Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.159.1064

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 marca 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyngent
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:125 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

kurczaki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Podroby:
0207 14 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z indyków:
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj

serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki

85%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 64%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi

82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75% lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 90 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:25 ton
0402 10- W proszku, granulkach lub innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 19 0- - - Pozostałe35
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 99 0- - - Pozostałe35
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla

niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach,

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0- - - - - Pozostałe5
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0- - - - Pozostałe5
0406Sery i twarogi:50 ton
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere,

Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler17,5
0406 90 23 0- - - Edam17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 40% i o

zawartości masy wody w

substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże konserwowane albo gotowane:15 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0- - - Indycze albo gęsie12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 19 0- - - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 30 0- - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 90 0- Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:100 ton
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

30
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca30
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 20 5- - - - Od 1 do 31 lipca5
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 10 50- - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca30
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 50 5- - - - Od 1 do 31 lipca5
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca30
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 90 5- - - - Od 1 do 31 lipca5
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 20- Gruszki i pigwy:25 ton
- - Gruszki:
0808 20 10 0- - - Na wino gruszkowe, luzem od

1 sierpnia do 31 grudnia

25
0808 20 50- - - Pozostałe:
0808 20 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 lipca5
0808 20 50 9- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

25
0808 20 90 0- - Pigwy12,5
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:25 ton
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych7,5
1209 19 00 0- - Pozostałe7,5
- Nasiona roślin pastewnych, inne

niż nasiona buraków:

1209 21 00 0- - Nasiona lucerny (alfalfa)5
1209 22- - Nasiona koniczyny (Trifolium

spp.):

1209 22 10 0- - - Koniczyny czerwonej

(Trifolium pratense L.)

5
1209 22 80 0- - - Pozostałe5
1209 23- - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca

pratensis Huds.)

5
1209 23 15 0- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca

rubra L.)

5
1209 23 80 0- - - Pozostałe5
1209 24 00 0- - Nasiona wiechliny łąkowej

(Poa pratensis L.)

5
1209 25- - Nasiona rajgrasu (Lolium

multiflorum Lam., Lolium

perenne L.):

1209 25 10 0- - - Rajgras włoski (życica

wielkokwiatowa) (łącznie

z rajgrasem westerwoldzkim)

(Lolium multiflorum Lam.)

5
1209 25 90 0- - - Rajgras angielski (życica

trwała) (Lolium perenne L.)

5
1209 26 00 0- - Nasiona tymotki5
1209 29- - Pozostałe:
1209 29 10 0- - - Nasiona wyki; nasiona

wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa palustris

L., Poa trivalis L.);

nasiona kupkówki (Dactylis

glomerata L.); nasiona

mietlicy (Agrostis)

5
1209 29 50- - - Ziarno łubinu:
1209 29 50 1- - - - Siewne5
1209 29 50 9- - - - Pozostałe5
1209 29 80 0- - - Pozostałe5
1209 30 00 0- Nasiona roślin zielnych

(ziołowych) hodowlanych głównie

dla ich kwiatów

5
- Pozostałe:
1209 91- - Nasiona warzyw:
1209 91 10 0- - - Nasiona kalarepy (Brassica

oleracea L. var. caulorapa i

gongylodes L.)

5
1209 91 90 0- - - Pozostałe5
1209 99- - Pozostałe:
1209 99 10 0- - - Nasiona drzew leśnych5
- - - Pozostałe:
1209 99 91 0- - - - Nasiona roślin hodowanych

głównie dla ich kwiatów

oprócz objętych podpozycją

nr 1209 30

5
1209 99 99 0- - - - Pozostałe5
1211Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane:25 ton
1211 10 00 0- Korzenie lukrecji0
1211 20 00 0- Korzenie żeńszenia5
1211 90- Pozostałe:
1211 90 10 0- - Maruna (kwiaty, liście,

łodygi, skórki i korzenie)

5
1211 90 30 0- - Fasola tonkińska5
1211 90 70 0- - Lebiodka pospolita (Origanum

vulgare) (gałązki, łodyżki i

liście)

5
1211 90 75 0- - Szałwia (Salvia officinalis)

(liście i kwiaty)

5
1211 90 95 0- - Pozostałe5
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:10 ton
1601 00 10 0- Z wątroby17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do

smarowania, nie gotowane

17,5
1601 00 99 0- - Pozostałe17,5
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:250 ton
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane20
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające w masie 75% lub

więcej otłuszczonej wątroby

20
1602 20 19 0- - - Pozostałe20
1602 20 90 0- - Pozostałe20
- Z drobiu objętego pozycją nr

0105:

1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie

nie gotowane mięso indycze

20
1602 31 19 0- - - - Pozostałe20
1602 31 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

20
1602 31 90 0- - - Pozostałe20
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0- - - - Nie gotowane20
1602 39 29 0- - - - Pozostałe20
1602 39 40 0- - - Zawierające w masie 25%

lub więcej, ale mniej niż

57% mięsa drobiowego lub

podrobów

20
1602 39 80 0- - - Pozostałe20
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 41 90 0- - - Pozostałe20
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 42 90 0- - - Pozostałe20
1602 49- - Pozostałe łącznie z

mieszankami:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80%

lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i

ich części łącznie z

mieszankami schabów i

szynek

20
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części

łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

20
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki,

łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

20
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe20
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40%

lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej

niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia

20
1602 49 90 0- - - Pozostałe20
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z nie gotowanym mięsem lub

podrobami

20
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach

hermetycznych:

1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina

peklowana)

20
1602 50 39 0- - - - Pozostałe20
1602 50 80 0- - - Pozostałe20
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami

z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych

zwierząt

20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0- - - Z dziczyzny lub z królików20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub

podroby ze świń domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso

wołowe lub podroby:

1602 90 61 0- - - - - - Nie gotowane;

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z

nie gotowanym mięsem

lub podrobami

20
1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów

z nie gotowanym

mięsem lub

podrobami:

1602 90 72 0- - - - - - - - Z baraniny20
1602 90 74 0- - - - - - - - Z koziny20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0- - - - - - - - Z baraniny20
1602 90 78 0- - - - - - - - Z koziny20
1602 90 98 0- - - - - - Pozostałe20
1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:100 ton
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

nie mielone:

1604 13- - Sardynki, sardynele i brisling

lub szproty:

- - - Sardynki:
1604 13 11 0- - - - W oliwie z oliwek17,5
1604 13 19 0- - - - Pozostałe17,5
1604 13 90 0- - - Pozostałe17,5
1604 15- - Makrele:
- - - Z gatunków Scomber scombrus

i Scomber japonicus:

1604 15 11 0- - - - Filety17,5
1604 15 19 0- - - - Pozostałe17,5
1604 15 90 0- - - Z gatunku Scomber

australasicus

17,5
1604 20- Pozostałe przetwory lub

konserwy z ryb:

1604 20 05 0- - Przetwory z surimi17,5
- - Pozostałe:
1604 20 10 0- - - Z łososia17,5
1604 20 30 0- - - Z łososiowatych innych niż

łosoś

17,5
1604 20 40 0- - - Z sardeli17,5
1604 20 50 0- - - Z sardynek, bonito

śródziemnomorskiego, makreli

z gatunków Scomber scombrus

i Scomber japonicus, ryb z

gatunku Orcynopsis unicolor

17,5
1604 20 70 0- - - Z tuńczyków, bonito

latających lub pozostałych

ryb z rodzaju Euthynnus

17,5
1604 20 90 0- - - Z pozostałych ryb17,5
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao7,5 ton
1704 10- Guma do żucia, również pokryta

cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej niż

60% sacharozy (łączeni z

cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub

więcej sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:50 ton
1806 90- Pozostałe:
1806 90 60 0- - Pasty do smarowania

zawierające kakao

22,5 + DCC
1902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:50 ton
- Ciasto makaronowe nie gotowane,

nie nadziewane ani nie

przygotowane inaczej:

1902 11 00 0- - Zawierające jaja20
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10 0- - - Nie zawierające mąki lub

grysiku ze zwykłej pszenicy

20
1902 19 90 0- - - Pozostałe20
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:50 ton
1905 90- Pozostałe:
1905 90 10 0- - Mace12,5
1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy i

podobne produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0- - - Chleb, bułki nie zawierające

dodatku miodu, jajek, sera

lub owoców, a zawierające

w suchej masie nie więcej

niż 5% cukru i nie więcej

niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0- - - Wafle i opłatki o zawartości

wody w masie powyżej 10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0- - - Herbatniki (biskwity)12,5 + DCC
1905 90 55 0- - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub

solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0- - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

20 + DCC
1905 90 90 0- - - - Pozostałe17,5
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:15 ton
2005 90- Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2005 90 10 0- - Owoce z rodzaju Capsicum inne

niż słodka papryka lub pieprz

angielski

15
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem) soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:50 ton
2009 80- Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0- - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 80 19 0- - - - Pozostałe25
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

2009 80 32 0- - - - - Soki z owoców męczennicy

i guawy

17,5
2009 80 33 0- - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy, owoców

nerkowca, liczi (śliwek

chińskich), owoców

kanawalii, owoców

sączyńca, owoców

oskomianu (carambola)

i pitahaya

17,5
2009 80 35 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0- - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe25
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0- - - - O wartości powyżej 18 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0- - - - - Z dodatkiem cukru o

zawartości powyżej 30%

w masie

17,5
2009 80 63 0- - - - - O zawartości cukru nie

przekraczającej 30%

w masie

17,5
2009 80 69 0- - - - - Nie zawierający dodatku

cukru

17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru:

2009 80 71 0- - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 73 0- - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 79 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 80 83 0- - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 84 0- - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca, liczi

(śliwki chińskie),

owoce kanawalii,

owoców sączyńca,

owoców oskomianu

(carambola) i pitahaya

17,5
2009 80 86 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 80 88 0- - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 89 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - Nie zawierający dodatku

cukru:

2009 80 95 0- - - - - - Soki z owoców z

gatunku Vaccinium

macrocarpon

17,5
2009 80 96 0- - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 97 0- - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 99- - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1- - - - - - - Soki owocowe17,5
2009 80 99 9- - - - - - - Pozostałe
2009 90- Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 11 0- - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 19 0- - - - Pozostałe25
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 29 0- - - - Pozostałe25
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 31 0- - - - O wartości nie

przekraczającej 18 ECU za

100 kg masy netto i

o zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%

17,5
2009 90 39 0- - - - Pozostałe17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych i

soku ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych i

soku ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%

17,5
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5
2009 90 79 0- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 90 92 0- - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 90 95 0- - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru:

2009 90 97 0- - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe17,5
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:75 ton
2103 10 00 0- Sos sojowy10
2103 20 00 0- Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

17,5 minimum 0,175 ECU/kg
2103 30- Mąka i grysik z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 10 0- - Mąka i grysik z gorczycy17,5
2103 30 90 0- - Gotowa musztarda22,5
2103 90- Pozostałe:
2103 90 10 0- - Ostry sos z mango w płynie15
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5

do 6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz od 4

do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

57,25 minimum 0,05 ECU/kg
2103 90 90 0- - Pozostałe15
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:50 ton
2106 10- Koncentraty proteinowe i

teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20 0- - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające w masie mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 10 80 0- - Pozostałe10
2106 90- Pozostałe:
2106 90 10 0- - Fondue z sera10
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji napojów

172,95 minimum 4 ECU/%hl
- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe10 minimum 0,085 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,085 ECU/kg
2106 90 59 0- - - - Pozostałe10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w

masie mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe10
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:1250 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0- - W butelkach15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 09 0- - Pozostałe15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

15 minimum 0,125 ECU/l
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:4250 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5% ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności

dwutlenku węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alasace15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej

22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla

w roztworze, pod

ciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum

5 ECU/hl

2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:1250 hl
2205 10- W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl