Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
Dz.U.2001.19.218
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | 340 t | |
- O masie nieprzekraczającej 185 g: | |||
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | |||
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
- - - Pozostałe: | |||
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | 5.650 t | |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | |
0202 | Mięso wołowe mrożone: | 17.545 t | |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0202 30 | - Bez kości: | ||
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedyńczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | 30 | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | 46.480 t | |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | 47.736 t | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- Z indyków: | |||
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
- - - Podroby: | |||
- - - - Wątroby: | |||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | 4.750 t | |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%: | ||
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | |||
0402 21 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%: | |||
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%: | ||
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nieprzekraczającej 27%: | ||
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | ||
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
- Pozostałe: | |||
0402 91 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%: | |||
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nieprzekraczającej 10%: | |||
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%: | |||
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%: | |||
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%: | |||
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | ||
0405 10 | - Masło: | ||
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: | |||
- - - Masło naturalne: | |||
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 40 | 1.661,5 t |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | 1.717,7 t |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 50 0 | - - - Masła z serwatki | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.730,2 t |
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | ||
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 % | 40 | 1.739,1 t |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75% | 40 | 1.649,6 t |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80% | 40 | 1.739,1 t |
0405 90 | - Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | 40 | 1.489,0 t |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.695,5 t |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka studzącego: | ||
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | 4 t | |
0408 11 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 19 | - - Pozostałe: | 9,2 t | |
0408 19 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | 46 t | |
0408 91 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi | 35 minimum 2 EUR/kg | |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 2 EUR/kg | |
0408 99 | - - Pozostałe: | 63,4 t | |
0408 99 20 0 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi | 35 | |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 340 t |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | 15 | 335 t |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | ||
0603 10 | - Świeże: | ||
0603 10 10 | - - Róże: | ||
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 83 t |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 83 t |
0603 10 20 | - - Goździki: | ||
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 159 t |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: | ||
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 84 t |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | ||
0707 00 05 | - Ogórki: | ||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 60 | 289 t |
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja | 60 | 73 t |
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | 60 | 796 t |
0707 00 90 0 | - Korniszony | 60 | 4.612 t |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | ||
0808 10 | - Jabłka: | ||
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 60 | 12.346 t |
- Pozostałe: | |||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | ||
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 90 | - - Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 2.654 t |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 2.654 t |
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 4.422 t |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | 20 | 19 t |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | ||
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | ||
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: | 41,6 t | |
0910 10 00 0 | - Imbir | 10 | |
0910 20 | - Szafran: | ||
0910 20 10 0 | - - Nierozgniatany ani niemielony | 10 | |
0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | |
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | 3,7 t | |
- - Tymianek: | |||
- - - Nierozgniatany ani niemielony: | |||
0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | |
0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | |
0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 33 t |
0910 50 00 0 | - Curry | 10 | |
- Inne przyprawy korzenne: | |||
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu: | ||
0910 91 10 0 | - - - Nierozgniatane ani niemielone | 10 | |
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
0910 99 | - - Pozostałe: | ||
0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | 10 | 0,3 t |
- - - Pozostałe: | 7,4 t | ||
0910 99 91 0 | - - - - Nierozgniatane ani niemielone | 10 | |
0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | 388.000 t | |
1001 10 00 0 | - Pszenica durum | 20 | |
1001 90 | - Pozostałe: | ||
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | 25 | |
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | |||
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 25 | |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 25 | |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | 9.718 t | |
- Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 25 | |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 25 | |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 25 | |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | ||
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 25 | 1.683 t |
1102 20 | - Mąka kukurydziana: | 130 t | |
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% | 25 | |
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 25 | |
1102 90 | - Pozostałe: | 48 t | |
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 25 | |
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 25 | |
1102 90 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | 634,8 t | |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1107 | Słód palony lub nie: | 9.000 t | |
1107 10 | - Niepalony: | ||
- - Z pszenicy: | |||
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 10 | |
- - Pozostałe: | |||
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
1107 20 00 0 | - Palony | 10 | |
1108 | Skrobie; inulina: | 2.500 t | |
- Skrobie: | |||
1108 11 00 0 | - - Skrobia pszenna | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 14 00 0 | - - Skrobia z manioku (cassava) | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 | - - Pozostałe skrobie: | ||
1108 19 10 0 | - - - Skrobia z ryżu | 20 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 90 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 20 00 0 | - Inulina | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | 15 | 29.235 t |
1205 00 90 0 | - Pozostałe | ||
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | 3,48 t | |
- Nasiona buraków: | |||
1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukrowych | 10 | |
1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 10 | |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | 20 minimum 1,5 EUR/kg | 14 t |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 minimum 1,5 EUR/kg | 27 t |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | ||
- Soki i ekstrakty roślinne: | |||
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | 20 | 2,22 t |
1302 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Pozostałe: | |||
1302 19 98 | - - - - Pozostałe: | ||
1302 19 98 9 | - - - - - Pozostałe | 20 | 4,47 t |
1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | 13,4 t | |
1302 20 90 0 | - - Pozostałe | 40 | |
- Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | |||
1302 31 00 0 | - - Agar-agar | 15 | |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: | 7.400 t | |
1514 10 | - Olej surowy: | ||
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 10 90 0 | - - Pozostały | 35 | |
1514 90 | - Pozostałe: | ||
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 90 90 | - - Pozostałe: | 600 t | |
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | 45 | |
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | 40 | |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | 65.285 t(*) | |
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | |||
1701 11 | - - Cukier trzcinowy: | ||
1701 11 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 11 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- Pozostały: | |||
1701 91 00 0 | - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 | - - Pozostały: | ||
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | 317,7 t | |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | ||
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - Pozostałe: | |||
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | |||
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: | ||
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | ||
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - Karmel: | |||
1702 90 71 0 | - - - Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostały: | |||
1702 90 75 0 | - - - - W postaci proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 79 0 | - - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | 30 | 130 t |
1901 90 | - Pozostałe: | ||
- - Pozostałe: | |||
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | ||
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | ||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | 3.460 t | |
2002 90 | - Pozostałe: | ||
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | |||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%: | |||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | 119,6 t | |
2005 20 | - Ziemniaki: | ||
- - Pozostałe: | |||
2005 20 20 0 | - - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 50 | |
2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | 690.400 l 100% alk. | |
2103 90 | - Pozostałe: | ||
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | 35 minimum 0,35 EUR/kg | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | ||
2106 90 | - Pozostałe: | ||
2106 90 20 0 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów | 55 + 2,5 EUR %/hl | |
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | 74 t | ||
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 | 195 t |
- - Pozostałe: | |||
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | 20 | 921 t |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 8.340 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | |||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75(b) minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | ||
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 25 minimum 42 EUR/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | ||
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45(c) | |
- - Pozostały: | |||
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 690.400 l 100% alk. | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | ||
2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj: | ||
2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej: | ||
2206 00 10 | - Wzbudzone: | ||
2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- Pozostałe: | |||
- - Musujące: | |||
2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 39 | - - - Pozostałe: | ||
2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | |||
- - - 2 litry lub mniej: | |||
2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | ||
2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
- - - Więcej niż 2 litry: | |||
2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | ||
2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | ||
2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone: | ||
2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | 105 minimum 58 EUR/hl | 230.000 l |
2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone | 65 minimum 50 EUR/hl | 11.500 l |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | 3.830.000 l 100% alk. | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | ||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | |||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 30 | - Whisky: | 1.330.000 l 100% alk. | |
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - Szkocka whisky: | |||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 40 | - Rum i tafia: | 352.400 l 100% alk. | |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 40 31 0 | - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 40 39 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | |||
2208 40 51 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
- - - Pozostałe: | |||
2208 40 91 0 | - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 40 99 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | 695.200 l 100% alk. | |
- - Gin w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 60 | - Vodka: | ||
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: | |||
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 | - Likiery i kordiały: | ||
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 | - Pozostałe: | 695.200 l 100% alk. | |
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | |||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | |||
- - - 2 litry lub mniej: | |||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | |||
- - - - - - Destylowane z owoców: | |||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - - Więcej niż 2 litry: | |||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | |||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | |||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | ||
2302 10 | - Kukurydziane: | 10.420 t | |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 10 | |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2302 30 | - Pszenne: | ||
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 10 | 6.380 t |
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | 10 | 49.240 t |
2302 40 | - Z innych zbóż: | 4.130 t | |
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 10 | |
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | ||
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 55 | 2,5 t |
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | 75 t | |
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 2,5 t |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | 1.300 t | |
2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | ||
2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g | 120 | |
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | |
- Pozostałe: | |||
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 | - - Pozostałe: | ||
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 65 | |
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | ||
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 90 9 | - - - - Pozostałe | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | 15 minimum 2 EUR/kg | 0,56 t |
- Albumina jaja: | |||
3502 11 | - - Suszona: | ||
3502 11 90 0 | - - - Pozostała | ||
3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (nawet kwadratowych), barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: | ||
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 68,5 t |
3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 68,5 t |
3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: | 392 t | |
3505 10 | - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie: | ||
3505 10 10 0 | - - Dekstryny | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
- - Inne modyfikowane skrobie: | |||
3505 10 50 0 | - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 10 90 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 | - Kleje: | ||
3505 20 10 0 | - - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 30 0 | - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 50 0 | - - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 90 0 | - - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg |
(*) Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.
(a) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.
(b) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.
(c) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.
(d) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »