Ustanowienie dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1995.66.336

Akt utracił moc
Wersja od: 17 czerwca 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY

PozycjaKod PCNWyszczególnienieStawka celna w ramach kontyngentuWielkość kontyngentu
12345
04060406Sery i twarogi:500 t
0406 20- Ser tarty lub proszkowany,

wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0- - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany

z drobno zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0- - Pozostały17,5
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony)

inny niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler

Gruyére i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do

sprzedaży detalicznej, o

zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej

masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej 48%17,5
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%17,5
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

17,5
0406 40- Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0- - Roquefort17,5
0406 40 50 0- - Gorgonzola17,5
0406 40 90 0- - Pozostałe17,5
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 11 0- - Do dojrzewania17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - Emmentaler17,5
0406 90 15 0- - - Gruyére, Sbrinz17,5
0406 90 17 0- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage

fribourgeois, Vacherin, Mont

d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i

zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

17,5
0406 90 21 0- - - Cheddar17,5
0406 90 23 0- - - Edam17,5
0406 90 25 0- - - Tilsit17,5
0406 90 27 0- - - Butterkëse17,5
0406 90 29 0- - - Kashkaval17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
0406 90 33 0- - - - Pozostałe17,5
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri17,5
0406 90 37 0- - - Finlandia17,5
0406 90 39 0- - - Jarlsberg17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub

koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

40% i o zawartości masy

wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano,

Permigiano Reggiano

17,5
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino17,5
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%

0406 90 73 0- - - - - - - Provolone17,5
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

17,5
0406 90 76 0- - - - - - - Danbo, Fontal,

Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo,

Samsoe

17,5
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5
0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico,

Kernhem, Saint-

-Nectaire, Saint-

-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale,

Lancashire, Double

Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert17,5
0406 90 84 0- - - - - - - Brie17,5
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera,

Kasseri

17,5
- - - - - - - Pozostałe sery,

o zawartości wody w

masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

17,5
0406 90 87 0- - - - - - - - Powyżej 52% ale nie

przekraczającej 62%

17,5
0406 90 88 0- - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nie przekraczającej

72%

17,5
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%17,5
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5