Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.56.257

Akt utracił moc
Wersja od: 10 listopada 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 czerwca 1993 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
1.
Ustanawia się czasowe ograniczenie:
1)
przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.
1.
Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy, wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na przywóz na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2-4, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85), zwanej dalej "ustawą".
2.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy, oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
1.
W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy odrębnych przepisów ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.
2.
Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:
1)
podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2)
podmioty inne niż określone w pkt 1, jeśli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1-5, 7-9, 11-15, 17, 19-25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach ustanowionych norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.
Tracą moc:
1)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 grudnia 1991 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 121, poz. 531 oraz z 1992 r. Nr 25, poz. 107 i Nr 98, poz. 494),
2)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 1992 r. w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 101, poz. 511),
3)
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 5 stycznia 1993 r. w sprawie czasowego ograniczenia wywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 1, poz. 2).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 5 lipca 1993 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

PozycjaKod PCNWyszczególnienie
123
0402 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto

nie przekraczającej 500 g i o zawartości

tłuszczu w masie powyżej 10%

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0- - - - Pozostałe
0403 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90- Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci:

- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 90 11 0- - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 13 0- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 19 0- - - - - Powyżej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0- - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 33 0- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 39 0- - - - - Powyżej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0- - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 73 0- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 79 0- - - - Powyżej 27%
0405 0405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

0405 00 11 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

0405 00 19 0- - Pozostałe
0405 00 90 0- Pozostałe
0406 0406Sery i twarogi:
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w

suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej 48%
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 11 0- - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - Emmentaler
0406 90 15 0- - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine

0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0- - - Cheddar
0406 90 23 0- - - Edam
0406 90 25 0- - - Tilsit
0406 90 27 0- - - Butterkäse
0406 90 29 0- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0- - - - Pozostałe
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0- - - Finlandia
0406 90 39 0- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40% i o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:
0406 90 73 0- - - - - - - Provolone
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda,

Havarti, Maribo, Samsoe

0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Chesire, Wensleydale,

Lancashire, Double, Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89 0- - - - - - - Pozostałe
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe
2203 2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:
2203 00 10 0- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów
2203 00 90 0- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów
2204 2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
2204 10- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% objętościowych:

*2204 10 11 0 - - - Szampan1)
*2204 10 19 0 - - - Pozostałe1)
2204 10 90 0- - Pozostałe
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
*2204 21 10 0- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C1)

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

rejonach:

2204 21 21 0- - - - - - Białe
2204 21 23 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0- - - - - - Białe
2204 21 29 0- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 31 0- - - - - - Białe
2204 21 33 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0- - - - - - Białe
2204 21 39 0- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 41 0- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i

Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 49 0- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 51 0- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i

Szamorodni) i muszkatel Setubal

2204 21 59 0- - - - - Pozostałe
2204 29- - Pozostałe:
*2204 29 10 0- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone

inaczej, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze 20°C1)

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 21 0- - - - - - Białe
2204 29 23 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0- - - - - - Białe
2204 29 29 0- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 31 0- - - - - - Białe
2204 29 33 0- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0- - - - - - Białe
2204 29 39 0- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%,

obj.:

2204 29 41 0- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 45 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 49 0- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 51 0- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 55 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 59 0- - - - - Pozostałe
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:
*2204 30 10 0- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu1)

- - Pozostałe:
2204 30 91 0- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.

*2204 30 99 0 - - - Pozostałe1)
2205 2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

*2205 10 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.1)

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

*2205 90 90 0- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.1)

2206 2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej
*2206 00 10 0 - Wzbudzone1)
- Pozostałe:
*2206 00 91 0 - - Musujące1)
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających:
*2206 00 93 0 - - - 2 litry lub mniej1)
*2206 00 99 0 - - - Więcej niż 2 litry1)
2711 2711Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00 0- - Gaz ziemny
2711 12- - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11 0- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub

ogrzewające

2711 12 19 0- - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91 0- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93 0- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w

innym procesie niż wymieniony w podpozycji

2711 12 91

- - - - Do innych celów:
2711 12 94 0- - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%
2711 12 96 0- - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

2711 12 98 0- - - - - Pozostały
2711 13- - Butany:
2711 13 10 0- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30 0- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

- - - Do innych celów:
2711 13 91 0- - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%
2711 13 93 0- - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu

2711 13 98 0- - - - Pozostałe
2711 14 00 0- - Etylen, propylen, butylen i butadien
2711 19 00 0- - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00 0- - Gaz ziemny
2711 29 00 0- - Pozostałe
3501 3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10- Kazeina:
3501 10 10 0- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50 0- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący

żywność lub pasze

3501 10 90 0- - Pozostałe
1) *ex 2204 10 11 0, *ex 2204 10 19 0, *ex 2204 21 10 0, *ex 2204 29 10 0, *ex 2204 30 10 0, *ex 2204 30 99 0, *ex 2205 10 90 0,*ex 2205 90 90 0, *ex 2206 00 10 0, *ex 2206 00 91 0, *ex 2206 00 93 0,*ex 2206 00 99 0 dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej mocy objętościowej alkoholu nie przewyższającej 22% obj.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

PozycjaKod PCNWyszczególnienie
123
04020402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto

nie przekraczającej 500 g i o zawartości

tłuszczu w masie powyżej 10%

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0- - - - Pozostałe
04030403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90- Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci:

- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 90 11 0- - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 13 0- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 19 0- - - - - Powyżej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0- - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 33 0- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 39 0- - - - - Powyżej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0- - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 73 0- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 79 0- - - - Powyżej 27%
04050405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

0405 00 11 0- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

0405 00 19 0- - Pozostałe
0405 00 90 0- Pozostałe
04060406Sery i twarogi:
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany

jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie

przekraczającej 56% suchej masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w

suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nie przekraczającej 48%
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 11 0- - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13 0- - - Emmentaler
0406 90 15 0- - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois,

Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine

0406 90 19 0- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger)

zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0- - - Cheddar
0406 90 23 0- - - Edam
0406 90 25 0- - - Tilsit
0406 90 27 0- - - Butterkäse
0406 90 29 0- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0406 90 33 0- - - - Pozostałe
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0- - - Finlandia
0406 90 39 0- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40% i o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%
0406 90 73 0- - - - - - - Provolone
0406 90 75 0- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77 0- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda,

Havarti, Maribo, Samsoe

0406 90 79 0- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81 0- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester, Blarney,

Colby, Monterey

0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89 0- - - - - - - Pozostałe
0406 90 93 0- - - - - - - Powyżej 72%
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe
21032103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90- Pozostałe:
2103 90 30 0- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy

alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w

masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych

składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub mniej

22072207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 10 00 0- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej

2207 20 00 0- Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o

dowolnej mocy

22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do

produkcji napojów

2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2208 20 11 0- - - Koniak i Armaniak
2208 20 19 0- - - Pozostałe
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
2208 20 91 0- - - Koniak i Armaniak
2208 20 99 0- - - Pozostałe
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających:
2208 30 91 0- - - 2 litry lub mniej
2208 30 99 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 40- Rumy:
2208 40 10 0- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
2208 40 90 0- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
2208 50- Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
2208 90- Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawierających:
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31 0- - - - Wódka
2208 90 33 0- - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem likierów)

2208 90 39 0- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe,

w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 51 0- - - - - Destylowane z owoców
2208 90 53 0- - - - - Pozostałe
2208 90 55 0- - - - Likiery
2208 90 59 0- - - - Pozostałe napoje alkoholowe
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców
2208 90 73 0- - - - - Pozostałe
2208 90 79 0- - - - Likiery i inne napoje alkoholowe
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż 80% obj. w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry
24022402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0- Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z

tytoniu

2402 20 00 0- Papierosy z tytoniu
2402 90 00 0- Pozostałe
27012701Węgiel; brykiety, brykietki i podobne paliwa stałe wytwarzane z węgla:
- Węgiel, również sproszkowany, lecz niescalony:
2701 11- - Antracyt (ECSC):
2701 11 10 0- - - Posiadający limit substancji lotnych (w suchej

bazie pozbawionej substancji mineralnych) nie

przekraczający 10%

2701 11 90 0- - - Pozostały
2701 12- - Węgiel humusowy (ECSC):
2701 12 10 0- - - Węgiel koksowy
2701 12 90 0- - - Pozostały
2701 19 00 0- - Pozostały węgiel (ECSC)
27092709 00Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa):
2709 00 10 0- Kondensaty gazu naturalnego
2709 00 90 0- Pozostałe
27102710 00Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie nie mniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze:
- Oleje lekkie:
2710 00 11 0- - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 15 0- - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 11

- - Do innych celów:
- - - Benzyny specjalne:
2710 00 21 0- - - - Benzyna lakiernicza
2710 00 25 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
- - - - Benzyna silnikowa:
2710 00 26 0- - - - - Benzyna lotnicza
- - - - - Pozostałe z zawartością ołowiu:
- - - - - - Nie przekraczającą 0,013 g/l:
2710 00 27 0- - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 95
2710 00 29 0- - - - - - - O liczbie oktanowej 95 lub większej, ale

mniejszej niż 98

2710 00 32 0- - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej
- - - - - - Przekraczającą 0,013 g/l:
2710 00 34 0- - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 98
2710 00 36 0- - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej
2710 00 39 0- - - - Pozostałe oleje lekkie
- Oleje średnie:
2710 00 41 0- - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 45 0- - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41

- - Do innych celów:
- - - Nafta:
2710 00 51 0- - - - Paliwo do silników odrzutowych
2710 00 55 0- - - - Pozostała
2710 00 59 0- - - Pozostałe
- Oleje ciężkie:
- - Oleje płynne (napędowe):
2710 00 61 0- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 65 0- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61

2710 00 69- - - Do innych celów:
2710 00 69 1- - - - Oleje napędowe do silników
2710 00 69 9- - - - Pozostałe
27112711Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00 0- - Gaz ziemny
2711 12- - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11 0- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub

ogrzewające

2711 12 19 0- - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91 0- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93 0- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w

innym procesie niż wymieniony w podpozycji

2711 12 91

- - - - Do innych celów:
2711 12 94 0- - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99%
2711 12 96 0- - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające

powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu

2711 12 98 0- - - - - Pozostały
2711 13- - Butany:
2711 13 10 0- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30 0- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym

procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10

- - - Do innych celów:
2711 13 91 0- - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95%
2711 13 93 0- - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające

powyżej 50% ale nie więcej niż 65% butanu

2711 13 98 0- - - - Pozostałe
2711 14 00 0- - Etylen, propylen, butylen i butadien
2711 19 00 0- - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00 0- - Gaz ziemny
2711 29 00 0- - Pozostałe
35013501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10- Kazeina:
3501 10 10 0- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50 0- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący

żywność lub pasze

3501 10 90 0- - Pozostałe
72047204Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali:
7204 10 00 0- Odpady i złom żeliwny (ECSC)
- Odpady i złom ze stali stopowej:
7204 21 00 0- - Ze stali nierdzewnej (ECSC)
7204 29 00 0- - Pozostałe (ECSC)
7204 30 00 0- Odpady i złom z ocynowanego żeliwa lub stali (ECSC)
- Pozostałe odpady i złom:
7204 41- - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania,
frezowania, piłowania, pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC):
7204 41 10 0- - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania,

frezowania, piłowania i pilnikowania

- - - Ażury z okrawania i tłoczenia:
7204 41 91 0- - - - W wiązkach
7204 41 99 0- - - - Pozostałe
7204 49- - Pozostałe (ECSC):
7204 49 10 0- - - W kawałkach (rozdrobnione)
- - - Pozostałe:
7204 49 30 0- - - - W wiązkach
- - - - Pozostałe:
7204 49 91 0- - - - - Nie sortowane
7204 49 99 0- - - - - Pozostałe
74047404 00Odpady miedzi i złom:
7404 00 10 0- Miedzi rafinowanej
- Stopów miedzi:
7404 00 91 0- - Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)
7404 00 99 0- - Pozostałe
75037503 00Odpady niklu i złom:
7503 00 10 0- Niklu niestopowego
7503 00 90 0- Stopów niklu
76027602 00Odpady aluminium i złom:
- Odpady:
7602 00 11 0- - Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych

rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i

piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej,

powlekanej lub spajanej, o grubości (bez

jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

7602 00 19 0- - Pozostałe (także braki produkcyjne)
78027802 00Odpady ołowiu i złom:
7802 00 10 0- Z akumulatorów
7802 00 90 0- Pozostałe
79027902 00 00 0Odpady cynku i złom
80028002 00 00 0Odpady cyny i złom
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez ust. 3 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 października 1993 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.93.101.466).