Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1995.151.743

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lutego 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1994 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się:
1)
kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
2)
kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
3)
kontyngent celny wartościowy w wysokości 12,5 mln ECU na przywóz części zamiennych do silników i pojazdów samochodowych pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne zerowe stawki celne.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

   1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ

Pozy-

cja

Kod PCNWyszczególnienieStawka

preferen-

cyjna

Kontyngent
dla Repu-bliki Cze-

skiej

dla Re-

publiki Słowac-

kiej

123456
22032203 00Piwo otrzymywane ze słodu:60 000 hl40 000 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0- - W butelkach21
2203 00 09 0- - Pozostałe21
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

21
22042204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:6 000 hl15 000 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22%

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:15 minimum 21 ECU/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

ciśnieniem nie

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22%

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

niż 22%

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar

-Ruwer

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 26 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc

-Rousillon

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 66 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i

Alto Adige

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada

i Douro

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 96 0- - - - - Madeira, sherry

i Setubal muscatel

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

37,5

minimum 10,5

ECU/hl + 1

ECU %/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczone inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22%

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

33+66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane

w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc

-Rousillon

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum

2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum

3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum

3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum

10,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 96 0- - - - - Madeira, Sherry

i Setubal muscatel

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

37,5

minimum

8,5 ECU/hl+

0,85

ECU/%/hl

22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:7 500 100% alk.7 500 100% alk.
2208 20- Napoje alkoholowe

otrzymywane przez

destylację wina z

winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 14 0- - - Armagnac37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 26 0- - - Grappa37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 20 29 0- - - Pozostałe37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 64 0- - - - Armagnac37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 86 0- - - - Grappa37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 87 0- - - Brandy de Jerez37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 20 89 0- - - - Pozostałe37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej(1)42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry(1)42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "pure malt",

w pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl
- - - Whisky "blended", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl
2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

- - - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej42,5 minimum

10,5 ECU/hl

+ 1 ECU %/hl

2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej42,5 minimum

10,5 ECU/hl

+ 1 ECU %/hl

2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry42,5 minimum

8,5 ECU/hl

+ 0,85 ECU %/hl

2208 40- Rumy:
2208 40 10 0- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl
2208 40 90 0- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry

40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry52,5+1,25

ECU %/hl

- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo52,5+1,25

ECU %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe

(z wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane

z owoców:

2208 90 45 0- - - - - - - Calvados52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe52,5+1,25

ECU %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1- - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe52,5+1,25

ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z

owoców

52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 74 0- - - - - Pozostałe52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 78 0- - - - Likiery i inne

napoje alkoholowe

52,5+1,25

ECU %/hl

- - Alkohol etylowy

nieskażony o

objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż

80% obj., w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej52,5+1,25

ECU %/hl

2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry52,5+1,25

ECU %/hl

24022402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:50 ton50 ton
2402 10 00 0- Cygara, również z

obciętymi końcami i

cygaretki, z tytoniu

27,5
2402 20 00- Papierosy z tytoniu:
2402 20 10 0- - Zawierające goździki45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 20 90 0- - Pozostałe45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 90 00 0- Pozostałe45
24032403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

500 g

60
2403 10 90 0- - Pozostałe60
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka32,5
2403 99 90 0- - - Pozostałe27,5 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  2 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

PozycjaKod PCNWyszczególnieniePreferen-

cyjna stawka celna

Kontyngent
04060406Sery i twarogi:300 ton
0406 10- Ser (niedojrzewający i nie-

wędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40%

0
0406 10 80 0- - Pozostały0
0406 20- Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany

jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielo-

nymi ziołami

0
0406 20 90 0- - Pozostały0
0406 30- Ser przetworzony (ser

topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie

użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i

Appenzell i który może

zawierać jako dodatek zio-

łowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przy-

gotowany do sprzedaży

detalicznej o zawartości

tłuszczu nie przekracza-

jącej 56% suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczają-

cej 36% i o zawartości

tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej

48%

0
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%0
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 36%

0
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej

pleśni:

0406 40 10 0- - Roquefort0
0406 40 50 0- - Gorgonzola0
0406 40 90 0- - Pozostały0
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia

(topienia)

0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére,

Sbrinz, Bergkäse i Appen-

zell:

- - - - O zawartości tłuszczu

w suchej masie 45% lub

więcej, dojrzewające

przez trzy miesiące

lub więcej:

0406 90 02 0- - - - - Sery w całości w

cenie franco granica

powyżej 401,85 ECU,

lecz nie przekra-

czającej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0- - - - - Sery w całości w

cenie franco granica

powyżej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 04 0- - - - - Kawałki pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze

skórką przynajmniej

z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub

większej, lecz nie

przekraczającej 5 kg

i w cenie franco

granica powyżej

430,62 ECU, ale nie

przekraczającej

459,39 ECU za 100 kg

masy netto

0
0406 90 05 0- - - - - Kawałki pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze

skórką przynajmniej z

jednej strony, o ma-

sie netto 1 kg lub

większej i w cenie

franco granica

powyżej 459,39 ECU

za 100 kg masy netto

0406 90 06 0- - - - - Kawałki bez skórki,

o masie netto

poniżej 450 g i w

cenie franco granica

przekraczającej

499,67 ECU za 100 kg

masy netto, pakowane

próżniowo lub w

gazie obojętnym, w

opakowaniach, na

których znajduje

się opis sera, za-

wartość tłuszczu,

odpowiedzialny za

pakowanie oraz kraj

producenta

0
- - - - - Pozostałe:
0406 90 07 0- - - - - - Emmentaler0
0406 90 08 0- - - - - - Gruyére, Sbrinz0
0406 90 09 0- - - - - - Bergkäse, Appenzell0
- - - - Pozostałe:
0406 90 12 0- - - - - Emmentaler0
0406 90 14 0- - - - - Gruyére, Sbrinz0
0406 90 16 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0
0406 90 18 0- - - Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete

de Moine

0
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus

(znany jako Schabziger)

zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0- - - Cheddar0
0406 90 23 0- - - Edam0
0406 90 25 0- - - Tilsit0
0406 90 27 0- - - Butterkäse0
0406 90 29 0- - - Kashkaval0
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo

mleko bawołów w

pojemnikach

zawierających solankę

albo w butelkach z

owczej lub koziej

skóry

0
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0
0406 90 37 0- - - Finlandia0
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo

mleka bawołów w po-

jemnikach zawierają-

cych solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłu-

szczu w masie nie

przekraczającej 40%

i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczają-

cej 47%:

0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano,

Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo,

Pecorino

0
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0
- - - - - - Powyżej 47%, ale

nie przekraczają-

cej 72%:

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago,

Caciocavallo,

Montasio,

Ragusano

0
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

Nectaire, Saint-

Paulin, Teleggio

0
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal,

Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire,

Double

Gloucester,

Blarney, Colby,

Monterey

0
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

0
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości

wody w masie

serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Powyżej 47%,

ale nie prze-

kraczającej

52%

0
0406 90 87 0- - - - - - - - Powyżej 52%,

ale nie prze-

kraczającej

62%

0
0406 90 88 0- - - - - - - - Powyżej 62%,

ale nie prze-

kraczającej

72%

0
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%0
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0
07010701Ziemniaki, świeże lub chłodzone:15 tys. ton
0701 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:10
- - - Młode:
0701 90 90 0- - - Pozostałe10
07030703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:10 tys. ton
0703 10- Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0- - - Dymka10
0703 10 19 0- - - Pozostałe10
0703 10 90 0- - Szalotka10
07100710Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:1500 ton
- Warzywa strączkowe, nawet

łuskane:

0710 21 00 0- - Groch (Pisum sativum)10
08080808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:20 tys. ton
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od

16 września do 15 grudnia

10
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31

marca:

0808 10 51 0- - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 53 0- - - - Odmiany Grany Smith10
0808 10 59 0- - - - Pozostałe10
- - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca:

0808 10 61 0- - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 63 0- - - - Odmiany Grany Smith10
0808 10 69 0- - - - Pozostałe10
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0- - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 73 0- - - - Odmiany Grany Smith10
0808 10 79 0- - - - Pozostałe10
- - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia:

0808 10 92 0- - - - Odmiany Golden

Delicious

10
0808 10 94 0- - - - Odmiany Grany Smith10
0808 10 98 0- - - - Pozostałe10
17011701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:10 tys. ton
- Cukier surowy nie

zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwią-

cych:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji35
1701 12 90 0- - - Pozostały35
22042204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:140 tys.hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5% obj.:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 1- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 1- - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alkoho-

lu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 19 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz wino-

gronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 220410 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina dostar-

czane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniej-

szym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie przewyższającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 27 0- - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-

Rousillon

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale

nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe pro-

dukowane w określo-

nych regionach:

2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale

nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 91 0- - - - - Medeira i Setubal

Muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, obj. ale

nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 96 0- - - - - Madeira, Sherry i

Setubal Muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 99 0- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpo-

zycji 2204 10 w butel-

kach z korkami "grzybko-

wymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczone inaczej, po-

zostające w wyniku obe-

cności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadci-

śnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

12,5 minimum 19 ECU/hl
2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie przewyż-

szającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe pro-

dukowane w określo-

nych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 17 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 43 0- - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-

Roussillon

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 48 0- - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 13 % obj., ale

nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale

nie przewyższającej

18% obj.:

2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 92 0- - - - - Sherry12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 8,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale

nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 96 0- - - - - Madeira, Sherry i

Setubal Muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 99 0- - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33+64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
2204 30- Pozostały moszcz

winogronowy:

2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub

z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1- - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie większej niż 22%

obj.

22,5
2204 30 10 9- - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33+64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3

lub mniejszej w 20oC i

o rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższa-

jącej 1% obj.:

2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1- - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu powyżej 1%,

ale nie większej niż

22% obj.

32,5
2204 30 96 9- - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alko-

holu powyżej 22%

obj.

33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
2204 30 98- - - - Pozostały:
2204 30 98 1- - - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alko-

holu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22%

obj.

32,5
2204 30 98 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 64,35 ECU/hl + 0,11 ECU/%/hl
22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślina-

mi lub substancjami aromatycznymi:

42 tys.hl
2205 10- W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościo-

wej mocy alkoholu wynoszą-

cej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum 4,25 ECU/hl
2205 10 90- - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoho-

lu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1- - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 10 90 9- - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościo-

wej mocy alkoholu wynoszą-

cej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum 3 ECU/hl
2205 90 90- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl
2205 90 90 9- - - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

33 minimum 7,35

ECU/hl + 0,9 ECU/%/hl

22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:42000 l 100% alk.
2208 20- Napoje alkoholowe

otrzymywane przez destylację

wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 14 0- - - Armagnac184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 26 0- - - Grappa184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 29 0- - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry:

2208 20 40 0- - - Surowy destylat184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 64 0- - - - Armagnac184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 86 0- - - - Grappa184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 20 89 0- - - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońska w poje-

mnikach zawierających:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w poje-

mnikach zawierających:

2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Whisky "blended", w po-

jemnikach zawierających:

2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 40- Rumy:
2208 40 10 0- - W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 40 90 0- - W pojemnikach zawierają-

cych więcej niż 2 litry

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60- Vodka:
- - O objętościowej mocy alko-

holu wynoszącej 45,4% obj.

lub mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - O objętościowej mocy alko-

holu większej niż 45,4%

obj., w pojemnikach za-

wierających:

2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 70- Likiery i kordiały:
2208 70 10 0- - W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 70 90 0- - W pojemnikach zawierają-

cych więcej niż 2 litry

184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawie-

rających:

2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Napoje alkoholowe śliwko-

we, gruszkowe i wiśniowe

(z wyłączeniem likierów),

w pojemnikach zawierają-

cych:

2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alko-

holowe (z wyłącze-

niem likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0- - - - - - - Calvados184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1- - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 74 0- - - - - Pozostałe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony

o objętościowej mocy alko-

holu mniejszej niż 80%

obj., w pojemnikach zawie-

rających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl
24012401Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:700 ton
2401 10- Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo

tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami

tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny ty-

toń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomienio-

wo:

2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo

typu Virginia

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na

jasny typu Burley (łą-

cznie z jego hybrydami)

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na

jasny typu Maryland

15 minimum 0,565 ECU/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 49 0- - - - Pozostałe15 minimum 0,565 ECU/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem

na jasny

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń

typu Oriental

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem

na ciemny

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-

rurowo

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie15 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTEM CELNYM WARTOŚCIOWYM, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

PozycjaKod PCNWyszczególnienie
123
84098409Części nadające się do stosowania wyłącznie lub głównie do silników z pozycji nr 8407 lub 8408:
- Pozostałe:
8409 91 00 0- - Nadające się do stosowania wyłącznie lub

głównie do tłokowych silników spalinowych

8409 99 00 0- - Pozostałe
84158415Klimatyzatory zawierające wentylator napędzany silnikiem oraz elementy służące do zmiany temperatury i wilgotności, także klimatyzatory nie posiadające możliwości oddzielnej regulacji wilgotności:
8415 10 00 0- Typu okiennego lub ściennego, samodzielne
- Pozostałe:
8415 81- - Zawierające agregat schładzający oraz zawór

umożliwiający zamianę pomiędzy chłodzeniem a

grzaniem:

8415 81 90 0- - - Pozostałe
8415 82 - - Pozostałe, zawierające agregat schładzający:
8415 82 80 0- - - Pozostałe
8415 83- - Nie zawierające agregatu schładzającego:
8415 83 90 0- - - Pozostałe
8415 90- Części:
8415 90 90 0- - Pozostałe
84828482Łożyska toczne:
8482 10- Łożyska kulkowe:
8482 10 10 0- - O największej średnicy zewnętrznej nie

przekraczającej 30 mm

8482 10 90 0- - Pozostałe
8482 20 00 0- Łożyska wałeczkowe stożkowe, także bez

pierścienia wewnętrznego lub zewnętrznego

8482 30 00 0- Łożyska baryłkowe
8482 40 00 0- Łożyska igiełkowe
8482 50 00 0- Pozostałe łożyska wałeczkowe
8482 80 00 0- Pozostałe, także kombinowane łożyska kulkowo-

wałeczkowe

- Części:
8482 91- - Kulki, igiełki i wałeczki:
8482 91 10 0- - - Wałeczki stożkowe
8482 91 90 0- - - Pozostałe
8482 99 00 0- - Pozostałe
84838483Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały wykorbione) i korby; obudowy łożysk i łożyska ślizgowe; mechanizmy i przekładnie zębate; mechanizmy śrubowo-kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy zmieniające prędkość, także przemienniki momentu obrotowego; koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także wielokrążki i zblocza; sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także przeguby uniwersalne):
8483 10 - Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały

wykorbione) i korby:

- - Pozostałe:
- - - Korby i wały wykorbione:
8483 10 30 0- - - - Wały wykorbione budowane z oddzielnych

części (wały wykorbione składane)

- - - - Pozostałe:
8483 10 41 0- - - - - Z żeliwa lub staliwa
8483 10 51 0- - - - - Ze stali kutej swobodnie
8483 10 53 0- - - - - Ze stali kutej matrycowo
8483 10 58 0- - - - - Pozostałe
8483 10 90 0- - - Pozostałe
8483 20 - Obudowy łożysk, zawierające łożyska toczne:
8483 20 10 0- - W rodzaju używanych w lotnictwie

i kosmonautyce

8483 20 90 0- - Pozostałe
8483 30- Obudowy łożysk, nie zawierające łożysk tocznych;

łożyska ślizgowe:

- - Pozostałe:
- - - Obudowy łożysk:
8483 30 31 0- - - - Do łożysk tocznych
- - - - Pozostałe:
8483 30 51 0- - - - - Z żeliwa lub staliwa
8483 30 59 0- - - - - Pozostałe
8483 30 90 0- - - Łożyska ślizgowe
8483 40- Mechanizmy i przekładnie zębate, z wyłączeniem

kół zębatych, kół łańcuchowych i innych

elementów układów przenoszenia napędu,

przedstawianych oddzielnie; mechanizmy śrubowo-

kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy

zmieniające prędkość, także przemienniki momentu

obrotowego:

- - Pozostałe:
8483 40 91 0- - - Mechanizmy i przekładnie zębate
8483 40 93 0- - - Skrzynie przekładniowe i inne układy

zmieniające prędkość

8483 40 98 0- - - Pozostałe
8483 50- Koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także

wielokrążki i zblocza:

- - Pozostałe:
8483 50 91 0- - - Z żeliwa lub stali
8483 50 99 0- - - Pozostałe
8483 60- Sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także

przeguby uniwersalne):

- - Pozostałe:
8483 60 91 0- - - Z żeliwa lub staliwa
8483 60 99 0- - - Pozostałe
8483 90- Części:
- - Pozostałe:
8483 90 30 0- - - Obudów łożysk
- - - Pozostałe:
8483 90 92 0- - - - Z żeliwa lub stali
8483 90 98 0- - - - Pozostałe
84848484Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy łączonej z innym materiałem lub utworzone z dwóch lub więcej warstw metalu; zestawy lub komplety uszczelek i podobnych przekładek, różniących się między sobą, umieszczone w torebkach, kopertach lub podobnych opakowaniach; uszczelnienia mechaniczne:
8484 10- Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy

łączonej z innym materiałem lub utworzone z

dwóch lub więcej warstw metalu:

8484 10 90 0- - Pozostałe
8484 90- Pozostałe:
8484 90 90 0- - Pozostałe
85118511Elektryczne urządzenia zapłonowe lub rozrusznikowe stosowane w silnikach wewnętrznego spalania o zapłonie iskrowym lub samoczynnym (np. iskrowniki, prądnice iskrownikowe, cewki zapłonowe, świece zapłonowe, świece żarowe, silniki rozruszników); prądnice (np. prądu stałego lub przemiennego) oraz wyłączniki współpracujące z takimi silnikami:
8511 10- Świece zapłonowe:
8511 10 90 0- - Pozostałe
8511 20- Iskrowniki; prądnice iskrownikowe; magnetyczne

koła zamachowe:

8511 20 90 0- - Pozostałe
8511 30- Rozdzielacze; cewki zapłonowe:
8511 30 90 0- - Pozostałe
8511 40- Silniki rozruszników oraz rozruszniki pełniące

rolę prądnic:

8511 40 90 0- - Pozostałe
8511 50- Inne prądnice:
8511 50 90 0- - Pozostałe
8511 80- Inne urządzenia i przyrządy:
8511 80 90 0- - Pozostałe
8511 90 00 0- Części
85128512Elektryczny sprzęt oświetleniowy i sygnalizacyjny (oprócz wyrobów z pozycji nr 8539), elektryczne wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające zamarzaniu i potnieniu szyb w rodzaju używanych do rowerów i pojazdów mechanicznych:
8512 10 10 0- Sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji wzrokowej

do rowerów:

8512 20 00 0- Inny sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji

wzrokowej

8512 30 00 0- Sprzęt sygnalizacji dźwiękowej
8512 40 00 0- Wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające

oszronieniu lub potnieniu szyb

8512 90 00 0- Części
87088708Części i akcesoria do pojazdów samochodowych z pozycji od nr 8701 do 8705:
8708 10- Zderzaki i ich części:
8708 10 90- - Pozostałe:
8708 10 90 9- - - Pozostałe
- Pozostałe części i akcesoria nadwozi (także

kabin):

8708 21- - Pasy bezpieczeństwa:
8708 21 90 9- - - Pozostałe
8708 29- - Pozostałe:
8708 29 90- - - Pozostałe:
8708 29 90 9- - - - Pozostałe
- Hamulce, także hamulce ze wspomaganiem oraz ich

części:

8708 31- - Zmontowane okładziny hamulcowe:
- - - Pozostałe:
8708 31 91- - - - Do hamulców tarczowych:
8708 31 91 9- - - - - Pozostałe
8708 31 99- - - - Do pozostałych:
8708 31 99 9- - - - - Pozostałe
8708 39- - Pozostałe:
8708 39 90- - - Pozostałe:
8708 39 90 9- - - - Pozostałe
8708 40- Skrzynie biegów (przekładniowe):
8708 40 90- - Pozostałe:
8708 40 90 9- - - Pozostałe
8708 50- Mosty napędowe z mechanizmem różnicowym, także

wyposażone w inne elementy przekładniowe:

8708 50 90- - Pozostałe:
8708 50 90 9- - - Pozostałe
8708 60- Osie nie napędzane oraz ich części:
- - Pozostałe:
8708 60 91- - - Stalowe, odkute w matrycy zamkniętej:
8708 60 91 9- - - - Pozostałe
8708 60 99- - - Pozostałe:
8708 60 99 9- - - - Pozostałe
8708 70- Koła jezdne oraz ich części i akcesoria:
- - Pozostałe:
8708 70 50- - - Felgi aluminiowe; aluminiowe części i

akcesoria kół:

8708 70 50 9- - - - Pozostałe
8708 70 91- - - Piasty kół w kształcie gwiazdy, zakładane na

osie kół, jako odlewy jednoczęściowe,

żeliwne lub staliwne:

8708 70 91 9- - - - Pozostałe
8708 70 99- - - Pozostałe:
8708 70 99 9- - - - Pozostałe
8708 80- Amortyzatory układu zawieszenia:
8708 80 90- - Pozostałe:
8708 80 90 9- - - Pozostałe
- Pozostałe części i akcesoria:
8708 91- - Chłodnice:
8708 91 90- - - Pozostałe:
8708 91 90 9- - - - Pozostałe
8708 92- - Tłumiki i rury wydechowe:
8708 92 90- - - Pozostałe:
8708 92 90 9- - - - Pozostałe
8708 93- - Sprzęgła i ich części:
8708 93 90- - - Pozostałe:
8708 93 90 9- - - - Pozostałe
8708 94- - Koła kierownicy, kolumny kierownicy, oraz

przekładnie kierownicy:

8708 94 90- - - Pozostałe:
8708 94 90 9- - - - Pozostałe
1 Załącznik nr 1 sprostowany przez ust. 2 pkt 1 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1996 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.96.8.50).
2 Załącznik nr 2 sprostowany (w całości) przez ust. 2 pkt 2 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1996 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.96.8.50).