0813 50 12 0- - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskie)

owoców kanawalii, owoców sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 50 15 0- - - - Pozostałe0
0813 50 19 0- - - Zawierające suszone śliwki0
- - Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z pozycji 0801 i 0802:
0813 50 31 0- - - Z orzechów tropikalnych0
0813 50 39 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0- - - Niezawierające suszonych śliwek lub fig0
0813 50 99 0- - - Pozostałe0
0902Herbata, nawet aromatyzowana:2.000 t
0902 10 00 0- Herbata zielona (niefermentowana) w bezpośrednim opakowaniu o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0- Inna herbata zielona (niefermentowana)7,5
0902 30 00 0- Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana,

w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0- Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo

fermentowana

7,5
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:9,550 t
0910 40- Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0- - Liście laurowe
1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:800 t
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany20
1512 19 91 9- - - - - Pozostały17,5
1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:
1604 14- - Tuńczyki, bonito latający i bonito śródziemnomorski (Sarda spp.):
- - - Tuńczyki i bonito latający:
1604 14 11 0- - - - W oleju roślinnym0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0- - - - - Filety znane jako "loins"0
1604 14 18 0- - - - - Pozostałe0
1604 14 90 0- - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.)0
1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0- - - Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

0
1704Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao:2.400 t
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:(dotyczy
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

łącznie poz. 1704
1704 10 11 0- - - Guma w paskach6i 1806)
1704 10 19 0- - - Pozostała8
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach4
1704 10 99 90- - - Pozostała8
1704 90- Pozostałe:
1704 90 30 0- - Biała czekolada13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem25 + DCC
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe25 + DCC(a)
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0- - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 10 20 0- - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub

izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej

2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20
1806 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego20
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe20
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa20
1806 20 95 0- - - Pozostałe22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0- - Nadziewane37 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów37 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe37 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol37 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem37 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia37 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0- - Produkty do smarowania, zawierające kakao37 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów37 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe37 + DCC
1902Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innym substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:200 t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 0- - Zawierające jaja28
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10 0- - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy12
1902 19 90 0- - - Pozostałe12
1902 30- Pozostałe makarony:
1902 30 10 0- - Suszone14
1902 30 90 0- - Pozostałe3
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:1.000 t
- Pozostałe:
2007 91- - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%20
2007 91 30 0- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, a nieprzekraczającej

30%

20
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:
2007 99 20 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale

nieprzekraczającej 30%:

2007 99 51 0- - - - Przecier i pasta z kasztanów20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0- - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 13%20
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:500 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie:
2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:
- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
2008 19- - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2008 19 11 0- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0- - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5
2008 19 19 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych:

2008 19 51 0- - - - - Prażone orzechy tropikalne17,5
2008 19 59 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0- - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone17,5
2008 19 95 0- - - - - - Pozostałe17,5
2008 19 99 0- - - - - Pozostałe17,5
2008 30- Owoce cytrusowe:1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 30 19 0- - - - Pozostałe15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 30 39 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 55 0- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 30 71 0- - - - Cząstki grejpfrutów15
2008 30 75 0- - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0- - - - Pozostałe15
2008 30 90 0- - - Niezawierające dodatku cukru15
2008 50- Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 50 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 50 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 50 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 50 51 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%15
2008 50 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%15
2008 50 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 50 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%15
2008 50 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 50 92 0- - - - 5 kg lub więcej15
2008 50 94 0- - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg15
2008 50 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg15
2008 70- Brzoskwinie, włącznie z nektarynkami:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 70 11 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 70 19 0- - - - - Pozostałe15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85%15
2008 70 39 0- - - - - Pozostałe15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 70 51 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%15
2008 70 59 0- - - - Pozostałe15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%15
2008 70 69 0- - - - Pozostałe15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71 0- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15%15
2008 70 79 0- - - - Pozostałe15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 70 92 0- - - - 5 kg lub więcej15
2008 70 94 0- - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg15
2008 70 99 0- - - - Poniżej 4,5 kg15
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:1.000 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto20
2009 11 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 11 99 0- - - - Pozostałe20
2009 12 00 0- - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020
2009 19- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto20
2009 19 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 19 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 19 98 0- - - - Pozostałe20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 2020
2009 29- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto20
2009 29 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 29 91 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 29 99 0- - - - Pozostałe20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:
2009 31- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 31 11 0- - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 19 0- - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0- - - - - Zawierający dodatek cukru20
2009 31 59 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 31 99 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
2009 39- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto20
2009 39 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 39 31 0- - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 39 39 0- - - - - Niezawierające dodatku cukru20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%20
2009 39 55 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%20
2009 39 59 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%20
2009 39 95 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%20
2009 39 99 0- - - - - - Niezawierający dodatku cukru20
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0- - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto20
2009 61 90 0- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto20
2009 69- - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0- - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto20
2009 69 19 0- - - - Pozostałe20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
2009 69 51 0- - - - - Stężony20
2009 69 59 0- - - - - Pozostały20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%:
2009 69 71 0- - - - - - Stężony20
2009 69 79 0- - - - - - Pozostały20
2009 69 90 0- - - - - Pozostałe20
2009 90- Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru20
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%20
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%20
2009 90 79 0- - - - - - Niezawierające dodatku cukru20
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:50 t
2102 10- Drożdże aktywne:
2102 10 10 0- - Kultury drożdży20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0- - - Suszone20
2102 10 39 0- - - Pozostałe20
2102 10 90 0- - Pozostałe20
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:1.000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0- - W butelkach0
2203 00 09 0- - Pozostałe0
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów0
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009:1.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj.15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj.15

minimum 21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15

minimum 21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla

w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 21 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.15

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedés15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 74 0- - - - - - - Penedés15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13%

obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15

minimum 12,5EUR/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15

minimum 12,5EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla

w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

ex 2204 29 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.12,5

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale

nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 30 10 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj.22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj.32,5
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj.32,5
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:2.000 t
2401 10- Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Burley (włączając hybrydy tytoniu Burley);

suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(włącznie z jego hybrydami)

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 49 0- - - - Pozostałe52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie52,5 minimum 1,085 EUR/kg
(a) dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 27 sierpnia 2002 r. (Dz.U.02.143.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 września 2002 r.