Ustanowienie kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.85.954

Akt utracił moc
Wersja od: 13 października 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 3 października 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277, Nr 29, poz. 361, Nr 73, poz. 853 i Nr 83, poz. 942).
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków proporcjonalnie do liczby osób składających wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
3.
Wnioski o przydział kontyngentu składa się w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
4.
Pozwolenia wydane na podstawie wniosków, o których mowa w ust. 3, są ważne do dnia 31 października 2000 r.
5.
Część kontyngentu nie wykorzystana do dnia 31 października 2000 r. podlega rozdysponowaniu w sposób określony w ust. 1 i 2 na podstawie złożonych do dnia 15 listopada 2000 r. wniosków o wydanie pozwolenia. Do wniosków należy dołączyć informację, o której mowa w ust. 6.
6.
Osoby, którym wydano pozwolenie, są obowiązane złożyć w Ministerstwie Gospodarki, w terminie 7 dni od dnia upływu ważności pozwolenia, informację z wykorzystania pozwolenia, potwierdzoną przez organ celny.
7.
Pozwolenia wydane na nie wykorzystaną część kontyngentu, o której mowa w ust. 5, są ważne do dnia 31 grudnia 2000 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość w tonach
1234
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:166,67
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0- - - Pozostałe0
0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym

ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0- - Pozostały066,67
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe066,67
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0133,34
0409 00 00 0Miód naturalny01,67
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:220
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy0
0811 10 19 0- - - Pozostałe0
0811 10 90 0- - Pozostałe0
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i

agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy0
0811 20 19 0- - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny0
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki0
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki0
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy0
0811 20 90 0- - - Pozostałe0
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 11 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 39 0- - - - Pozostałe0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus0
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i

Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)0
0811 90 80 0- - - - Pozostałe0
0811 90 85 0- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne0
0811 90 95 0- - - Pozostałe0
0901Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:0133,34
- Kawa, palona:
0901 21 00 0- - Nie pozbawiona kofeiny
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0- Curry01,67
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone01,67
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi;

przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:

066,67
- Pozostałe:
1601 00 99 0- - Pozostałe
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:41,67
- Z wieprzowiny:
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie

z mieszankami schabów i szynek

0
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

0
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0- - - Pozostałe0
1602 50- Z wołowiny:41,67
1602 50 10 0- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef (wołowina peklowana)0
1602 50 39 0- - - - Pozostałe0
1602 50 80 0- - - Pozostałe0
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:02,67
- Pozostały:
1701 91 00 0- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą),

nie zawierające kakao:

03,34
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:66,67
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32- - Bez nadzienia:
1806 32 90 0- - - Pozostałe0
1806 90- Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0- - - - Pozostałe066,67
1806 90 50 0- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

033,3
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0- - - Pozostałe010
- - Pozostałe:
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe033,34
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:010
1905 30- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0- - - - - Pozostałe
2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0- Ogórki i korniszony016,67
2001 90- Pozostałe:
2001 90 96 0- - Pozostałe06,67
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:05
2005 10 00 0- Warzywa homogenizowane
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10- Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0- - O zawartości cukru w masie powyżej 13%03,34
- Pozostałe:
2007 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:
- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0- - - - - Pozostałe05
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:50
2009 70- Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 19 0- - - Pozostałe0
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Pozostałe:
2009 70 99 0- - - - Nie zawierający dodatku cukru0
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0- - - - Pozostałe0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe0
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:025
2102 30 00 0- Gotowe proszki do pieczenia
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:038,34
2103 90- Pozostałe:
2103 90 90 0- - Pozostałe
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10- Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0- - Pozostałe033,34
2104 20 00 0- Złożone przetwory spożywcze homogenizowane010