Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.159.1062

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celny określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyngent
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304:200 t
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 69- - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0- - - - Leszcz morski (Dentex dentex i

Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0- - - - Okoń morski (Dicentrarchus

labrax)

0
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:500 t
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 15 0- - - Orchidee17,5
0603 10 21 0- - - Gladiole17,5
0603 10 29 0- - - Pozostałe17,5
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 55 0- - - Orchidee17,5
0603 10 61 0- - - Gladiole17,5
0603 10 69 0- - - Pozostałe17,5
0603 90 00 0- Pozostałe050 t
0604Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:250 t
0604 10- Mchy i porosty:
0604 10 10 0- - Mech reniferowy0
0604 10 90 0- - Pozostałe0
- Pozostałe:
0604 91- - Świeże:
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0- - - - Jodła kaukaska (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jedna z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0- - - - Pozostałe0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0- - - - Z jodły kaukaskiej (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jednej z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 49 0- - - - Pozostałe0
0604 91 90 0- - - Pozostałe0
0604 99- - Pozostałe:
0604 99 10 0- - - Przygotowane tylko przez suszenie0
0604 99 90 0- - - Pozostałe0
0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone:
0701 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Młode:
0701 90 51 0- - - - Od 1 stycznia do 15 maja10500 t
0702 00 00 0Pomidory, świeże lub chłodzone:1.000 t
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca10
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia10
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0- - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0Szczypiorek12,5300 t
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 90- Pozostałe:
0704 90 90 0- - Pozostałe
ex 0704 90 90 0Kapusta pekińska0500 t
0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0- - Słodka papryka5,5200 t
0709 90- Pozostałe:
0709 90 90 0- - Pozostałe
ex 0709 90 90 0Świeże zioła od 1 października do 31 maja8,3400 t
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00 0- Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00 0- Daktyle0500 t
0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:
0805 10- Pomarańcze:20.000 t
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0- - - Krwiste i półkrwiste5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0- - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0- - - - Pozostałe5
0805 20- Mandarynki (łącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe

10.000 t
0805 20 10 0- - Klementynki10
0805 20 30 0- - Monrealesy i satsumas10
0805 20 50 0- - Mandarynki i wilkingi10
0805 20 70 0- - Tangeryny10
0805 20 90 0- - Pozostałe10
0805 30- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

i limy (Citrus aurantifolia):

6.000 t
0805 30 10 0- - Cytryny (Citrus limon, Citrus

limonum)

0
0805 30 90 0- - Limy (Citrus aurantifolia)0
0807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
- Melony (łącznie z arbuzami):
0807 19 00 0- - Pozostałe
ex 0807 19 00 0Melony54.000 t
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

ex 0811 90 85 0Daktyle mrożone0500 t
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:1.000 t
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż

60% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1704 90- Pozostałe:
1704 90 10 0- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający w masie więcej niż 10%

sacharozy, ale nie zawierający

innych dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC
- - Pozostałe
1704 90 51 0- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0- - - Pastylki od bólu gardła i od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0- - - - Wyroby żelowe i galaretki,

łącznie z pastami owocowymi, w

postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0- - - - Cukierki z masy gotowanej,

również z nadzieniem

17,5 + DCC
1704 90 75 0- - - - Cukierki toffi, karmelki i

podobne

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0Chałwa26,2 + DCC1
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10- Proszek kakaowy zawierający dodatek

cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0- - Nie zawierający sacharozy lub

zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 20 0- - Zawierający w masie 5% lub więcej,

ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 30 0- - Zawierający w masie 65% lub więcej,

ale mniej niż 80% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 90 0- - Zawierający w masie 80% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 20- Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach o masie

powyżej 2 kg lub w płynie, paście,

proszku, granulkach lub w innej

postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości powyżej 2 kg:

1806 20 10 0- - Zawierające w masie 31% lub więcej

masła kakaowego albo zawierające w

masie 31% lub więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 31% masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0- - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe15 + DCC
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa15 + DCC
1806 20 95 0- - - Pozostałe15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0- - Nadziewane22,5 + DCC
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 10 0- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub

orzechów

22,5 + DCC
1806 32 90 0- - - Pozostałe22,5 + DCC
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol22,5 + DCC
1806 90 19 0- - - - Pozostałe22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem22,5 + DCC
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia22,5 + DCC
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0- - Pasty do smarowania zawierające

kakao

22,5 + DCC
1806 90 70 0- - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0- - Pozostałe22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0Chałwa zawierająca kakao33,7 + DCC1
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:200 t
1901 10 00 0- Przetwory dla niemowląt przygotowane

do sprzedaży detalicznej

0
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 1- - - - Mieszanki mleczne przeznaczone

do produkcji odżywek dla

niemowląt

0
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2004 90- Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10 0- - Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2004 90 10 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 80 00 0- Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2005 80 00 0Słodka kukurydza zakonserwowana0300 t
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:100 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne

nasiona, zmieszane razem lub nie:

2008 11- - Orzeszki ziemne
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5
- - - - Nie przekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:8.200 t2
- Sok pomarańczowy:
2009 11- - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 11 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0- - - - Pozostałe0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 11 99 0- - - - Pozostałe0
2009 19- - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 19 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0- - - - Pozostałe0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 19 99 0- - - - Pozostałe0
2009 20- Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 20 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 20 19 0- - - - Pozostałe0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 20 99 0- - - - Pozostałe0
2009 30- Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 30 11 0- - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 30 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 ECU za

100 kg masy netto:

0
2009 30 31 0- - - - Zawierający dodatek cukru0
2009 30 39 0- - - - Pozostałe0
- - - O wartości nie przekraczającej 30

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 55 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 59 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru0
- - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 30 91 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 95 0- - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 99 0- - - - - Nie zawierające dodatku cukru0
2009 60- Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym)

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 60 11 0- - - O wartości nie przekraczającej

22 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 60 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 ECU za

100 kg masy netto:

2009 60 51 0- - - - Stężony0
2009 60 59 0- - - - Pozostałe0
- - - O wartości nie przekraczającej 18

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 60 71 0- - - - - Stężony0
2009 60 79 0- - - - - Pozostałe0
2009 60 90 0- - - - Pozostałe0
2009 90- Mieszanki soków:
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100

kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe0
- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%

0
2009 90 79 0- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru

0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 90 92 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%:

2009 90 95 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru:

2009 90 97 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe0
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:250 t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

oraz przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub koncentratów

lub na bazie kawy:

2101 11- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0- - - O zawartości suchej masy na bazie

kawy wynoszącej 95% lub więcej w

masie

0
2101 11 19 0- - - Pozostałe0
2101 12- - Przetwory na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na

bazie kawy:

2101 12 92 0- - - Produkty na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów na bazie

kawy

0
2101 12 98 0- - - Pozostałe0
2101 20- Ekstrakty, esencje i koncentraty

herbaty lub herbaty paragwajskiej

i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie

herbaty lub herbaty paragwajskiej:

2101 20 20 0- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty0
- - Przetwory:
2101 20 92 0- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty lub herbaty

paragwajskiej (maté)

0
2101 20 98 0- - - Pozostałe0
2101 30- Cykoria palona i inne palone namiastki

kawy oraz ich ekstrakty, esencje i

koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11 0- - - Cykoria palona0
2101 30 19 0- - - Pozostałe0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0- - - Z cykorii palonej0
2101 30 99 0- - - Pozostałe0
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:100 t
2106 90- Pozostałe:
2106 90 10 0- - - Fondue z sera10
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju używanych do produkcji

napojów

162,05 minimum 3,68 ECU %hl
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe10 minimum 0,14 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,14 ECU/kg
2106 90 59 0- - - - Pozostałe10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie

mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe15 minimum 0,13 ECU/kg
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:20.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes de Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%, ale

nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal Muscatel15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 28 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Shery12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 0- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 ECU za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu

2 W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t