§ 1. - Ustanowienie dopłaty do wywozu mięsa wieprzowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.17.161

Akt utracił moc
Wersja od: 29 listopada 2003 r.
§  1.
1.
Ustanawia się do dnia 31 grudnia 2003 r. dopłatę do wywozu 40,9 tys. ton świeżych lub chłodzonych półtusz wieprzowych, oznaczonych kodem PCN 0203 11 10 0.
2.
Dopłatą do wywozu są objęte półtusze wieprzowe pochodzenia krajowego, wywiezione poza obszar celny krajów Unii Europejskiej, klasy E, U, R, nieskórowane, bez głowy, ogona, nogi przedniej, części podgardla i przepony.
3.
Półtusze wieprzowe, o których mowa w ust. 1, spełniają wymagania jakościowe określone normą PN-91/A-82001 wraz ze zmianą A2 do tej normy (PN-A-82001/A2) oraz są oznakowane zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 września 2002 r. w sprawie sposobu badania zwierząt rzeźnych i mięsa tych zwierząt oraz mięsa zwierząt łownych (Dz. U. Nr 155, poz. 1296).
4.
Określa się stawkę dopłaty do wywozu w wysokości 2,30 zł do 1 kg towaru, o którym mowa w ust. 1, zwanego dalej "towarem".
5.
Na dopłaty do wywozu przeznacza się środki finansowe w wysokości 94.070 tys. zł.