Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.120.1279

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2.
Pozwolenia na przywóz, w przypadku pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL

Kod PCNWyszczególnienieObniżona

stawka celna

Ilość
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304:200 t
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek, ikry

i mleczu:

0302 69- - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0- - - - Leszcz morski (Dentex dentex i

Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0- - - - Okoń morski (Dicentrarchus labrax)0
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:500 t
0603 10- Świeże:
0603 10 30- - Orchidee:
0603 10 30 1- - - Od 1 czerwca do 31 października17,5
0603 10 30 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5
0603 10 40- - Gladiole:
0603 10 40 1- - - Od 1 czerwca do 31 października17,5
0603 10 40 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5
0603 10 80- - Pozostałe:
0603 10 80 1- - - Od 1 czerwca do 31 października17,5
0603 10 80 9- - - Od 1 listopada do 31 maja17,5
0603 90 00 0- Pozostałe050 t
0604Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, bawione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:250 t
0604 10- Mchy i porosty:
0604 10 10 0- - Mech reniferowy0
0604 10 90 0- - Pozostałe0
- Pozostałe:
0604 91- - Świeże:
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0- - - - Jodła kaukaska [Abies nordmanniana

(Stev.) Spach] lub jedna z jodeł

amerykańskich (Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0- - - - Pozostałe0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0- - - - Z jodły kaukaskiej [Abies

nordmanniana (Stev.) Spach] lub

jednej z jodeł amerykańskich (Abies

procera Rehd.)

0
0604 91 49 0- - - - Pozostałe0
0604 91 90 0- - - Pozostałe0
0604 99- - Pozostałe:
0604 99 10 0- - - Przygotowane tylko przez suszenie0
0604 99 90 0- - - Pozostałe0
0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone:10500 t
0701 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
0701 90 50- - - Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca:
0701 90 50 1- - - - Od 1 stycznia do 15 maja
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:1.000 t
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca10
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia10
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:12,5300 t
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0- - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0Szczypiorek
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:0500 t
0704 90- Pozostałe:
0704 90 90 0- - Pozostałe
ex 0704 90 90 0Kapusta pekińska
0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0- - Słodka papryka4,5200 t
0709 90- Pozostałe:
0709 90 90 0- - Pozostałe
ex 0709 90 90 0Świeże zioła od 1 października do 31 maja7,5400 t
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:0250 t
0710 40 00 0- Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0Kukurydza słodka mrożona
0804Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:0500 t
0804 10 00 0- Daktyle
0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:
0805 10- Pomarańcze:20.000 t
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0- - - Krwiste i półkrwiste5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0- - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany,

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0- - - - Pozostałe5
0805 20- Mandarynki (łącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe:

10.000 t
0805 20 10 0- - Klementynki10
0805 20 30 0- - Monrealesy i satsumas10
0805 20 50 0- - Mandarynki i wilkingi10
0805 20 70 0- - Tangeryny10
0805 20 90 0- - Pozostałe10
0805 30- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i

limony (Citrus aurantifolia):

6.000 t
0805 30 10 0- - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)0
0805 30 90 0- - Limy (Citrus aurantifolia)0
0807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
- Melony (łącznie z arbuzami):
0807 19 00 0- - Pozostałe
ex 0807 19 00 0Melony54.000 t
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne
ex 0811 90 85 0Daktyle mrożone0500 t
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:1.000 t
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60 %

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający

w masie więcej niż 10% sacharozy, ale nie

zawierający innych dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie z

pastami owocowymi, w postaci wyrobów

cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z

nadzieniem

17,5 + DCC
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne17.5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0Chałwa26,3 + DCC1
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w

płynie, paście, proszku, granulkach lub w

innej postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

powyżej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające w masie 31% lub więcej masła

kakaowego albo zawierające w masie 31%

lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu

z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe15 + DCC
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa15 + DCC
1806 20 95 0- - - Pozostałe15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0- - Nadziewane22,5 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów22,5 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe22,5 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0- - - - Zawierająca alkohol22,5 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem22,5 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia22,5 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru, zawierające

kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0- - Produkty do smarowania, zawierające kakao22,5 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0Chałwa zawierająca kakao33,8 + DCC1
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub

zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

200 t
1901 10 00 0- Przetwory dla niemowląt przygotowane do

sprzedaży detalicznej

0
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 1- - - - Mieszanki mleczne przeznaczone do

produkcji odżywek dla niemowląt

0
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:0250 t
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 0- - Słodka kukurydza (Zea mays var.

Saccharata)

ex 2004 90 10 0Kukurydza słodka mrożona
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:0300 t
2005 80 00 0- Słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata)
ex 2005 80 00 0Słodka kukurydza zakonserwowana
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:100 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

zmieszane razem lub nie:

2008 11- - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nie przekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:8.200 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:
2009 11 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0- - - - Pozostałe0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru w masie powyżej 30%

0
2009 11 99 0- - - - Pozostałe0
2009 19- - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:
2009 19 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0- - - - Pozostałe0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru w masie powyżej 30%

0
2009 19 99 0- - - - Pozostałe0
2009 20- Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:
2009 20 11 0- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 20 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33g/cm3

przy 20°C:

2009 20 91 0- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru w masie powyżej 30%

0
2009 20 99 0- - - Pozostałe0
2009 30- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:
2009 30 11 0- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 30 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33g/cm3

przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 30 31 0- - - - Zawierający dodatek cukru0
2009 30 39 0- - - - Pozostałe0
- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 30 55 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nie przekraczającej 30%

0
2009 30 59 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru0
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 30 91 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 30 95 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nie przekraczającej 30%

0
2009 30 99 0- - - - - Nie zawierające dodatku cukru0
2009 60- Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym):

- - O gęstości powyżej 1,33g/cm3 przy 20°C:
2009 60 11 0- - - O wartości nie przekraczającej 22 EUR

za 100 kg masy netto

0
2009 60 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33g/cm3

przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 60 51 0- - - - Stężony0
2009 60 59 0- - - - Pozostałe0
- - - O wartości nie przekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%:

2009 60 71 0- - - - - Stężony0
2009 60 79 0- - - - - Pozostałe0
2009 60 90 0- - - - Pozostałe0
2009 90- Mieszanki soków:
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33g/cm3

przy 20°C:

- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 90 79 0- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 90 92 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%:

2009 90 95 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Nie zawierające dodatku cukru:
2009 90 97 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe0
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:250 t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz

przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji

lub koncentratów lub na bazie kawy:

2101 11- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0- - - O zawartości suchej masy na bazie kawy

wynoszącej 95% lub więcej w masie

0
2101 11 19 0- - - Pozostałe0
2101 12- - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie

kawy:

2101 12 92 0- - - Przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów kawy

0
2101 12 98 0- - - Pozostałe0
2101 20- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty

lub herbaty paragwajskiej i przetwory

na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie herbaty lub

herbaty paragwajskiej:

2101 20 20 0- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty0
- - Przetwory:
2101 20 92 0- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty lub herbaty

paragwajskiej

0
2101 20 98 0- - - Pozostałe0
2101 30- Cykoria palona i inne palone namiastki kawy

oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone namiastki

kawy:

2101 30 11 0- - - Cykoria palona0
2101 30 19 0- - - Pozostałe0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0- - - Z cykorii palonej0
2101 30 99 0- - - Pozostałe0
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:100 t
2106 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy

lub skrobi lub zawierające w masie

mniej niż 1,5% tłuszczu mleka,

5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe12,5

minimum

0,11 EUR/kg

2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:20.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale

nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale

nie większej niż 22°% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2304 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

przekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire valley)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0- - - - - Port12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum

10,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

przewyższającej 22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie przewyższającej 1%

obj:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

32,5
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej masy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15

minimum

6,25 EUR/hl

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie większej

niż 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl

+ 0,65 EUR %/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15

minimum

5 EUR/hl

2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

24

minimum

7 EUR/hl

+ 0,65 EUR %hl

1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu

2 W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzeczpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t