Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.151.1691

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Chorwacji, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CHORWACJI

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
1234
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:300 t
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane9
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby9
1602 20 19 0- - - Pozostałe9
1602 20 90 0- - Pozostałe9
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze9
1602 31 19 0- - - - Pozostałe9
1602 31 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów9
1602 31 90 0- - - Pozostałe9
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0- - - - Niegotowane9
1602 32 19 0- - - - Pozostałe9
1602 32 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów9
1602 32 90 0- - - Pozostałe9
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0- - - - Niegotowane9
1602 39 29 0- - - - Pozostałe9
1602 39 40 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

9
1602 39 80 0- - - Pozostałe9
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych9
1602 41 90 0- - - Pozostałe9
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych9
1602 42 90 0- - - Pozostałe9
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów

i szynek

9
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek9
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki

oraz ich części

9
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe9
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

9
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

9
1602 49 90 0- - - Pozostałe9
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem

lub podrobami

9
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina peklowana)9
1602 50 39 0- - - - Pozostałe9
1602 50 80 0- - - Pozostałe9
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt9
- - Pozostałe:
1602 90 31 0- - - Z dziczyzny lub z królików9
1602 90 41 0- - - Z reniferów9
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych9
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:9
1602 90 61 0- - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami

9
1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe9
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami:

1602 90 72 0- - - - - - - - Z baraniny9
1602 90 74 0- - - - - - - - Z koziny9
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0- - - - - - - - Z baraniny9
1602 90 78 0- - - - - - - - Z koziny9
1602 90 98 0- - - - - - Pozostałe9
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:300 t
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0- - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy

wyrażonej jako sacharoza

10
1806 10 20 0- - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 30 0- - Zawierający w masie 65% lub więcej, ale mniej niż 80% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 90 0- - Zawierający w masie 80% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

10
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartość powyżej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

10
1806 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

10
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego10
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe10
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa10
1806 20 95 0- - - Pozostałe10
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0- - Nadziewane10
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów10
1806 32 90 0- - - Pozostałe10
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol10
1806 90 19 0- - - - Pozostałe10
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem10
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia10
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

10
1806 90 60 0- - Produkty do smarowania zawierające kakao10
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów10
1806 90 90 0- - Pozostałe10
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:190 t
2106 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

ex 2106 90 92 0Cedevita Light - preparat witaminowy w postaci stałej, stanowiący uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, niezawierający sacharozy, ale

zawierający sztuczne środki słodzące: sorbitol i aspartam

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe
ex 2106 90 98 0Cedevita - preparaty witaminowe w postaci stałej, stanowiące uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, o zawartości sacharozy nie mniej niż 5%

10
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:300 t
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0- - W butelkach7
2203 00 09 0- - Pozostałe7
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów7
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009:1000 t
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:
2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante10
2204 10 99 0- - - Pozostałe10
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.10
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace10
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux10
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)10
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)10
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer10
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz10
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen10
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)10
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)10
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli10
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto10
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde10
2204 21 34 0- - - - - - - Penedés10
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja10
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia10
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux10
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)10
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais10
2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône10
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon10
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)10
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)10
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)10
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige10
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto10
2204 21 69 0- - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro10
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra10
2204 21 74 0- - - - - - - Penedés10
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja10
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas10
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe10
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0- - - - - - Białe10
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe10
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala10
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos10
2204 21 89 0- - - - - Port10
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel10
2204 21 92 0- - - - - Sherry10
2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)10
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port10
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel10
2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)10
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe10
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.10
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux10
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)10
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)10
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux10
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)10
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais10
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône10
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon10
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)10
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)10
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto10
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)10
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)10
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0- - - - - - Białe10
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe10
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe10
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala10
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos10
2204 29 89 0- - - - - Port10
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel10
2204 29 92 0- - - - - Sherry10
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)10
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port10
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel10
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)10
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe10
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.10
2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany10
2204 30 94 0- - - - Pozostały10
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.10
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:880 t
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15
2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.15
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj.

lub mniejszej

15
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.15