Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.151.1696

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość

(w tonach)

0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:500
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0- - - Pozostałe0
0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0- - Pozostały0200
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%, o zawartości masy

wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0200
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0400
0409 00 00 0Miód naturalny05
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:660
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy0
0811 10 19 0- - - Pozostałe0
0811 10 90 0- - Pozostałe0
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki

i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy0
0811 20 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny0
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki0
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki0
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy0
0811 20 90 0- - - Pozostałe0
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 11 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 39 0- - - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus0
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides

i Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)0
0811 90 80 0- - - - Pozostałe0
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 95 0- - - Pozostałe0
0901Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy, substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:0400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0- - Niepozbawiona kofeiny
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0- Curry05
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone05
1107Słód, nawet palony:800
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki3,2

+ maksimum 0,09 EUR/kg

1107 10 19 0- - - Pozostały0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki3,2

+ maksimum 0,09 EUR/kg

1107 10 99 0- - - Pozostałe0,08 EUR/kg
1107 20 00 0- Palony0,09 EUR/kg
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:0200
- Pozostałe:
1601 00 99 0- - Pozostałe.
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:125
- Z wieprzowiny:
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części,

włącznie z mieszankami schabów i szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
1602 50- Z wołowiny:125
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina peklowana)0
1602 50 39 0- - - - Pozostałe0
1602 50 80 0- - - Pozostałe0
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:08
- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
1704Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao:010
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 90 0- - - Pozostałe0200
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0- - - - Pozostałe0200
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

0100
1806 90 90 0- - Pozostałe9 + 0,2 DCC25
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:030
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0- - - Pozostałe:
- - Pozostałe
1901 90 99- - - Pozostałe:0100
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0- Chleb chrupki720
- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
1905 31- - Słodkie herbatniki (biskwity):
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi

kakao:

1905 31 19 0- - - - Pozostałe020

(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

- - - Pozostałe:
1905 31 30 0- - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z

mleka

015
- - - - Pozostałe:
1905 31 99 0- - - - - Pozostałe030
1905 32- - Wafle i opłatki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi

kakao:

1905 32 19 0- - - - Pozostałe020

(łącznie z poz. 1905 31 19 0)

2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0- Ogórki i korniszony050
2001 90- Pozostałe:
2001 90 96 0- - Pozostałe020
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:015
2005 10 00 0- Warzywa homogenizowane
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10- Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0- - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%010
- Pozostałe:
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:
- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0- - - - - Pozostałe015
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%,

ale nieprzekraczającej 30%:

2007 99 58 0- - - - Pozostałe77
2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:150
- Sok jabłkowy:
2009 71- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - Pozostały:
2009 71 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru0
2009 79- - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 19 0- - - - Pozostały0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:
2009 79 99 0- - - - - Niezawierający dodatku cukru0
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe0
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:075
2102 30 00 0- Gotowe proszki do pieczenia
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:0115
2103 90- Pozostałe:
2103 90 90 0- - Pozostałe
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10- Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0- - Pozostałe0100
2104 20 00 0- Złożone przetwory spożywcze homogenizowane030