Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.19.218

Akt utracił moc
Wersja od: 19 marca 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4 i 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 6.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych 1701 i 2403 oraz pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski.
2.
Wnioski o przydział kontyngentu w przypadku pozycji towarowej 1701 składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
Wnioski o przydział kontyngentów w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0 i pozycji towarowej 2403 składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
4.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
2)
pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3)
pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 0910 40 90 0 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 7 ton towaru,
5)
pozycji towarowej 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
6)
pozycji towarowej 1108 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
7)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205 00 90 0 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton dla tej pozycji,
8)
pozycji towarowej 1702 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
9)
pozycji towarowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
10)
pozycji towarowej 2106 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%,
2)
II kwartał - 25%,
3)
III kwartał - 25%,
4)
IV kwartał - 25%.
2.
Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych określonych kodami 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.
Wnioski o przydział kontyngentów, z wyjątkiem pozycji towarowych wymienionych w § 3 ust. 2 i 3 oraz w § 4 ust. 1, składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
1.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 120, poz. 1273), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2.
Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia 19 marca 2001 r., stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
3.
Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
1234
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 340 t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące

z hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski10
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski10
0105 11 99 0- - - - Pozostałe10
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 5.650 t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 90 0- - Pozostałe30
0201 30 00 0- Bez kości30
0202Mięso wołowe mrożone:17.545 t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0- - Pozostałe30
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedyńczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną

na maksymalnie pięć kawałków,

a drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

30
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

30
0202 30 90 0- - Pozostałe30
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:46.480 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:47.736 t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami

i łapami, znane jako "kurczaki

83%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30 minimum 0,3 EUR/kg
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 13 99 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 14 99 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap i bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 26 99 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 27 99 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki

85%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 32 90 0- - - Perliczki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 33 90 0- - - Perliczki30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 34- - Otłuszczone wątroby, świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0- - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 34 90 0- - - Z kaczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 35 99 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kacze30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0207 36 90 0- - - - Pozostałe30

minimum 0,3 EUR/kg

0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:4.750 t
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0- - - Pozostałe30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0- - - Pozostałe30
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie powyżej 1,5%:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 11%:

0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 11%, ale

nieprzekraczającej 27%:

0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 27%:

0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 8%:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 8%, ale

nieprzekraczającej 10%:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 10%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 45%:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 9,5%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 45%:

0402 99 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

401.661,5 t
0405 10 19 0- - - - Pozostałe401.717,7 t
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane401.739,1 t
0405 10 50 0- - - Masła z serwatki401.739,1 t
0405 10 90 0- - Pozostałe401.730,2 t
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 39%

i więcej, ale mniej niż 60 %

401.739,1 t
0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i

więcej, ale nieprzekraczającej 75%

401.649,6 t
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale mniej niż 80%

401.739,1 t
0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3%

i więcej oraz o zawartości wody

w masie poniżej 0,5%

401.489,0 t
0405 90 90 0- - Pozostałe401.695,5 t
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka studzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone: 4 t
0408 11 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum 2 EUR/kg

0408 11 80 0- - - Pozostałe25

minimum 2 EUR/kg

0408 19- - Pozostałe: 9,2 t
0408 19 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum 2 EUR/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe25

minimum 2 EUR/kg

0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi25

minimum 2 EUR/kg

- Pozostałe:
0408 91- - Suszone: 46 t
0408 91 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35

minimum 2 EUR/kg

0408 91 80 0- - - Pozostałe35

minimum 2 EUR/kg

0408 99- - Pozostałe: 63,4 t
0408 99 20 0- - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35
0408 99 80 0- - - Pozostałe35
0409 00 00 0Miód naturalny35 340 t
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:15 335 t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35 83 t
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35 83 t
0603 10 20- - Goździki:
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35 159 t
0603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35 159 t
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35 84 t
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35 159 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia60 289 t
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja60 73 t
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października60 796 t
0707 00 90 0- Korniszony604.612 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września

do 15 grudnia

6012.346 t
- Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 50- - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 90- - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca602.654 t
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca202.654 t
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia604.422 t
0810Pozostałe owoce, świeże:20 19 t
0810 10 00- Truskawki i poziomki:
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 41,6 t
0910 10 00 0- Imbir10
0910 20- Szafran:
0910 20 10 0- - Nierozgniatany ani niemielony10
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10
0910 30 00 0- Kurkuma10
0910 40- Tymianek; liście laurowe: 3,7 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0- - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum)10
0910 40 13 0- - - - Pozostały10
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10
0910 40 90 0- - Liście laurowe10 33 t
0910 50 00 0- Curry10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)

do niniejszego działu:

0910 91 10 0- - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10
0910 99- - Pozostałe:
0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,3 t
- - - Pozostałe:7,4 t
0910 99 91 0- - - - Nierozgniatane ani niemielone10
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):388.000 t
1001 10 00 0- Pszenica durum20
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej

i mieszanki żyta z pszenicą

(meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej25
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą

(meslin)

25
1001 90 99 0- - - Pozostałe25
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 9.718 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza25
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna25
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia25 1.683 t
1102 20- Mąka kukurydziana: 130 t
1102 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 1,5%

25
1102 20 90 0- - Pozostała25
1102 90- Pozostałe: 48 t
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna25
1102 90 30 0- - Mąka owsiana25
1102 90 90 0- - Pozostałe25
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: 634,8 t
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder25

minimum 0,2 EUR/kg

1105 20 00 0- Płatki, grudki i granulki ziemniaczane25

minimum 0,2 EUR/kg

1107Słód palony lub nie: 9.000 t
1107 10- Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10
1107 10 19 0- - - Pozostały10
- - Pozostałe:
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10
1107 10 99 0- - - Pozostałe10
1107 20 00 0- Palony10
1108Skrobie; inulina: 2.500 t
- Skrobie:
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna30

minimum 0,2 EUR/kg

1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana30

minimum 0,2 EUR/kg

1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana30

minimum 0,2 EUR/kg

1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)30

minimum 0,2 EUR/kg

1108 19- - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu20

minimum 0,2 EUR/kg

1108 19 90 0- - - Pozostałe35

minimum 0,2 EUR/kg

1108 20 00 0- Inulina35

minimum 0,2 EUR/kg

1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:15 29.235 t
1205 00 90 0- Pozostałe
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 3,48 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych10
1209 19 00 0- - Pozostałe10
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w

formie granulek; lupulina:

1210 20- Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

1210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek,

z podwyższoną zawartością lupuliny;

lupulina

20

minimum 1,5 EUR/kg

14 t
1210 20 90 0- - Pozostałe20

minimum 1,5 EUR/kg

27 t
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0- - Z chmielu20 2,22 t
1302 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98- - - - Pozostałe:
1302 19 98 9- - - - - Pozostałe20 4,47 t
1302 20- Substancje pektynowe, pektyniany

i pektany:

13,4 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40
- Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub

nie, pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0- - Agar-agar15
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: 7.400 t
1514 10- Olej surowy:
1514 10 10 0- - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0- - Pozostały35
1514 90- Pozostałe:
1514 90 10 0- - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90- - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane45
1514 90 90 9- - - Pozostałe40
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:65.285 t(*)
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 11- - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0- - - Do rafinacji40

minimum 0,17 EUR/kg

1701 11 90 0- - - Pozostały40

minimum 0,17 EUR/kg

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji40

minimum 0,17 EUR/kg

1701 12 90 0- - - Pozostały40

minimum 0,17 EUR/kg

- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące

lub barwiące

40

minimum 0,17 EUR/kg

1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały40

minimum 0,17 EUR/kg

1701 99 90 0- - - Pozostały40

minimum 0,17 EUR/kg

1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i

fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków

aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem

naturalnym lub nie; karmel:

317,7 t
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy

w masie:

1702 30 10 0- - Izoglukoza40

minimum 0,17 EUR/kg

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

lub więcej glukozy w masie:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego krystalicznego

proszku, scalonego lub nie

40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 30 59 0- - - - Pozostałe40

minimum 0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego krystalicznego

proszku, scalonego lub nie

40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 30 99 0- - - - Pozostałe40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w stanie suchym co najmniej 20%, ale

mniej niż 50% fruktozy:

1702 40 10 0- - Izoglukoza40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 40 90 0- - Pozostałe40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 90- Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40

minimum 0,17 EUR/kg

- - Karmel:
1702 90 71 0- - - Zawierający w masie 50% sacharozy

lub więcej w substancji suchej

40

minimum 0,17 EUR/kg

- - - Pozostały:
1702 90 75 0- - - - W postaci proszku, scalonego lub

nie

40

minimum 0,17 EUR/kg

1702 90 79 0- - - - Pozostały40

minimum 0,17 EUR/kg

1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:30 130 t
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub

kwasu octowego:

3.460 t
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12%:

2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nieprzekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

25

minimum 0,3 EUR/kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale

nieprzekraczającej 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nieprzekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

25

minimum 0,3 EUR/kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy powyżej

30%:

2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nieprzekraczającej 199 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej

199 kg

25

minimum 0,3 EUR/kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

30

minimum 0,35 EUR/kg

2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 119,6 t
2005 20- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0- - - Cienkie plasterki, smażone lub

pieczone, także solone lub

z przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0- - - Pozostałe50
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:690.400 l 100% alk.
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy

o objętościowej mocy alkoholu od

44,2 do 49,2% obj., zawierające

w masie od 1,5 do 6% goryczki,

przypraw i różnych składników oraz

od 4 do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

35

minimum 0,35 EUR/kg

2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju używanych do produkcji

napojów

55 + 2,5 EUR %/hl
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

74 t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe20

minimum 0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i

z maltodekstryny

20

minimum

0,17 EUR/kg

2106 90 59 0- - - - Pozostałe20 195 t
- - Pozostałe:
2106 90 98 0- - - Pozostałe20 921 t
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz

winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:

8.340 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EUR/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy

z fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla

w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30(a)

minimum 42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

75(b)

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C:

2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

25

minimum 42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

75

minimum 17 EUR/hl

+ 1,7 EUR %/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

65(d)
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

65(d)
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:690.400 l 100% alk.
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj:

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej:
2206 00 10- Wzbudzone:
2206 00 10 9- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

2206 00 39- - - Pozostałe:
2206 00 39 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

2206 00 59- - - - Pozostałe:
2206 00 59 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

2206 00 89- - - - Pozostałe:
2206 00 89 9- - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum 14 EUR/hl

2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:
2207 10 00 0- Alkohol etylowy nieskażony

o objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

105

minimum 58 EUR/hl

230.000 l
2207 20 00 0- Alkohol etylowy skażony i pozostałe

wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy,

skażone

65

minimum 50 EUR/hl

11.500 l
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:3.830.000 l 100% alk.
2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez

destylację wina z winogron lub

wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac75

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac75

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 20 26 0- - - Grappa75

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez75

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 20 29 0- - - Pozostałe75

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 20 86 0- - - - Grappa75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 20 89 0- - - - Pozostałe75

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 30- Whisky:1.330.000 l 100% alk.
- - Whisky burbońskie w pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl

2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl

2208 40- Rum i tafia:352.400 l 100% alk.
- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10 %)

80

minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0- - - - O wartości przekraczającej 7,9

EUR za litr czystego alkoholu

80

minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl

2208 40 39 0- - - - Pozostałe80

minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl

- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10 %)

80

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR

za litr czystego alkoholu

80

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

2208 40 99 0- - - - Pozostałe80

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

2208 50- Giny i gin Geneva:695.200 l 100% alk.
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl

2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl

2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

2208 60- Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub mniej,

w pojemnikach zawierających:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj.,

w pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej

105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 70 90 0- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry

105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90- Pozostałe:695.200 l 100% alk.
- - Arak, w pojemnikach zawierających:
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe

(z wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe85

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 74 0- - - - - Pozostałe85

minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl

2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe105

minimum 2,5 EUR %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony

o objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj.,

w pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum 2,5 EUR %/hl

2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum 2,5 EUR %/hl

2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10- Kukurydziane:10.420 t
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

10
2302 10 90 0- - Pozostałe10
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która

przechodzi przez sito zawiera

w masie 1,5% lub więcej popiołu

w przeliczeniu na suchy produkt

10 6.380 t
2302 30 90 0- - Pozostałe1049.240 t
2302 40- Z innych zbóż: 4.130 t
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która

przechodzi przez sito, zawiera

w masie 1,5% lub więcej popiołu

w przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0- - Pozostałe10
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi końcami

i cygaretki, z tytoniu

55 2,5 t
2402 20- Papierosy z tytoniu: 75 t
2402 20 10 0- - Zawierające goździki90

minimum 9 EUR/tys.szt.

2402 20 90 0- - Pozostałe90

minimum 9 EUR/tys.szt.

2402 90 00 0- Pozostałe90 2,5 t
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń

"homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:

1.300 t
2403 10- Tytoń do palenia, nawet zawierający

namiastki tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0- - Pozostałe120
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum 1,13 EUR/kg

2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65
2403 99 90- - - Pozostałe:
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany55

minimum 1,13 EUR/kg

2403 99 90 9- - - - Pozostałe55

minimum 1,13 EUR/kg

3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:15

minimum 2 EUR/kg

0,56 t
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała
3503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (nawet kwadratowych), barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne15 68,5 t
3503 00 80 0- Pozostałe15 68,5 t
3505Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: 392 t
3505 10- Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:
3505 10 10 0- - Dekstryny15

minimum 0,2 EUR/kg

- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15

minimum 0,2 EUR/kg

3505 10 90 0- - - Pozostałe15

minimum 0,2 EUR/kg

3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające w masie mniej niż 25%

skrobi lub dekstryn, lub innych

modyfikowanych skrobi

15

minimum 0,2 EUR/kg

3505 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 55% skrobi lub

dekstryn, lub innych modyfikowanych

skrobi

15

minimum 0,2 EUR/kg

3505 20 50 0- - Zawierające w masie 55% lub więcej,

ale mniej niż 80% skrobi lub

dekstryn, lub innych modyfikowanych

skrobi

15

minimum 0,2 EUR/kg

3505 20 90 0- - Zawierające w masie 80% lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub innych

modyfikowanych skrobi

15

minimum 0,2 EUR/kg

______

(*) Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.

(a) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.