Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1995.72.360

Akt utracił moc
Wersja od: 28 listopada 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 grudnia 1995 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 72, poz. 357).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE

Pozy-cjaKod PCNWyszczególnienieStawka celnaIlość
12345
02010201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:1 700 t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie roz-

dzielone lub rozdzielo-

ne

30
0201 20 90 0- - Pozostałe30
0201 30 00 0- Bez kości30
02020202Mięso wołowe mrożone:5 280 t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30
0202 20- Inne kawałki mięsa z

kośćmi:

0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub roz-

dzielone

30
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0- - Pozostałe30
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe

lub pokrojone na mak-

symalnie pięć części,

a każda ćwiartka stano-

wi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z

których jeden

zawiera ćwierć

przednią całą lub po-

krojoną na maksymalnie

5 kawałków, a drugi

ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez po-

lędwicy.

30
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i

szponder - kawałki

30
0202 30 90 0- - Pozostałe30
02030203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:13 965 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 12- - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30
0203 22- - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30
02070207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 105, świeże, chłodzone lub mrożone:21 750 t
0207 10- Drób nie cięty na

kawałki, świeży lub

chłodzony:

- - Ptactwo gatunku Gallus

domesticus:

0207 10 11 0- - - Oskubane i bez jelit,

z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki

83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 15 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 19 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Indyki:
0207 10 31 0- - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 39 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "indyki

73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Kaczki:
0207 10 51 0- - - Oskubane, bez krwi

i jelit, ale nie wy-

patroszone, z głowami

i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 55 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 59 0- - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Gęsi:
0207 10 71 0- - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 79 0- - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 90 0- - Perliczki30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób nie cięty na

kawałki, mrożony:

0207 21- - Ptactwo gatunku Gallus

domesticus:

0207 21 10 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 21 90 0- - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 22- - Indyki:
0207 22 10 0- - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 22 90 0- - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23- - Kaczki, gęsi i

perliczki:

- - - Kaczki:
0207 23 11 0- - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 19 0- - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane

jako "kaczki 63%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 23 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako "gęsi

82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 59 0- - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, z

sercami i żołądkami

lub bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75 %"

lub inaczej prezen-

towane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 90 0- - - Perliczki30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podro-

by (łącznie z wątrobami),

świeże lub chłodzone:

0207 31- - Otłuszczone wątroby

gęsi i kaczek

0207 31 10 0- - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 31 90 0- - - Z kaczek30

minimum

0,3 EC/kg

0207 39- - Pozostałe:
- - - Z ptactwa gatunku

Gallus domesticus:

- - - - Kawałki:
0207 39 11 0- - - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 13 0- - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 15 0- - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 17 0- - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z

szyjami, kupry

i końce skrzy-

deł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 21 0- - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 23 0- - - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 25 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 27 0- - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 0- - - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 0- - - - - - Połówki albo

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 35 0- - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 37 0- - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szy-

jami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 41 0- - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 39 43 0- - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 45 0- - - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 47 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 51 0- - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Z kaczek, gęsi i

perliczek:

- - - - Kawałki:
- - - - - Bez kości:
0207 39 53 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 55 0- - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
- - - - - - Połówki i

ćwiartki:

0207 39 57 0- - - - - - - Z kaczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 61 0- - - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 63 0- - - - - - - Z perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 65 0- - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 67 0- - - - - - Grzbiety, szy-

je, grzbiety

łącznie z szy-

jami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 39 71 0- - - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 73 0- - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 39 75 0- - - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 77 0- - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 81 0- - - - - - Tusze gęsie i

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 83 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 85 0- - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 90 0- - - Wątroby drobiowe inne

niż otłuszczone

wątroby gęsie i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób w kawałkach i

podroby inne niż wątroby,

mrożone:

0207 41- - Z ptactwa gatunku

Gallus domesticus:

- - - Kawałki:
0207 41 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 0- - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 21 0- - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 31 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 41 0- - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 51 0- - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 71 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 90 0- - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42- - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 0- - - - Bez kości30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 42 11 0- - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 21 0- - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 31 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce szkrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 41 0- - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 42 51 0- - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 59 0- - - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 71 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 90 0- - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43- - Z kaczek, gęsi i

perliczek:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 43 11 0- - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 15 0- - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki i

i ćwiartki:

0207 43 21 0- - - - - - Kaczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 23 0- - - - - - Gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 25 0- - - - - - Perliczek30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 31 0- - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 41 0- - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 43 51 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 53 0- - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 43 61 0- - - - - - Z gęsi30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 63 0- - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 71 0- - - - - Tusze gęsie i

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 81 0- - - - - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 90 0 - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 50- Wątroby drobiowe, mro-

żone:

0207 50 10 0- - Otłuszczone wątroby

gęsie i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 50 90 0- - Pozostałe30

minimum

0,3 ECU/kg

04020402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:1 650 t
0402 10- W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w ma-

sie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opako-

waniu o zawartości

netto nie prze-

kraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0- - - Pozostałe30
- - Pozostałe:30
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 1,5%:

0402 21- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

nie przekra-

czającej 11%:

0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40
0402 21 19- - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 11%, ale

nie przekraczają-

cej 27%:

0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 27%:

0402 21 91- - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawar-

tości netto nie

przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40
- Pozostałe:
0402 91- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 8%:

0402 91 11 0- - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 8%:

nie przekraczającej

10%:

0402 91 31 0- - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%:
0402 91 51 0- - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekra-

czającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 45%:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie przekra-

czającej 9,5%:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 9,5%,

ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 45%:

0402 99 91 0- - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40
04080408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:25 t
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0- - - Pozostałe25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 20 0- - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0- - - Pozostałe35

minimum

2 ECU/kg

04090409 00 00 0Miód naturalny35102 t
05040504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach:100 t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe15
05060506Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przecięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:
0506 10 00 0- Osseina i kości poddane działaniu kwasu06 tys. t
0506 90 00 0- Pozostałe012 tys. t
07070707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 19 0- - Od 16 maja do 31 paź-

dziernika

6050 t
08100810Pozostałe owoce, świeże:4 t
0810 10- Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0- - Od 1 maja do 31 lipca20
09100910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:25 t
0910 10 00 0- Imbir10
0910 20- Szafran:
0910 20 10 0- - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10
0910 30 00 0- Kurkuma10
0910 40- Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek:3 t
- - - Nie rozgniatany ani

nie mielony:

0910 40 11 0- - - - Tymianek dziki

(Thymus serpyllum)

10
0910 40 13 0- - - - Pozostały10
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub

mielony

10
0910 40 90 0- - Liście laurowe1018,85 t
0910 50 00 0- Curry10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91- - Mieszanki wymienione w

uwadze 1 (b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0- - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

10
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub

mielone

10
0910 99- - Pozostałe:
0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,15 t
- - - Pozostałe:
0910 99 91 0- - - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

105 t
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub

mielone

10
11011101 00 00 0Mąka pszenna i żytnio-pszenna253 300 t
11021102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia25570 t
12091209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:2 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukro-

wych

10
1209 19 00 0- - Pozostałe10
15141514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:3 700 t
1514 10- Olej surowy:
1514 10 10 0- - Do zastosowań

technicznych lub prze-

mysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0- - Pozostały35
1514 90- Pozostałe:
1514 90 10 0- - Do zastosowań

technicznych lub

przemysłowych innych

niż produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90- - Pozostałe:300 t
1514 90 90 1- - - Rafinowane,

konfekcjonowane

45
1514 90 90 9- - - Pozostałe40
19011901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 50%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 10%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
1901 90- Pozostałe:
1901 90 90 0- - Pozostałe54 000 t
20022002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:1 000 t
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej ma-

sy poniżej 12%:

2002 90 11- - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie przekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej ma-

sy nie mniejszej niż

12%, ale nie przekra-

czającej 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o zawarto-

ści netto powyżej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej

masy powyżej 30%:

2002 90 91- - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale

nie przekra -

czającej 199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o zawarto-

ści netto nie prze-

kraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

20052005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone:40 t
2005 20- Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0- - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone

lub pieczone, także

solone lub z

przyprawami, w

hermetycznych

opakowaniach, nadają-

ce się do bezpośre-

dniego spożycia

50
2005 20 80 0- - - Pozostałe50
21032103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne za-

prawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawie-

rające w masie od 1,5

do 6% goryczki, przy-

praw i różnych składni-

ków oraz 4 do 10%

cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra

lub mniej

35

minimum

0,35 ECU/kg

wielkość kontyngentu włączona do kodu

2208 10 00 0

22042204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:3 500 hl
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie mniejszej niż 8,5 %

objętościowych:

2204 10 11- - - Szampan:
2204 10 11 9- - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

2204 10 19- - - Pozostałe:
2204 10 19 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub za-

trzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawiera-

jących 2 litry lub

mniej:

2204 21 10- - - Wina inne niż z pod-

pozycji 2204 10 w bu-

telkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina do-

starczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 90 0- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75 (b)

minimum

17ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi" przy-

trzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina

dostarczone inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku

węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

25

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 90 0- - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 30- Pozostały moszcz

winogronowy:

2204 30 10- - W trakcie fermentacji

lub z fermentacją za-

trzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

45 (c)
- - Pozostałe:
2204 30 99- - - Pozostałe:
2204 30 99 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

65 (d)
22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:wielkość kontyngentu włączona do kodu

2208 20

2205 10- W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej:

2205 10 90- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9- - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2205 90- Pozostałe:
2205 90 90- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.

2205 90 90 9- - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

22062206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10- Wzbudzone:
2206 00 10 9- - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alkoholu

powyżej 22% objętościo-

wych

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39- - - Pozostałe:
2206 00 39 9- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51- - - - Z jabłek lub

gruszek:

2206 00 51 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obję-

tościowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59- - - - Pozostałe:
2206 00 59 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22%

objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gru-

szek:

2206 00 81 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mo-

cy alkoholu po-

wyżej 22% objęto-

ściowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89- - - - Pozostałe:
2206 00 89 9- - - - - O rzeczywistej

objętościowej mo-

cy alkoholu po-

wyżej 22%

objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

22072207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 10 00 0- Alkohol etylowy

nieskażony

o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80%

obj. lub więcej

105

minimum

58 ECU/hl

100 000 dm3
2207 20 00 0- Alkohol etylowy i

pozostałe alkohole,

skażone, o dowolnej mocy

65

minimum

50 ECU/hl

50 hl
22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:290 000 dm3

100%, łącznie z kodem

2103 90 30 0

2208 10 00 0- Złożone preparaty

alkoholowe w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55

+2,5 ECU%/hl

2208 20- Napoje alkoholowe otrzy-

mywane przez destylację

wina z winogron lub

wytłoków z winogron:

1 900 000 dm3 100%, łącznie z pozycjami

2205 i 2206

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0- - - Cognac75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 14 0- - - Armagnac75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 26 0- - - Grappa75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 28 0- - - Pozostałe75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

- - W pojemnikach zawiera-

jących więcej niż 2

litry

2208 20 40 0- - - Surowy destylat75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0- - - - Cognac75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 64 0- - - - Armagnac75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 86 0- - - - Grappa75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 88 0- - - - Pozostałe75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 30- Whisky:550 000 dm3

100%

- - Whisky burbońskie,

w pojemnikach zawiera-

jących:

2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Whisky "pure malt", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 31 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 39 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Whisky "blended", w po-

jemnikach zawierają-

cych:

2208 30 51 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 59 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Pozostałe, w pojemni-

kach zawierających:

2208 30 81 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 89 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 40- Rumy:148 000 dm3

100%

2208 40 10 0- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

80

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 40 90 0- - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry

80

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 50- Giny i gin Geneva:292 000 dm3

100%

- Gin w pojemnikach

zawierających:

292 000 dm3

100%

2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

- - Gin Geneva, w pojemni-

kach zawierających:

2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 90- Pozostałe292 000 dm3

100%

- - Arak, w pojemnikach za-

wierających:

2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry105

+2,5 ECU%/hl

- - Wódka czysta o

objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej

45,4% obj. lub mniej

oraz napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe lub

wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31 0- - - - Wódka czysta105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 33 0- - - - Napoje alkoholowe,

śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe

(z wyłączeniem li-

kierów)

105

+2,5 ECU%/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2208 90 35 0- - - - Wódka czysta105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 38 0- - - - Napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe (z

wyłączeniem

likierów)

105

+2,5 ECU%/hl

- - Pozostałe wódki, likie-

ry i inne napoje al-

koholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0- - - - Ouzo105

+2,5 ECU%/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z wy-

łączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0- - - - - - - Calvados105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe105

+2,5 ECU%/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0- - - - - - - Korn105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 58 0- - - - - - - Pozostałe105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 65 0- - - - - Likiery105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 69 0- - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe

105

+2,5 ECU%/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z

wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0- - - - - Destylowane z

owoców

105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 73 0- - - - - Pozostałe105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 79 0- - - - Likiery i inne na-

poje alkoholowe

105

+2,5 ECU%/hl

- - Alkohol etylowy nieska-

żony o objętościowej

mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w poje-

mnikach zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry105

+2,5 ECU%/hl

24022402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0- Cygara, również z obcię-

tymi końcami i cygaretki,

z tytoniu

5510 mln szt.
2402 20 00 0- Papierosy z tytoniu90

minimum

9 ECU/tys.szt.

3 mln szt.
2402 90 00 0- Pozostałe9010 mln szt.
24032403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:150 t
2403 10- Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0- - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0- - Pozostałe120
- Pozostałe:
2403 91 00 0- - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99- - Pozostałe:
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i ta-

baka

65
2403 99 90 0- - - Pozostałe55

minimum

1,13 ECU/kg

35033503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1520,5 t
3503 00 80 0- Pozostałe1520,5 t
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl+1,7 ECU%/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 listopada 1995 r. (Dz.U.95.134.656) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 1995 r.