Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.227.1898

Akt utracił moc
Wersja od: 23 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2 i art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 5, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0105, 0201, 0202, 0203, 0207, 0402, 0405, 0408, 1001, 1101 00, 1102, 1105, 1108, 1205, 1701, 1702, 2002, 2302, 2401, 2403, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0105 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
2)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
3)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
4)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
5)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
6)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją;
7)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1701 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0105, 0201, 0202, 0203, 0207, 0402, 0405, 0408, 1001, 1101 00, 1102, 1105, 1108, 1205, 1701, 1702, 2002, 2302, 2401 i 2403 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Numer kontyngentuKod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlośćWysokość kaucji
123456
0940010105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:340 t200 EUR/t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli

w drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski10
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski10
0105 11 99 0- - - - Pozostałe10
0940020201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:5.650 t200 EUR/t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone30
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone30
0201 20 90 0- - Pozostałe30
0201 30 00 0- Bez kości30
0940030202Mięso wołowe mrożone:17.545 t200 EUR/t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone30
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone30
0202 20 90 0- - Pozostałe30
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie

pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy

blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach,

z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym

kawałku

30
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki30
0202 30 90 0- - Pozostałe30
0940040203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:46.480 t200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30
0940050207Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:47.736 t200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątróbki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 70 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątróbki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 14 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątróbki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 26 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątróbki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 27 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 32 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 33 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 34- - Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 34 90 0- - - Z kaczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30m

inimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 35 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątróbki kacze30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 36 90 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,3 EUR/kg
0940060402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:4.750 t350 EUR/t
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0- - - Pozostałe30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0- - - Pozostałe30
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

11% masy:

0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy,

ale nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy:
0402 91 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy,

ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 91 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy:
0402 99 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy,

ale nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 99 91 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:350 EUR/t
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

401.661,5 t
0940070405 10 19 0- - - - Pozostałe401.717,7 t
0940080405 10 30 0- - - Masło odtwarzane401.739,1 t
0940090405 10 50 0- - - Masło z serwatki401.739,1 t
0940100405 10 90 0- - Pozostałe401.730,2 t
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0940110405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale

mniejszej niż 60% masy

401.739,1 t
0940120405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

401.649,6 t
0940130405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale

mniejszej niż 80% masy

401.739,1 t
0405 90- Pozostałe:
0940140405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz

o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

401.489,0 t
0940150405 90 90 0- - Pozostałe401.695,5 t
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:4 t200 EUR/t
- Żółtka jaj:
0940160408 11- - Suszone:
0408 11 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi25 minimum 2 EUR/kg
0408 11 80 0- - - Pozostałe25

minimum 2 EUR/kg

9400170408 19- - Pozostałe:9,2 t
0408 19 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi25 minimum 2 EUR/kg
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe25 minimum 2 EUR/kg
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi25 minimum 2 EUR/kg
- Pozostałe:
0940180408 91- - Suszone:46 t
0408 91 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi35 minimum 2 EUR/kg
0408 91 80 0- - - Pozostałe35 minimum 2 EUR/kg
0940190408 99- - Pozostałe:63,4 t
0408 99 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi35
0408 99 80 0- - - Pozostałe35
0940200409 00 00 0Miód naturalny35340 t100 EUR/t
0940210504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:15335 t200 EUR/t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:1.000 EUR/t
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0940220603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 października3583 t
0940230603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja3583 t
0603 10 20- - Goździki:
0940240603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35159 t
0940250603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35159 t
0603 10 50- - Chryzantemy:
0940260603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 października3584 t
0940270603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35159 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:50 EUR/t
0707 00 05- Ogórki:
0940280707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia60289 t
0940290707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja6073 t
0940300707 00 05 7- - Od 1 do 31 października60796 t
0940310707 00 90 0- Korniszony604.612 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:50 EUR/t
0808 10- Jabłka:
0940320808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia6012.346 t
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0940330808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0940340808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0940350808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0940360808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0940370808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0940380808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 90- - - Pozostałe:
0940390808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca602.654 t
0940400808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca202.654 t
0940410808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia604.422 t
0940420810Pozostałe owoce, świeże:2019 t50 EUR/t
0810 10 00- Truskawki i poziomki:
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
0940430910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:41,6 t200 EUR/t
0910 10 00 0- Imbir10
0910 20- Szafran:
0910 20 10 0- - Nierozgniatany ani niemielony10
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10
0910 30 00 0- Kurkuma10
0940440910 40- Tymianek; liście laurowe:3,7 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0- - - - Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum)10
0910 40 13 0- - - - Pozostały10
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10
0940450910 40 90 0- - Liście laurowe1033 t
0910 50 00 0- Curry10
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 10 0- - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10
0910 99- - Pozostałe:100,3 t
0940460910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki
094047- - - Pozostałe:7,4 t
0910 99 91 0- - - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10
0940481001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):388.000 t30 EUR/t
1001 10 00 0- Pszenica durum20
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej25
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)25
1001 90 99 0- - - Pozostałe25
0940491101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:9.718 t30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza25
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna25
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:251.683 t30 EUR/t
0940501102 10 00 0- Mąka żytnia
0940511102 20- Mąka kukurydziana:130 t
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy25
1102 20 90 0- - Pozostała25
0940521102 90- Pozostałe:48 t
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna25
1102 90 30 0- - Mąka owsiana25
1102 90 90 0- - Pozostałe25
0940531105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane:634,8 t30 EUR/t
1105 10 00 0- Mąka, mączka i proszek25 minimum 0,2 EUR/kg
1105 20 00 0- Płatki i granulki25 minimum 0,2 EUR/kg
0940541107Słód, nawet palony:9.000 t30 EUR/t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10
1107 10 19 0- - - Pozostały10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10
1107 10 99 0- - - Pozostałe10
1107 20 00 0- Palony10
0940551108Skrobie; inulina:2.500 t30 EUR/t
- Skrobie:
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)30 minimum 0,2 EUR/kg
1108 19- - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu20 minimum 0,2 EUR/kg
1108 19 90 0- - - Pozostałe35 minimum 0,2 EUR/kg
1108 20 00 0- Inulina35 minimum 0,2 EUR/kg
0940561205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:29.235 t30 EUR/t
1205 10- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości

kwasu erukowego:

1205 10 90 0- - Pozostałe15
1205 90 00- Pozostałe:
1205 90 00 9- - Pozostałe15
0940571209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:103,48 t30 EUR/t
1209 10 00 0- Nasiona buraków cukrowych
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:100 EUR/t
1210 20- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

0940581210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub

w formie granulek, z podwyższoną zawartością

lupuliny; lupulina

20 minimum 1,5 EUR/kg14 t
0940591210 20 90 0- - Pozostałe20 minimum 1,5 EUR/kg27 t
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:300 EUR/t
- Soki i ekstrakty roślinne:
0940601302 13 00 0- - Z chmielu202,22 t
1302 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98- - - - Pozostałe
0940611302 19 98 9- - - - - Pozostałe204,47 t
0940621302 20- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany:13,4 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące

z produktów roślinnych:

1302 31 00 0- - Agar-agar15
0940631514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:7.400 t80 EUR/t
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości

kwasu erukowego oraz ich frakcje:

1514 11- - Olej surowy:
1514 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 11 90 0- - - Pozostały35
1514 19- - Pozostały:
1514 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 19 90- - - Pozostały:
1514 19 90 1- - - - Rafinowany, konfekcjonowany45
1514 19 90 9- - - - Pozostały40
- Pozostały:
1514 91- - Olej surowy:
1514 91 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
1514 91 90 0- - - Pozostały35
1514 99- - Pozostały:
1514 99 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych

innych niż produkcja artykułów spożywanych przez

ludzi

35
0940641514 99 90- - - Pozostały:600 t
1514 99 90 1- - - - Rafinowany, konfekcjonowany45
1514 99 90 9- - - - Pozostały40
0940651701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:65.285 t(*)30 EUR/t
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 11- - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0- - - Do rafinacji40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 11 90 0- - - Pozostały40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 12 90 0- - - Pozostały40 minimum 0,17 EUR/kg
- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały40 minimum 0,17 EUR/kg
1701 99 90 0- - - Pozostały40 minimum 0,17 EUR/kg
0940661702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:317,7 t30 EUR/t
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy

lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy

fruktozy:

1702 30 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 EUR/kg
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy lub więcej

glukozy:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 30 59 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 30 99 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym,

co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 40 90 0- - Pozostałe40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi

cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w stanie suchym, 50% masy fruktozy:

1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy40 minimum 0,17 EUR/kg
- - Karmel:
1702 90 71 0- - - Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy

w substancji suchej

40 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostały:
1702 90 75 0- - - - W postaci proszku, nawet aglomerowanego40 minimum 0,17 EUR/kg
1702 90 79 0- - - - Pozostały40 minimum 0,17 EUR/kg
0940671901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:30130 t200 EUR/t
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
0940682002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:3.460 t200 EUR/t
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25

minimum 0,3 EUR/kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy,

ale nie większej niż 30% masy:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25 minimum 0,3 EUR/kg
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

25 minimum 0,3 EUR/kg
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30 minimum 0,35 EUR/kg
0490692005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:119,6 t30 EUR/t
2005 20- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0- - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także

solone lub z przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do bezpośredniego

spożycia

50
2005 20 80 0- - - Pozostałe50
0490702103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:690.400 l 100% alk.1 EUR/l 100% alk.
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy

alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające

od 1,5 do 6% masy goryczki, przypraw i różnych

składników oraz od 4 do 10% masy cukru,

w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

35 minimum 0,35 EUR/kg
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie

substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych

do produkcji napojów

55

+ 2,5 EUR %/hl

094071- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:74 t200 EUR/t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe20 minimum 0,17 EUR/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny20 minimum 0,17 EUR/kg
0940722106 90 59 0- - - - Pozostałe20195 t
- - Pozostałe:
0940732106 90 98 0- - - Pozostałe20921 t
0940742204Wino ze świeżych winogron włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009:8.340 hl2,5 EUR/hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2204 21 10- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

większej niż 22% obj.

30(a) minimum 42 EUR/hl
- - - Pozostałe:
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75(b) minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10

w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

25 minimum 42 EUR/hl
- - - Pozostałe:
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

65(d)
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

65(d)
0940752205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:690.400 l 100% alk.2,5 EUR/hl
2205 10- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj.:

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2205 90- Pozostałe:
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2206 00 10- Wzbudzone:
2206 00 10 9- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 39- - - Pozostałe:
2206 00 39 9- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- - Spokojne, w pojemnikach o objętości:
- - - 2 litry lub mniejszej:
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 59- - - - Pozostałe:
2206 00 59 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
- - - Większej niż 2 litry:
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2206 00 89- - - - Pozostałe:
2206 00 89 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 22% obj.

45 minimum 14 EUR/hl
2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:1 EUR/l
0940762207 10 00 0- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

105 minimum 58 EUR/hl230.000 l
0940772207 20 00 0- Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe,

o dowolnej mocy, skażone

65 minimum 50 EUR/hl11.500 l
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:3.830.000 l 100% alk.1 EUR/l 100% alk.
0940782208 20- Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2208 20 12 0- - - Cognac75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 14 0- - - Armagnac75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 26 0- - - Grappa75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 20 29 0- - - Pozostałe75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
2208 20 40 0- - - Surowy destylat75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 64 0- - - - Armagnac75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 86 0- - - - Grappa75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
2208 20 89 0- - - - Pozostałe75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
0940792208 30- Whisky:1.330.000 l 100% alk.
- - Whisky burbońskie w pojemnikach o objętości:
2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 19 0- - - Większej niż 2 litry85 minimum 17 EUR/hl+ 1,7 EUR %/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości:
2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 38 0- - - - Większej niż 2 litry85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości:
2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 58 0- - - - Większej niż 2 litry85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 78 0- - - - Większej niż 2 litry85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
2208 30 88 0- - - Większej niż 2 litry85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
0940802208 40- Rum i tafia:352.400 l 100% alk.
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 40 31 0- - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr

czystego alkoholu

80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 40 39 0- - - - Pozostałe80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:
2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
- - - Pozostałe:
2208 40 91 0- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr

czystego alkoholu

80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 40 99 0- - - - Pozostałe80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
0940812208 50- Giny i gin Geneva:695.200 l 100% alk.
- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 50 19 0- - - Większej niż 2 litry85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniejszej85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
2208 50 99 0- - - Większej niż 2 litry85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 60- Wódka czysta:
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj.

lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 60 19 0- - - Większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4%

obj., w pojemnikach o objętości:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 60 99 0- - - Większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 70 90 0- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
0940822208 90- Pozostałe:695.200 l 100% alk.
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 19 0- - - Większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe

(z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 38 0- - - Większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe,

w pojemnikach o objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 54 0- - - - - - - Tequila85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 56 0- - - - - - - Pozostałe85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 75 0- - - - - Tequila85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 77 0- - - - - Pozostałe85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
2208 90 78 0- - - - Pozostałe napoje spirytusowe105 minimum 2,5 EUR %/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach

o objętości:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniejszej105 minimum 2,5 EUR %/hl
2208 90 99 0- - - Większej niż 2 litry105 minimum 2,5 EUR %/hl
0940832302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:10.420 t50 EUR/t
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy10
2302 10 90 0- - Pozostałe10
2302 30- Pszenne:
0940842302 30 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

106.380 t
0940852302 30 90 0- Pozostałe1049.240 t
0940862302 40- Z pozostałych zbóż:4.130 t
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0- Pozostałe10
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:700 EUR/t
0940872401 10- Tytoń nieodżyłowany:1.615 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy

Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland

i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie

z jego hybrydami)

55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland55 minimum 1,13 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 49 0- - - - Pozostałe55 minimum 1,13 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 10 90 0- - - Pozostały tytoń55 minimum 1,13 EUR/kg
0940882401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:4.522 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy

Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland

i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie

z jego hybrydami)

55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland55 minimum 1,13 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 49 0- - - - Pozostałe55 minimum 1,13 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 20 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 60 0- - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny30 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo55 minimum 1,13 EUR/kg
2401 20 90 0- - - Pozostały tytoń55 minimum 1,13 EUR/kg
0940892401 30 00 0- Odpady tytoniu55 minimum 1,13 EUR/kg323 t
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:552,5 t700 EUR/t
0940902402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki,

zawierające tytoń

0940912402 20- Papierosy zawierające tytoń:75 t
2402 20 10 0- - Zawierające goździki90 minimum 9 EUR/tys. szt.
2402 20 90 0- - Pozostałe90 minimum 9 EUR/tys. szt.
0940922402 90 00 0- Pozostałe902,5 t
0940932403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:300 t700 EUR/t
2403 10- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu

w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0- - Pozostałe120
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"55 minimum 1,13 EUR/kg
2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65
2403 99 90- - - Pozostałe:
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany55 minimum 1,13 EUR/kg
2403 99 90 9- - - - Pozostałe55 minimum 1,13 EUR/kg
0940943502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek z serwatki, zawierające więcej niż 80% masy białka serwatki, w przeliczeniu na suchą masę), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:15 minimum 2 EUR/kg0,56 t300 EUR/t
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała
3503 00Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (włącznie z kwadratowymi), nawet barwionych i obrobionych powierzchniowo) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem klejów kazeinowych objętych pozycją 3501:
0940953503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1568,5 t
0940963503 00 80 0- Pozostałe1568,5 t
0940973505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:392 t200 EUR/t
3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0- - Dekstryny15 minimum 0,2 EUR/kg
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 10 90 0- - - Pozostałe15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 30 0- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55%

masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 50 0- - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80%

masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
3505 20 90 0- - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn,

lub pozostałych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 EUR/kg
______

(*) Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.