Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
Dz.U.1995.151.741
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0105 | 0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | 5 mln sztuk | |
- O masie nie przekraczającej 185 g: | ||||
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | |||
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | ||||
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 10 | ||
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 10 | ||
- - - Pozostałe: | ||||
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 10 | ||
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 10 | ||
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | 3 850 t | |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | ||
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |||
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | ||
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | ||
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | ||
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | ||
0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | ||
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: | 11 957 t | |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | ||
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |||
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | ||
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | ||
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | ||
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | ||
0202 30 | - Bez kości: | |||
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie 5 kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | 30 | ||
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | ||
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | ||
0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | 31 640 t | |
- Świeże lub chłodzone: | ||||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | |||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | ||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | |||
- - - Ze świń domowych: | ||||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | ||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | ||
0203 19 | - - Pozostałe: | |||
- - - Ze świń domowych: | ||||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | ||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | ||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | ||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | ||
- Mrożone: | ||||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | |||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | ||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | |||
- - - Ze świń domowych: | ||||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | ||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | ||
0203 29 | - - Pozostałe: | |||
- - - Ze świń domowych: | ||||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | ||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | ||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | ||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | ||
0207 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | 28 900 t | |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | ||||
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | |||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | |||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- Z indyków: | ||||
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | |||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | |||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | ||||
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | |||
- - - Kaczki: | ||||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Gęsi: | ||||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | |||
- - - Kaczki: | ||||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Gęsi: | ||||
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: | |||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
- - - - Bez kości: | ||||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | ||||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | ||||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | ||||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | |||
- - - Kawałki: | ||||
- - - - Bez kości: | ||||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - Z kośćmi: | ||||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | ||||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | ||||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | ||||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
- - - Podroby: | ||||
- - - - Wątroby: | ||||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | ||
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | 3 740 t | |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | |||
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | ||
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | ||
- - Pozostałe: | ||||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | ||
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 30 | ||
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | ||||
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | ||||
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |||
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | |||
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | ||
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | |||
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | ||||
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |||
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | ||
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | |||
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | ||
- Pozostałe: | ||||
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | ||||
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: | ||||
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | ||||
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | ||||
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
0402 99 | - - Pozostałe: | |||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | ||||
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | ||||
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | ||||
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | ||
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | ||
0408 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | 4 t | |
- Żółtka jaj: | ||||
0408 11 | - - Suszone: | |||
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 ECU/kg | ||
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | 25 minimum 2 ECU/kg | ||
0408 19 | - - Pozostałe: | 6,2 t | ||
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 ECU/kg | ||
- - - Pozostałe: | ||||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | 25 minimum 2 ECU/kg | ||
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | 25 minimum 2 ECU/kg | ||
- Pozostałe: | 46 t | |||
0408 91 | - - Suszone: | |||
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 minimum 2 ECU/kg | ||
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 2 ECU/kg | ||
0408 99 | - - Pozostałe: | 41,6 t | ||
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 | ||
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 35 | ||
0409 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 231 t |
0504 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | 15 | 227 t |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | |||
0707 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | 114 t | |
- Ogórki: | ||||
0707 00 25 0 | - - Od 16 maja do 30 września | 60 | ||
0707 00 30 0 | - - Od 1 do 31 października | 60 | ||
0810 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże: | 20 | 10 t |
0810 10 | - Truskawki i poziomki: | |||
0810 10 10 0 | - - Od 1 maja do 31 lipca | |||
0910 | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: | 29 t | |
0910 10 | - Imbir: | |||
- - Całe korzenie, części lub plasterki: | ||||
0910 10 11 0 | - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych i rezinoidów (żywic termoutwardzalnych) | 10 | ||
0910 10 19 0 | - - - Pozostałe | 10 | ||
0910 10 90 0 | - - Pozostałe | 10 | ||
0910 20 | - Szafran: | |||
0910 20 10 0 | - - Nie rozgniatany ani nie mielony | 10 | ||
0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | ||
0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | ||
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | 3 t | ||
- - Tymianek: | ||||
- - - Nie rozgniatany ani nie mielony: | ||||
0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | ||
0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | ||
0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | ||
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 21,85 t | |
0910 50 00 0 | - Curry | 10 | ||
- Inne przyprawy korzenne: | ||||
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu: | |||
0910 91 10 0 | - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | ||
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | ||
0910 99 | - - Pozostałe: | |||
0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | 10 | 0,15 t | |
- - - Pozostałe: | 5 t | |||
0910 99 91 0 | - - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | ||
0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | ||
1101 | 1101 00 00 0 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | 25 | 6 700 t |
- Mąka pszenna: | ||||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 25 | ||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwykłej i orkisza | 25 | ||
1101 00 90 0 | - Mąka żytniopszenna | 25 | ||
1102 | 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | ||
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 25 | 1 160 t | |
1209 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | 2 t | |
- Nasiona buraków: | ||||
1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukrowych | 10 | ||
1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 10 | ||
1210 | 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | 30 t | |
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | |||
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina: | 20 minimum 1,5 ECU/kg | ||
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 minimum 1,5 ECU/kg | ||
1302 | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | ||
- Soki i ekstrakty roślinne: | ||||
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | 20 | 3,5 t | |
- - - Pozostałe: | ||||
1302 19 99 0 | - - - - Pozostałe | 20 | ||
1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektyny: | 11 t | ||
1302 20 10 0 | - - Suche | 45 | ||
1302 20 90 0 | - - Pozostałe | 40 | ||
1302 31 00 0 | - - Agar-agar | 15 | ||
1302 32 | - - Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion guar: | |||
1302 32 10 0 | - - - Z chleba świętojańskiego i jego nasion | 20 | ||
1302 32 90 0 | - - - Z nasion rośliny guar | 20 | ||
1302 39 00 0 | - - Pozostałe | 20 | 100 kg | |
1514 | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | 7 400 t | |
1514 10 | - Olej surowy: | |||
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | ||
1514 10 90 0 | - - Pozostały | 35 | ||
1514 90 | - Pozostałe: | |||
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | ||
1514 90 90 | - - Pozostałe: | 600 t | ||
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | 45 | ||
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | 40 | ||
2002 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | 2 300 t | |
2002 90 | - Pozostałe: | |||
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | ||||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | ||
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | ||||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | ||
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | ||||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | |||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | ||
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | ||
2005 | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | 80 t | |
2005 20 | - Ziemniaki: | |||
- - Pozostałe: | ||||
2005 20 20 0 | - - - Pocięte w cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 50 | ||
2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | ||
2103 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | 35 minimum 0,35 ECU/kg | 580 000 l 100% alk. |
2103 90 | - Pozostałe: | |||
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | |||
2106 | 2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | ||
2106 90 | - Pozostałe: | |||
2106 90 20 0 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów | 55 + 2,5 ECU %/hl | ||
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 7 000 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | |||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%: | ||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | |||
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% | 30(a) minimum 42 ECU/hl | ||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | |||
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% | 30(a) minimum 42 ECU/hl | ||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | ||||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | |||
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% | 30(a) minimum 42 ECU/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75(b) minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2204 29 | - - Pozostałe: | |||
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | |||
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 25 minimum 42 ECU/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | |||
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | |||
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45(c) | ||
- - Pozostały: | ||||
- - - Pozostały: | ||||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | |||
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | ||
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | |||
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | ||
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 580 000 l 100% alk. | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | |||
2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2205 90 | - Pozostałe: | |||
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | |||
2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2206 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: | ||
2206 00 10 | - Wzbudzone: | |||
2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
- Pozostałe: | ||||
- - Musujące: | ||||
2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | |||
2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
2206 00 39 | - - - Pozostałe: | |||
2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | ||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | |||
2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | |||
2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | |||
2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | |||
2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | ||
2207 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole skażone, o dowolnej mocy: | 105 minimum 58 ECU/hl | 200 000 l |
2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | |||
2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy i pozostałe alkohole skażone, o dowolnej mocy | 65 minimum 50 ECU/hl | 100 hl | |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | ||
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | 3 220 000 l 100% alk. | ||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | ||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 30 | - Whisky: | 1 100 000 l 100% alk. | ||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
- - Szkocka whisky: | ||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | ||
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | ||
2208 40 | - Rumy: | 296 000 l 100% alk. | ||
2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 80 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | ||
2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 80 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | 584 000 l 100% alk. | ||
- - Gin w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | ||
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | ||
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 60 | - Wódka: | |||
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 70 | - Likiery i kordiały: | |||
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | ||
2208 90 | - Pozostałe: | 584 000 l 100% alk. | ||
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum +2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum +2,5 ECU%/hl | ||
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | ||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | ||||
- - - - - - Destylowane z owoców: | ||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 ECU/hl 0,9 ECU%/hl | ||
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | |||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU%/hl | ||
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | |||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 ECU%/hl | ||
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | ||
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 55 | 20 mln szt. | |
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | 6 mld szt. | ||
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 90 minimum 9 ECU/tys. szt. | ||
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 90 minimum 9 ECU/tys. szt. | ||
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 20 mln szt. | |
2403 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | 300 t | |
2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | |||
2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 120 | ||
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | ||
- Pozostałe: | ||||
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 ECU/kg | ||
2403 99 | - - Pozostałe: | |||
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 65 | ||
2403 99 90 0 | - - - Pozostałe | 55 minimum 1,13 ECU/kg | ||
3502 | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | 15 minimum 2 ECU/kg | 400 kg |
- Albumina jaja: | ||||
3502 11 | - - Suszona: | |||
3502 11 90 0 | - - - Pozostała | |||
3503 | 3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: | ||
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 46,5 t | |
3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 46,5 t |
(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU%/hl.
(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.
(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »