Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.
Dz.U.1997.159.1057
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka preferencyjna | Kontyngent | |
dla Republiki Czeskiej | dla Republiki Słowackiej | |||
2203 00 | Piwo otrzymane ze słodu: | 60.000 hl | 40.000 hl | |
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: | ||||
2203 00 01 0 | - - W butelkach | 21 | ||
2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 21 | ||
2203 00 10 0 | - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 21 | ||
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 6.000 hl | 15.000 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | |||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | ||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | |||
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | |||
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - Pozostałe: | ||||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | ||||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o C: | |||
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętości mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - - Pozostałe: | ||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | ||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | ||||
- - - - - - Białe: | ||||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar- Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc- Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trientino i Alto Adige | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | ||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | ||||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: | ||||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl |
2204 29 | - - Pozostałe: | |||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | |||
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - - Pozostałe: | ||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | ||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||||
- - - - - - Białe: | ||||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc- Roussillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - - Białe: | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | |||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | ||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | ||||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: | ||||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | 7.500 l 100% alk. | 7.500 l 100% alk. | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | ||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 30 | - Whisky: | |||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - Szkocka whisky: | ||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry: | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 40 | - Rum i tafia: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||||
2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | ||||
2208 40 51 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | ||
2208 90 | - Pozostałe: | |||
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | ||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | ||||
- - - - - - Destylowane z owoców: | ||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | |||
2208 90 69 1 | - - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu | 3,5 | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | |||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | 50 ton | 50 ton | |
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu: | 27,5 | ||
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | |||
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | ||
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | ||
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 45 | ||
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | |||
2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | |||
2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 60 | ||
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 60 | ||
- Pozostałe: | ||||
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2403 99 | - - Pozostałe: | |||
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 32,5 | ||
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | |||
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2403 99 90 9 | - - - - Pozostały | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyn- gent | |
0406 | Sery i twarogi: | 300 ton | ||
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: | |||
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% | 0 | ||
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: | |||
0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | ||
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: | |||
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy | 0 | ||
- - Pozostały: | ||||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | ||||
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | 0 | ||
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | 0 | ||
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | 0 | ||
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: | |||
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 | ||
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 | ||
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 90 | - Pozostałe sery: | |||
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 | ||
- - Pozostałe: | ||||
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: | ||||
0406 90 02 0 | - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 401,85 ECU, lecz nie przekraczającej 430,62 ECU za 100 kg masy netto | 0 | ||
0406 90 03 0 | - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU za 100 kg masy netto | 0 | ||
0406 90 04 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nie przekraczającej 5 kg i w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU, ale nie przekraczającej 459,39 ECU za 100 kg masy netto | 0 | ||
0406 90 05 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 ECU za 100 kg masy netto | 0 | ||
0406 90 06 0 | - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej 499,67 ECU za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 0 | ||
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyere, Sbrinz | 0 | ||
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | ||
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine | 0 | ||
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | ||
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 0 | ||
0406 90 23 0 | - - - Edam | 0 | ||
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 0 | ||
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 | ||
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 | ||
- - - Feta: | ||||
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | ||
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 | ||
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 | ||
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 | ||
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 0 | ||
- - - Pozostałe: | ||||
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | ||||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | ||||
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 | ||
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 | ||
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | ||
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | ||||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 | ||
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 | ||
0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso | 0 | ||
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 | ||
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint- Paulin, Taleggio | 0 | ||
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 | ||
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 | ||
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 | ||
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 | ||
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: | ||||
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% | 0 | ||
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% | 0 | ||
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% | 0 | ||
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% | 0 | ||
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | ||
0701 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone | 15 tys. ton | ||
0701 90 | - Pozostałe: | |||
0701 90 10 0 | - - Do produkcji krochmalu | 10 | ||
- - Pozostałe: | ||||
- - - Młode: | ||||
0701 90 51 0 | - - - - Od 1 stycznia do 15 maja | 10 | ||
0701 90 59 0 | - - - - Od 16 maja do 30 czerwca | 10 | ||
0701 90 90 0 | - - - Pozostałe | 10 | ||
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: | 10 tys. ton | ||
0703 10 | - Cebula i szalotka: | |||
- - Cebula: | ||||
0703 10 11 0 | - - - Dymka | 10 | ||
0703 10 19 0 | - - - Pozostałe | 10 | ||
0703 10 90 0 | - - Szalotka | 10 | ||
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: | 1.500 ton | ||
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | ||||
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) | 10 | ||
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | 20 tys.ton | ||
0808 10 | - Jabłka: | |||
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 10 | ||
- - Pozostałe: | ||||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | |||
0808 10 20 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 20 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 20 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 20 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | |||
0808 10 50 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 50 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 50 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 50 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
0808 10 59 0 | - - - Pozostałe: | |||
0808 10 90 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 90 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 90 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 90 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | 10 tys. ton | ||
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | ||||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | |||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 35 | ||
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 35 |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 140 tys. hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 19 ECU/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o: | ||
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | |||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | |||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | ||
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes de Rhone | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przekraczającej 15% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przekraczającej 18% obj.: | |||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | |||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | ||
2204 30 10 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 22,5 | |
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl | |
- - Pozostały: | |||
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20oC i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: | |||
2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 32,5 | |
2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 32,5 | |
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 | |
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 | |
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 42 tys. hl | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2205 10 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 4,25 ECU/hl | |
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | ||
2205 10 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj. | 30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 3 ECU/hl | |
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | ||
2205 90 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% obj. | 30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | 42.000 l 100% alk. |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | ||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 | - Whisky: | |||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Szkocka whisky: | ||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 82 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 88 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 40 | - Rum i tafia: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||||
2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | ||||
2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | |||
- - Gin w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 | - Vodka: | |||
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 70 | - Likiery i kordiały: | |||
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 | - Pozostałe: | |||
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | 172 minimum 4 ECU/%/hl | |||
2208 90 11 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 19 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | ||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | ||||
- - - - - - Destylowane z owoców: | ||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | |||
2208 90 69 1 | - - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu | 3,5 | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: | 700 t | ||
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: | |||
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
- - Pozostałe: | ||||
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | 15 minimum 0,565 ECU/kg |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z RUMUNII
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z RUMUNII
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyn-gent |
0409 00 00 0 | Miód naturalny: | 40 | 100 ton |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza w postaci stałej: | ||
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatycznych ani barwiących: | |||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 15 | 10.000 ton |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały: | 15 | |
- Pozostały | |||
1701 99 | - - Pozostały: | 5.000 ton | |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | 15 | |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały | 15 | |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 60.000 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | ||
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | |||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | |||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | ||
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 12,5 minimum 21 ECU/hl | |
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 5 ECU/hl | |
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | |||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | |||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | |||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | ||
2204 30 10 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 22,5 | |
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - Pozostały: | |||
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20oC i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: | |||
2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 32,5 | |
2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 32,5 | |
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 | |
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 32,5 | |
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »