Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.19.219

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4 i 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 6.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).
1. 1
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych 1001 90 i 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski.
2.
Wnioski o wydanie pozwolenia w przypadku pozycji towarowej 1001 90 składa się na każdy kwartał oddzielnie, na dwa tygodnie przed początkiem każdego kolejnego kwartału, a w przypadku II kwartału - od dnia 19 marca 2001 r.
2a. 2
Wnioski o przydział kontyngentu w przypadku pozycji towarowej 1107 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
2)
pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3)
pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4)
pozycji towarowej 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 0207, 1001 90, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%,
2)
II kwartał - 25%,
3)
III kwartał - 25%,
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 1101, 1102 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane półrocznie w następujący sposób:
1)
I półrocze - 50%,
2)
II półrocze - 50%.
3. 3
Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na każdy kwartał lub półrocze oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał lub półrocze, z zastrzeżeniem § 4 ust. 2 i ust. 2a.
4.
Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału lub półrocza, na który pozwolenia zostały wydane.
1.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 120, poz. 1274), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2.
Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia 19 marca 2001 r., stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
3.
Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka

celna

Ilość w tonach
1234
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:21.000
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby0
0207 13 99 0- - - - Pozostałe0
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez0
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby0
0207 14 99 0- - - - Pozostałe0
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez0
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby0
0207 26 99 0- - - - Pozostałe0
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe0
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby0
0207 27 99 0- - - - Pozostałe0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 32 90 0- - - Perliczki0
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0
0207 33 90 0- - - Perliczki0
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

0
0207 35 99 0- - - - Pozostałe0
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi0
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek0
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek0
0207 36 31 0- - - - - Skrzydła, z końcami lub bez0
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi0
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe0
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe0
0207 36 90 0- - - - Pozostałe0
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:5.250
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0- - - - Pozostałe0
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane0
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki0
0405 10 90 0- - Pozostałe0
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej

75%, ale mniej niż 80%

0
0406Sery i twarogi:9.450
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%

0
0406 10 80 0- - Pozostały0
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 20 90 0- - Pozostały0
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż

tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler, Gruyere

i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus

(znany jako Schabziger): przygotowany

do sprzedaży detalicznej o zawartości

tłuszczu nieprzekraczającej 56%

suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48%0
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%0
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

0
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort0
0406 40 50 0- - Gorgonzola0
0406 40 90 0- - Pozostały0
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,

Bergkäse i Appenzell:

0406 90 02 0- - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 401,85 EUR, lecz

nieprzekraczającej 430,62

EUR za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0- - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 430,62 EUR za 100

kg masy netto

0
0406 90 04 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej,

lecz nieprzekraczającej 5 kg i w

cenie franco granica powyżej

430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR

za 100 kg masy netto

0
0406 90 05 0- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i w

cenie franco granica powyżej

459,39 EUR za 100 kg masy netto

0
0406 90 06 0- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto

poniżej 450 g i w cenie franco

granica przekraczającej 499,67

EUR za 100 kg masy netto,

pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się opis sera,

zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler0
0406 90 15 0- - - - - Gruyere, Sbrinz0
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Tete de Moine

0
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0- - - Cheddar0
0406 90 23 0- - - Edam0
0406 90 25 0- - - Tilsit0
0406 90 27 0- - - Butterkäse0
0406 90 29 0- - - Kashkaval0
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0
0406 90 37 0- - - Finlandia0
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino0
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 72%:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri0
- - - - - - - Pozostałe sery, o

zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 52%

0
0406 90 87 0- - - - - - - - Powyżej 52%, ale

nieprzekraczającej 62%

0
0406 90 88 0- - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nieprzekraczającej 72%

0
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%0
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):420.000
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu0
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i

mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej0
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą

(meslin)

0
1001 90 99 0- - - Pozostałe0
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:10.500
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum0
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza0
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna0
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia0
1102 20- Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 1,5%

0
1102 20 90 0- - Pozostała0
1102 30 00 0- Mąka ryżowa0
1102 90- Pozostałe:
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna0
1102 90 30 0- - Mąka owsiana0
1102 90 90 0- - Pozostałe0
1107Słód palony lub nie:45.000
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10
1107 10 19 0- - - Pozostały10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10
1107 10 99 0- - - Pozostałe10
1107 20 00 0- Palony10
1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:1532.000
1205 00 90 0- Pozostałe
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:1.050 (łącznie z poz. 1602 41, 1602 42 i 1602 49)
1601 00 10 0- Z wątroby0
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

0
1601 00 99 0- - Pozostałe0
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:1.050
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 32 11 0- - - - Niegotowane0
1602 32 19 0- - - - Pozostałe0
1602 32 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa lub

podrobów

0
1602 32 90 0- - - Pozostałe0
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0- - - - Niegotowane0
1602 39 29 0- - - - Pozostałe0
1602 39 40 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

0
1602 39 80 0- - - Pozostałe0
- Z wieprzowiny:1.050 (łącznie z poz. 1601 00)
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 41 90 0- - - Pozostałe0
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych0
1602 42 90 0- - - Pozostałe0
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:4.200
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

0
2302 10 90 0- - Pozostałe0
2302 20- Ryżowe:
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

0
2302 20 90 0- - Pozostałe0
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito, o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

0
2302 30 90 0- - Pozostałe0
2302 40- Z innych zbóż:
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

0
2302 40 90 0- - Pozostałe0

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Niderlandy

9. Irlandia

10. Luksemburg

11. Portugalia

12. Niemcy

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.

1 § 4 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.
2 § 4 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.
3 § 5 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 czerwca 2001 r. (Dz.U.01.67.683) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2001 r.