Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.159.1057

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się:
1)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
2)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
3)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Rumunii, wymienionych załączniku nr 3 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ

Kod PCNWyszczególnienieStawka preferencyjnaKontyngent
dla Republiki Czeskiejdla Republiki Słowackiej
2203 00Piwo otrzymane ze słodu:60.000 hl40.000 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0- - W butelkach21
2203 00 09 0- - Pozostałe21
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

21
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:6.000 hl15.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20o C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-

Rousillon

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trientino i

Alto Adige

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-

Roussillon

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35

ECU/hl + 0,16

ECU/kg

2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:7.500 l

100% alk.

7.500 l

100% alk.

2208 20- Napoje alkoholowe

otrzymywane przez

destylację wina z winogron

lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 14 0- - - Armagnac37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 26 0- - - Grappa37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 29 0- - - Pozostałe37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 64 0- - - - Armagnac37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 86 0- - - - Grappa37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 89 0- - - - Pozostałe37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry:42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Whisky "blended", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 40- Rum i tafia:
- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i

metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g

na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją

10%)

40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry

2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i

metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g

na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją

10%)

40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0- - - - - - - Calvados52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1- - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z

owoców

52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 74 0- - - - - Pozostałe52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 78 0- - - - Inne napoje

alkoholowe

52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Alkohol etylowy

nieskażony o

objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż

80% obj., w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry52,5 + 1,25 ECU %/hl
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:50 ton50 ton
2402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z

tytoniu:

27,5
2402 20- Papierosy z tytoniu:
2402 20 10 0- - Zawierające goździki45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 20 90 0- - Pozostałe45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 90 00 0- Pozostałe45
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10- Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

500 g

60
2403 10 90 0- - Pozostałe60
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka32,5
2403 99 90- - - Pozostałe:
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99 90 9- - - - Pozostały27,5 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyn-

gent

0406Sery i twarogi:300 ton
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%

0
0406 10 80 0- - Pozostały0
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 20 90 0- - Pozostały0
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny

niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser

Glarus (znany jako Schabziger);

przygotowany do sprzedaży

detalicznej o zawartości tłuszczu

nie przekraczającej 56% suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości

tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej 48%0
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%0
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

0
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort0
0406 40 50 0- - Gorgonzola0
0406 40 90 0- - Pozostały0
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,

Bergkäse i Appenzell:

0406 90 02 0- - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 401,85 ECU, lecz

nie przekraczającej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0- - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 430,62 ECU za

100 kg masy netto

0
0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej

lecz nie przekraczającej 5 kg i

w cenie franco granica powyżej

430,62 ECU, ale nie

przekraczającej 459,39 ECU za

100 kg masy netto

0
0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i

w cenie franco granica powyżej

459,39 ECU za 100 kg masy netto

0
0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie

netto poniżej 450 g i w cenie

franco granica przekraczającej

499,67 ECU za 100 kg masy netto,

pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się opis sera,

zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler0
0406 90 15 0- - - - - Gruyere, Sbrinz0
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois, Vacherin

Mont d'Or i Tete de Moine

0
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0- - - Cheddar0
0406 90 23 0- - - Edam0
0406 90 25 0- - - Tilsit0
0406 90 27 0- - - Butterkäse0
0406 90 29 0- - - Kashkaval0
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0
0406 90 37 0- - - Finlandia0
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino0
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri0
- - - - - - - Pozostałe sery, o

zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

0
0406 90 87 0- - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie

przekraczającej 62%

0
0406 90 88 0- - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie

przekraczającej 72%

0
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%0
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0
0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone15 tys. ton
0701 90- Pozostałe:
0701 90 10 0- - Do produkcji krochmalu10
- - Pozostałe:
- - - Młode:
0701 90 51 0- - - - Od 1 stycznia do 15 maja10
0701 90 59 0- - - - Od 16 maja do 30 czerwca10
0701 90 90 0- - - Pozostałe10
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:10 tys. ton
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0- - - Dymka10
0703 10 19 0- - - Pozostałe10
0703 10 90 0- - Szalotka10
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:1.500 ton
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0- - Groch (Pisum sativum)10
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:20 tys.ton
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września

do 15 grudnia

10
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - od 1 stycznia do 31 marca10
0808 10 20 3- - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca10
0808 10 20 5- - - - od 1 do 31 lipca10
0808 10 20 7- - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia10
0808 10 50- - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1- - - - od 1 stycznia do 31 marca10
0808 10 50 3- - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca10
0808 10 50 5- - - - od 1 do 31 lipca10
0808 10 50 7- - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia10
0808 10 59 0- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - od 1 stycznia do 31 marca10
0808 10 90 3- - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca10
0808 10 90 5- - - - od 1 do 31 lipca10
0808 10 90 7- - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia10
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:10 tys. ton
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji35
1701 12 90 0- - - Pozostały35
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:140 tys. hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 19 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20o:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal Muscatel15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczone inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes de Rhone12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przekraczającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przekraczającej 18%

obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 8,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20oC i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:42 tys. hl
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 4,25 ECU/hl
2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 3 ECU/hl
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

większej niż 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:42.000 l 100% alk.
2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez

destylację wina z winogron lub

wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 14 0- - - Armagnac172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 26 0- - - Grappa172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 29 0- - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 64 0- - - - Armagnac172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 86 0- - - - Grappa172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 89 0- - - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Whisky "blended", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 88 0- - - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 40- Rum i tafia:
- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

172 minimum 4 ECU/%/hl
- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60- Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w

pojemnikach zawierających:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 70 90 0- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawierających:172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 11 0- - - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 19 0- - - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
2208 90 69 1- - - - - - Gotowe preparaty ziołowe

będące farmaceutykami, na

bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 74 0- - - - - Pozostałe172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry172 minimum 4 ECU/%/hl
2401Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:700 t
2401 10- Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu

Virginia i suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Burley (łącznie z

hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (łącznie z jego hybrydami)

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

15 minimum 0,565 ECU/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 49 0- - - - Pozostałe15 minimum 0,565 ECU/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu

Oriental

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie15 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z RUMUNII

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyn-gent
0409 00 00 0Miód naturalny:40100 ton
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatycznych ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji1510.000 ton
1701 12 90 0- - - Pozostały:15
- Pozostały
1701 99- - Pozostały:5.000 ton
1701 99 10 0- - - Cukier biały15
1701 99 90 0- - - Pozostały15
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:60.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy

z fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204

10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności

dwutlenku węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż

1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal Muscatel15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie przekraczającej

22% obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0- - - - - Madeira i Setubal Muscatel15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204

10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej

niż 22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

22,5
2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20oC i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej

22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej

22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg