Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1996.72.348

Akt utracił moc
Wersja od: 28 czerwca 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 25 czerwca 1996 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737 i z 1996 r. Nr 68, poz. 331).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1996 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYMI Z REPUBLIKI SŁOWENII

Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKon-

tyn-

gent

0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone250 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki i ćwiartki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Podroby:
0207 14 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z indyków:
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

nie wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 90 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:50 ton
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nie przekraczającej 1,5%

- - Nie zawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 19 0- - - Pozostałe35
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 99 0- - - Pozostałe35
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie powyżej 1,5%:

0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt,

w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto

nie przekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0- - - - - Pozostałe5
- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 27%:

0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0- - - - Pozostałe5
0406Sery i twarogi:100 ton
0406 90- Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,

Bergkase i Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 12 0- - - - - Emmentaler17,5
0406 90 23 0- - - Edam17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40% i o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:30 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0- - - Indycze albo gęsie12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 19 0- - - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 30 0- - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 90 0- Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:200 ton
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września

do 15 grudnia

30
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
0808 10 51 0- - - - Odmiany Golden Delicious30
0808 10 53 0- - - - Odmiany Grany Smith30
0808 10 59 0- - - - Pozostałe30
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
0808 10 61 0- - - - Odmiany Golden Delicious10
0808 10 63 0- - - - Odmiany Grany Smith10
0808 10 69 0- - - - Pozostałe10
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0- - - - Odmiany Golden Delicious5
0808 10 73 0- - - - Odmiany Grany Smith5
0808 10 79 0- - - - Pozostałe5
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
0808 10 92 0- - - - Odmiany Golden Delicious30
0808 10 94 0- - - - Odmiany Grany Smith30
0808 10 98 0- - - - Pozostałe30
0808 20- Gruszki i pigwy:50 ton
- - Gruszki:
0808 20 10 0- - - Na wino gruszkowe, luzem, od 1

sierpnia do 31 grudnia

25
- - - Pozostałe:
0808 20 31 0- - - - Od 1 stycznia do 31 marca5
0808 20 37 0- - - - Od 1 do 30 kwietnia5
0808 20 41 0- - - - Od 1 maja do 30 czerwca5
0808 20 47 0- - - - Od 1 do 15 lipca5
0808 20 51 0- - - - Od 15 do 31 lipca5
0808 20 57 0- - - - Od 1 sierpnia do 31 października25
0808 20 67 0- - - - Od 1 listopada do 31 grudnia25
0808 20 90 0- - Pigwy12,5
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:50 ton
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych7,5
1209 19 00 0- - Pozostałe7,5
- Nasiona roślin pastewnych inne niż

nasiona buraków:

1209 21 00 0- - Nasiona lucerny (alfa alfa)5
1209 22- - Nasiona koniczyny (Trifolium spp.):
1209 22 10 0- - - Koniczyny czerwonej (Trifolium

pratense L.)

5
1209 22 80 0- - - Pozostałej5
1209 23- - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca

pratensis Huds.)

5
1209 23 15 0- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra

L.)

5
1209 23 80 0- - - Pozostałe5
1209 24 00 0- - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa

pratensis L.)

5
1209 25- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum

Lam., Lolium perenne L.):

1209 25 10 0- - - Rajgras włoski (życica

wielkokwiatowa) (łącznie z

rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium

multiflorum Lam.)

5
1209 25 90 0- - - Rajgras angielski (życica trwała)

(Lolium perenne L.)

5
1209 26 00 0- - Nasiona tymotki5
1209 29- - Pozostałe:
1209 29 10 0- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny

(błotnej, zwyczajnej) (Poa

palustris L., Poa trivalis L.):

nasiona kupkówki (Dactylis

glomerata L.); nasiona mietlicy

(Agrostis)

5
1209 29 50- - - Ziarno łubinu:
1209 29 50 1- - - - Siewne5
1209 29 50 9- - - - Pozostałe5
1209 29 80 0- - - Pozostałe5
1209 30 00 0- Nasiona roślin zielnych (ziołowych)

hodowanych głównie dla ich kwiatów

5
- Pozostałe:
1209 91- - Nasiona warzyw:
1209 91 10 0- - - Nasiona kalarepy (Brassica

oleracea L. var. caulorapa i

gongylodes L.)

5
1209 91 90 0- - - Pozostałe5
1209 99- - Pozostałe:
1209 99 10 0- - - Nasiona drzew leśnych5
- - - Pozostałe:
1209 99 91 0- - - - Nasiona roślin hodowanych

głównie dla ich kwiatów oprócz

objętych podpozycją nr 1209 30

5
1209 99 99 0- - - - Pozostałe5
1211Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane:50 ton
1211 10 00 0- Korzenie lukrecji0
1211 20 00 0- Korzenie żeńszenia5
1211 90- Pozostałe:
1211 90 10 0- - Maruna (kwiaty, liście, łodygi,

skórki i korzenie)

5
1211 90 30 0- - Fasola tonkińska5
1211 90 40 0- - Mięta (łodygi i liście)5
1211 90 60 0- - Lipa (kwiaty i liście)5
1211 90 65 0- - Werbena (liście i wierzchołki)5
1211 90 70 0- - Lebiodka pospolita (Origanum

vulgare) (gałązki, łodyżki i liście)

5
1211 90 75 0- - Szałwia (Salvia officinalis)

(liście i kwiaty)

5
1211 90 80 0- - Pozostałe5
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:20 ton
1601 00 10 0- Z wątroby17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do okładania,

nie gotowane

17,5
1601 0 99 0- - Pozostałe17,5
1602Pozostałe przetwory lub konserwowane mięso, podroby lub krew:500 ton
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane20
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające w masie 75% lub więcej

otłuszczonej wątroby

20
1602 20 19 0- - - Pozostałe20
1602 20 90 0- - Pozostałe20
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:
1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie nie

gotowane mięso indycze

20
1602 31 19 0- - - - Pozostałe20
1602 31 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57% mięsa

lub podrobów

20
1602 31 90 0- - - Pozostałe20
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0- - - - Nie gotowane20
1602 39 29 0- - - - Pozostałe20
1602 39 40 0- - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57% mięsa

drobiowego lub podrobów

20
1602 39 80 0- - - Pozostałe20
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 41 90 0- - - Pozostałe20
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych20
1602 42 90 0- - - Pozostałe20
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

20
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

20
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich

części

20
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe20
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 90 0- - - Pozostałe20
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

20
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Wołowina gotowana konserwowana

solą

20
1602 50 39 0- - - - Pozostałe20
1602 50 80 0- - - Pozostałe20
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0- - - Z dziczyzny lub królików20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze

świń domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub

podroby:

1602 90 61 0- - - - - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

20
1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami:

1602 90 72 0- - - - - - - - Z baraniny20
1602 90 74 0- - - - - - - - Z koziny20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0- - - - - - - - Z baraniny20
1602 90 78 0- - - - - - - - Z koziny20
1602 90 98 0- - - - - - - Pozostałe20
1604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:200 ton
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie

mielone:

1604 13- - Sardynki, sardynele i szproty:
- - - Sardynki:
1604 13 11 0- - - - W oliwie z oliwek17,5
1604 13 19 0- - - - Pozostałe17,5
1604 13 90 0- - - Pozostałe17,5
- - Makrele:
- - - Z gatunków Scomber scombrus i

Scomber japonicus:

1604 15 11 0- - - - Filety17,5
1604 15 19 0- - - - Pozostałe17,5
1604 15 90 0- - - Z gatunku Scomber australasicus17,5
1604 20- Pozostałe przetwory lub konserwy z

ryb:

1604 20 05 0- - Przetwory z surimi17,5
- - Pozostałe:
1604 20 10 0- - - Z łososia17,5
1604 20 30 0- - - Z łososiowatych innych niż łosoś17,5
1604 20 40 0- - - Z sardeli17,5
1604 20 50 0- - - Z sardynek, bonito

środziemnomorskiego, makreli z

gatunków Scomber scombrus i

Scomber japonicus, ryb z gatunku

Orcynopsis unicolor

17,5
1604 20 70 0- - - Z tuńczyków, bonito latających lub

pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

17,5
1604 20 90 0- - - Z pozostałych ryb17,5
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:15 ton
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:100 ton
1806 90- Pozostałe:
1806 90 60 0- - Pasty do smarowania zawierające

kakao

22,5 + DCC
1902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:100 ton
- Ciasto makaronowe nie gotowane, nie

nadziewane ani nie przygotowane

inaczej:

1902 11 00 0- - Zawierające jaja20
1902 19- - Pozostałe:
1902 19 10 0- - - Nie zawierające mąki lub grysiku

ze zwykłej pszenicy

20
1902 19 90 0- - - Pozostałe20
1905Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 90- Inne:
1905 90 10 0- - Mace12,5
1905 90 20 0- - Opłatki sakralne, puste kapsułki

stosowane do celów farmaceutycznych,

wafle wytłaczane, papier ryżowy i

podobne produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0- - - Chleb nie zawierający dodatku

miodu, jajek, sera lub owoców, a

zwierający w suchej masie nie

więcej niż 5% cukru i nie więcej

niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0- - - Wafle i opłatki o zawartości wody

w masie powyżej 10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0- - - Herbatniki (biskwity)12,5 + DCC
1905 90 55 0- - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0- - - - Z dodatkiem środka słodzącego20 + DCC
1905 90 90 0- - - - Pozostałe17,5
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:30 ton
2005 90- Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2005 90 10 0- - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż

słodka papryka lub pieprz angielski

15
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:100 ton
2009 80- Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20oC:

2009 80 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej

22 ECU za 100 kg masy netto

25 + DCC
2009 80 19 0- - - - Pozostałe25 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto:

2009 80 32 0- - - - - Soki z owoców męczennicy i

guawy

17,5 + DCC
2009 80 33 0- - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya, owoców

tamaryndy, owoców nerkowca,

lychees (Lyphii chinensis),

jackfruit (owoców indyjskiego

drzewa chlebowego), owoców

sączyńca, owoców oskomianu

(carambola) i pitahaya

17,5 + DCC
2009 80 35 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0- - - - - Soki z owoców tropikalnych25 + DCC
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe25 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0- - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100

kg masy netto, zawierający

dodatek cukru

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0- - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości

powyżej 30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 63 0- - - - - O zawartości dodatku cukru nie

przekraczającej 30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 69 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100

kg masy netto, zawierający

dodatek cukru:

2009 80 71 0- - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy17,5 + DCC
2009 80 73 0- - - - - Sok z owoców tropikalnych17,5 + DCC
2009 80 79 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 80 83 0- - - - - - Soki z owoców męczennicy i

guawy

17,5 + DCC
2009 80 84 0- - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya, owoców

tamaryndy, owoców nerkowca,

liczi (śliwki chińskie),

jackfruit (owoców indyjskiego

drzewa chlebowego), owoców

sączyńca, owoców oskomianu

(carambola) i pitahaya

17,5 + DCC
2009 80 86 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%:

17,5 + DCC
2009 80 88 0- - - - - - Soki z owoców tropikalnych17,5 + DCC
2009 80 89 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru:
2009 80 95 0- - - - - - Soki z owoców z gatunku

Vaccinium macrocarpon

17,5
2009 80 96 0- - - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy17,5
2009 80 97 0- - - - - - Soki z owoców tropikalnych25
2009 80 99- - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1- - - - - - - Soki owocowe17,5
2009 80 99 9- - - - - - - Pozostałe17,5
2009 90- Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego i

gruszkowego:

2009 90 11 0- - - - O wartości nie przekraczającej

22 ECU za 100 kg masy netto

25 + DCC
2009 90 19 0- - - - Pozostałe25 + DCC
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

25 + DCC
2009 90 29 0- - - - Pozostałe25 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego i

gruszkowego:

2009 90 31 0- - - - O wartości nie przekraczającej

18 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

17,5 + DCC
2009 90 39 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100

kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru17,5 + DCC
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru17,5 + DCC
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe17,5
- - - - O wartości nie przekraczające 30

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%

17,5 + DCC
2009 90 73 0- - - - - - O zawartości dodatku cukru

w masie nie przekraczającej

30%

17,5 + DCC
2009 90 79 0- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%:

2009 90 92 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

w masie nie przekraczającej

30%:

2009 90 95 0- - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

17,5 + DCC
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC
- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru:

2009 90 97 0- - - - - - - Mieszani soków z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe17,5
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:150 ton
2103 10 00 0- Sos sojowy10
2103 20 00 0- Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

17,5 minimum 0,175 ECU/kg
2103 30- Mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa

musztarda:

2103 30 10 0- - Mąka i grysik z gorczycy17,5
2103 30 9 0- - Gotowa musztarda22,5
2103 90- Pozostałe:
2103 90 10 0- - Ostry sos z mango w płynie15
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawierające w masie

od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4 do 10%

cukru, w pojemnikach zawierających

0,5 litra lub mniej

61,5 minimum 0,6 ECU/kg
2103 90 90 0- - Pozostałe15
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:100 ton
2106 10- Koncentrat proteinowy i teksturowane

substancje proteinowe:

2106 10 20 0- - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy

lub izoglukozy, 5% glukozy lub

skrobi

10
2106 10 80 0- - Pozostałe10
2106 90- Pozostałe
2106 90 10 0- - Ser fondue10
2106 90 20 0- - Złożone preparaty alkoholowe, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju używanych do produkcji

napojów

181,95 minimum 4,35 ECU/% hl
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe10 minimum 0,085 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,085 ECU/kg
2106 90 59 0- - - - Pozostałe10
- - Pozostałe
2106 90 92 0- - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy

lub izoglukozy, 5% glukozy lub

skrobi

10
2106 90 98 0- - - Pozostałe10
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:2.500 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej

niż 10 litrów:

2203 00 01 0- - W butelkach15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 09 0- - Pozostałe15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających więcej niż

10 litrów

15 minimum 0,125 ECU/l
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:8.500 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentiono i Alto Adige15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe:15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane

inaczej, pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Pugila (Apugila)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:2.500 hl
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl