Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz towarów pochodzących z Rumunii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.66.421

Akt utracił moc
Wersja od: 27 czerwca 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 24 czerwca 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Rumunii.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 oraz z 1997 r. Nr 6, poz. 31 i Nr 64, poz. 407) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1997 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Rumunii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670 oraz z 1997 r. Nr 27, poz. 147, Nr 47, poz. 301 i Nr 65, poz. 415).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1997 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z RUMUNII

Kod PCNWyszczególnienieStawka preferencyjnaKontyngent
0409 00 00 0Miód naturalny4050 ton
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający

dodatku środków aromatyzujących

ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji155.000 ton
1701 12 90 0- - - Pozostały15
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:2.500 ton
1701 99 10 0- - - Cukier biały15
1701 99 90 0- - - Pozostały15
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:30.000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21

ECU/hl

2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21

ECU/hl

2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21

ECU/hl

2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21

ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodania alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności

dwutlenku węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21

ECU/hl

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige

i Friuli

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowe; mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5

ECU/hl

2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 29 87- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej

22% obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej

niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej

niż 22% obj.

22,5
2204 30 10 9- - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg

2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7

+ maksimum

61,7 ECU/hl

+ 0,1 ECU/kg