Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.159.1063

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
 
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2.
Pozwolenia na przywóz, udzielane na podstawie jednego wniosku, w przypadku:
1)
pozycji taryfowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
2)
pozycji taryfowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK  3

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCNWyszczególnienieStawka celnaIlość
2345
0105Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:5 mln szt.
- O masie nie przekraczającej 185

g:

0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski10
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski10
0105 11 99 0- - - - pozostałe10
0201Mięso wołowe świeże4.750 t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0201 20 90 0- - Pozostałe30
0201 30 00 0- Bez kości30
0202Mięso wołowe mrożone:14.751 t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0202 20 90 0- - Pozostałe30
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

30
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

30
0202 30 90 0- - Pozostałe30
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:39.060 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych:30
0203 22- - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:36.460 t
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12- - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki i ćwiartki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25- - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 26 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 90 0- - - Perliczki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33- - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 90 0- - - Perliczki30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34- - Otłuszczone wątroby świeże

lub chłodzone:

0207 34 10 0- - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 90 0- - - Z kaczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35- - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 99 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 90 0- - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:4.620 t
0402 10- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0- - - Pozostałe30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0- - - Pozostałe30
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
0402 91- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:4 t
0408 11 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0- - - Pozostałe25

minimum

2 ECU/kg

0408 19- - Pozostałe:7,6 t
0408 19 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłe25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z

mrożonymi

25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe:46 t
0408 91- - Suszone:
0408 91 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0- - - Pozostałe35

minimum

2 ECU/kg

0408 99- - Pozostałe:52,4 t
0408 99 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35
0408 99 80 0- - - Pozostałe35
0409 00 00 0Miód naturalny35285 t
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:281 t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe15
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

0603 10 11 0- - - Róże3569 t
0603 10 13 0- - - Goździki35133 t
0603 10 25 0- - - Chryzantemy3570 t
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0- - - Róże3569 t
0603 10 53 0- - - Goździki35133 t
0603 10 65 0- - - Chryzantemy35133 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia50243 t
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja5061 t
0707 00 05 7- - Od 16 maja do 31 października40668 t
0707 00 90 0- Korniszony603.874 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

6010.700 t
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.482 t
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

201.482 t
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

602.470 t
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.482 t
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

201.482 t
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

602.470 t
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca602.300 t
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

202.300 t
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia603.832 t
0810Pozostałe owoce, świeże:
0810 10- Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0- - Od 1 maja do 31 lipca2015 t
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 10- Imbir:36 t
- - Całe korzenie, części lub

plasterki:

0910 10 11 0- - - Do przemysłowej produkcji

olejków eterycznych i

rezinoidów (żywic

termoutwardzalnych)

10
0910 10 19 0- - - Pozostałe10
0910 10 90 0- - Pozostałe10
0910 20- Szafran:
0910 20 10 0- - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10
0910 30 00 0- Kurkuma10
0910 40- Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek:3,1 t
- - - Nie rozgniatany ani nie

mielony:

0910 40 11 0- - - - Tymianek dziki (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0- - - - Pozostały10
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10
0910 40 90 0- - Liście laurowe1027 t
0910 50 0 0- Curry10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze

1(b) do niniejszego działu:

0910 91 10 0- - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10
0910 99- - Pozostałe:
0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,26 t
- - - Pozostałe:6,2 t
0910 99 91 0- - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:258.206 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwykłej i orkisza25
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna25
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia251.421 t
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:533,3 t
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder25 minimum 0,2 ECU/kg
1105 20 00 0- Płatki, grudki i granulki

ziemniaczane

25 minimum 0,2 ECU/kg
1108Skrobie; inulina:2.400 t
- Skrobie:
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19- - Pozostałe skrobie:30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu20 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 90 0- - - Pozostałe40 minimum 0,2 ECU/kg
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:2,93 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych10
1209 19 00 0- - Pozostałe10
1210Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20- Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

1210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek, z podwyższoną

zawartością lupuliny;

lupulina

20 minimum 1,5 ECU/kg12 t
1210 20 90 0- - Pozostałe20 minimum 1,5 ECU/kg23 t
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0- - Z chmielu201,86 t
1302 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 99 0- - - - Pozostałe203,74 t
1302 20- Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

11,2 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40
- Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0- - Agar-agar15
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1514 10- Olej surowy:
1514 10 10 0- - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

357.400 t
1514 10 90 0- - Pozostały35
1514 90- Pozostałe:
1514 90 10 0- - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90- - Pozostałe:600 t
1514 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane45
1514 90 90 9- - - Pozostałe40
1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:266,6 t
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym

mniej niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym

99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 59 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 99 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy,

zawierające w stanie suchym co

najmniej 20%, ale mniej niż 50%

fruktozy:

1702 40 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40 90 0- - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90- Inne, łącznie z cukrem

inwertowanym:

1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Karmel:
1702 90 71 0- - - Zawierający w masie 50%

sacharozy lub więcej w

substancji suchej

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostały:
1702 90 75 0- - - - W postaci proszku

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90 79 0- - - - Pozostały40 minimum 0,17 ECU/kg
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe30110 t
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:2.906 t
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy

poniżej 12%:

2002 90 11- - - W bezpośrednich

opakowaniach powyżej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy

powyżej 30%:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 99 9- - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:100,5 t
2005 20- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0- - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone lub

pieczone, także solone lub

z przyprawami, w

hermetycznych opakowaniach,

nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0- - - Pozostałe50
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:580.000 l

100% alk.

2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4 do

10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

35 minimum 0,35 ECU/kg
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90- Pozostałe:
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55 + 2,5 ECU %/hl
- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

64 t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe20 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20 minimum 0,17 ECU/kg
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:7.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- - - Pozostałe:
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75(b) minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

25 minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 9- - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:580.000 l

100% alk.

2205 10- W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10- Wzbudzone:
2206 00 10 9- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39- - - Pozostałe:
2206 00 39 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59- - - - Pozostałe:
2206 00 59 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89- - - - Pozostałe:
2206 00 89 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:
2207 10 00 0- Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

105

minimum

58 ECU/hl

200.000 l
2207 20 00 0- Alkohol etylowy skażony i

pozostałe napoje alkoholowe o

dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 ECU/hl

100 hl
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane

przez destylację wina z

winogron lub wytłoków z

winogron:

3.220.000 l

100% alk.

- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 26 0- - - Grappa75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 29 0- - - Pozostałe75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 86 0- - - - Grappa75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 89 0- - - - Pozostałe75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30- Whisky:1.100.000 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie w

pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Whisky "blended", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 40- Rum i tafia:296.000 l 100% alk.
- - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2208 40 11 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej

lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu

(z tolerancją 10%)

80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0- - - - O wartości przekraczającej

7,9 ECU za litr czystego

alkoholu

80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

2208 40 39 0- - - - Pozostałe80 minimum

12,5 ECU/hl

+ 1,3 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 40 51 0- - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej

225 g na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją 10%)

80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0- - - - O wartości przekraczającej

2 ECU za litr czystego

alkoholu

80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

2208 40 99 0- - - - Pozostałe80 minimum

9 ECU/hl

+ 0,9 ECU %/hl

2208 50- Giny i gin Geneva:584.000 l

100% alk.

- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60- Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub

mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70 90 0- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90- Pozostałe:584.000 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z

wyłączeniem likierów), w

pojemnikach zawierających:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej
2208 90 41 0- - - - Ouzo105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 74 0- - - - - Pozostałe85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry105

minimum

2,5 ECU %/hl

2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z tytoniu

5520 mln szt.
2402 20- Papierosy z tytoniu:6 mld szt.
2402 20 10 0- - Zawierające goździki90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 20 90 0- - Pozostałe90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 90 00 0- Pozostałe9020 mln szt.
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:1.300 t
2403 10- Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu w

dowolnej proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0- - Pozostałe120
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65
2403 99 90- - - Pozostałe:
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 90 9- - - - Pozostały55

minimum

1,13 ECU/kg

3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała15

minimum

2 ECU/kg

0,46 t
3503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk, inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1557,5 t
3503 00 80 0- Pozostałe1557,5 t
3505Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:330 t
3505 10- Dekstryny i inne modyfikowane

skrobie:

3505 10 10 0- - Dekstryny15 minimum 0,2 ECU/kg
- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0- - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 10 90 0- - - Pozostałe15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające w masie mniej niż

25% skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 55%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 50 0- - Zawierające w masie 55% lub

więcej, ale mniej niż 80%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 90 0- - Zawierające w masie 80% lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych

skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%

1 § 1 zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 lutego 1998 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.98.19.89).
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 26 maja 1998 r. (Dz.U.98.65.423) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 1998 r.
3 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 26 maja 1998 r. (Dz.U.98.65.423) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 1998 r.