Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.19.223

Akt utracił moc
Wersja od: 19 marca 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 5.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
1.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz. U. Nr 120, poz. 1277), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2.
Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia 19 marca 2001 r., stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
3.
Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka

celna

Ilość

w tonach

0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:500
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0- - - Pozostałe0
0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0- - Pozostały0200
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0200
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0400
0409 00 00 0Miód naturalny05
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:660
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 10 19 0- - - Pozostałe0
0811 10 90 0- - Pozostałe0
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce

mieszańców malin z jeżynami, czarne,

białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 20 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny0
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki0
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki0
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy0
0811 20 90 0- - - Pozostałe0
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy:

0811 90 11 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 39 0- - - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium

myrtillus

0
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium

myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)0
0811 90 80 0- - - - Pozostałe0
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 95 0- - - Pozostałe0
0901Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:0400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0- - Niepozbawiona kofeiny
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0- Curry05
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)

do niniejszego działu:

0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone05
1107Słód palony lub nie:800
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg

1107 10 19 0- - - Pozostały0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg
1107 10 99 0- - - Pozostałe0,08 EUR/kg
1107 20 00 0- Palony0,09 EUR/kg
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:0200
- Pozostałe:
1601 00 99 0- - Pozostałe
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:125
- Z wieprzowiny:
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich

części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
1602 50- Z wołowiny:125
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z niegotowanym

mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina peklowana)0
1602 50 39 0- - - - Pozostałe0
1602 50 80 0- - - Pozostałe0
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:08
- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące

lub barwiące

1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:010
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 90 0- - - Pozostałe0200
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0- - - - Pozostałe0200
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki,

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

0100
1806 90 90 0- - Pozostałe9 + 0,2 DCC25
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0- - - Pozostałe030
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe0100
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0- Chleb chrupki720
1905 30- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0- - - Pozostałe020
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0- - - - Zawierające w masie 8% lub

więcej tłuszczu z mleka

015
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0- - - - - Pozostałe030
2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0- Ogórki i korniszony050
2001 90- Pozostałe:
2001 90 96 0- - Pozostałe020
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:015
2005 10 00 0- Warzywa homogenizowane
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10- Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0- - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

010
- Pozostałe:
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0- - - - - Pozostałe015
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nieprzekraczającej 30%:

2007 99 58 0- - - - Pozostałe77
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:150
2009 70- Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 70 19 0- - - Pozostałe
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

0
- - - Pozostałe:
2009 70 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru0
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe0
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:075
2102 30 00 0- Gotowe proszki do pieczenia
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:0115
2103 90- Pozostałe:
2103 90 90 0- - Pozostałe
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10- Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0- - Pozostałe0100
2104 20 00 0- Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

030