Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.
Dz.U.1993.56.257
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 29 czerwca 1993 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU
1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego | ||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | |
- - Pozostałe: | ||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | ||
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | ||
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - Pozostałe: | ||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | ||
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | |
0402 21 99 | - - - Pozostałe: | |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | |
0402 29 | - - Pozostałe: | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | ||
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% | |
- - - - Pozostałe: | ||
0402 29 15 0 | - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | ||
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | |
0403 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 90 | - Pozostałe: | |
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | ||
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: | ||
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: | ||
0403 90 11 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 13 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 19 0 | - - - - - Powyżej 27% | |
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: | ||
0403 90 31 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 33 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 39 0 | - - - - - Powyżej 27% | |
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | ||
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | ||
0403 90 71 0 | - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 73 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 79 0 | - - - - Powyżej 27% | |
0405 | 0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | ||
0405 00 11 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |
0405 00 19 0 | - - Pozostałe | |
0405 00 90 0 | - Pozostałe | |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: |
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: | |
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy | |
- - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | ||
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | |
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | |
0406 90 | - Pozostałe sery: | |
0406 90 11 0 | - - Do dojrzewania | |
- - Pozostałe: | ||
0406 90 13 0 | - - - Emmentaler | |
0406 90 15 0 | - - - Gruyere, Sbrinz | |
0406 90 17 0 | - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine | |
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | |
0406 90 23 0 | - - - Edam | |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | |
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | |
- - - Feta: | ||
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | |
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | |
- - - Pozostałe: | ||
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | |
- - - - Pozostałe: | ||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | ||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | ||
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | |
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | |
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | ||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | |
0406 90 77 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe | |
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | |
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Chesire, Wensleydale, Lancashire, Double, Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | |
0406 90 89 0 | - - - - - - - Pozostałe | |
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% | |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | |
2203 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
2203 00 10 0 | - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | |
2203 00 90 0 | - W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów | |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: |
2204 10 | - Wino musujące: | |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: | ||
*2204 10 11 0 | - - - Szampan1) | |
*2204 10 19 0 | - - - Pozostałe1) | |
2204 10 90 0 | - - Pozostałe | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | ||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |
*2204 21 10 0 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1) | |
- - - Pozostałe: | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | ||
2204 21 21 0 | - - - - - - Białe | |
2204 21 23 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 21 25 0 | - - - - - - Białe | |
2204 21 29 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||
2204 21 31 0 | - - - - - - Białe | |
2204 21 33 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 21 35 0 | - - - - - - Białe | |
2204 21 39 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | ||
2204 21 41 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | |
2204 21 49 0 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | ||
2204 21 51 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal | |
2204 21 59 0 | - - - - - Pozostałe | |
2204 29 | - - Pozostałe: | |
*2204 29 10 0 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C1) | |
- - - Pozostałe: | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||
2204 29 21 0 | - - - - - - Białe | |
2204 29 23 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 29 25 0 | - - - - - - Białe | |
2204 29 29 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | ||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | ||
2204 29 31 0 | - - - - - - Białe | |
2204 29 33 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - Pozostałe: | ||
2204 29 35 0 | - - - - - - Białe | |
2204 29 39 0 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%, obj.: | ||
2204 29 41 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | |
2204 29 45 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | |
2204 29 49 0 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: | ||
2204 29 51 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal | |
2204 29 55 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | |
2204 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | |
*2204 30 10 0 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu1) | |
- - Pozostałe: | ||
2204 30 91 0 | - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj. | |
*2204 30 99 0 | - - - Pozostałe1) | |
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |
2205 10 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | |
*2205 10 90 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1) | |
2205 90 | - Pozostałe: | |
2205 90 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | |
*2205 90 90 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.1) | |
2206 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej |
*2206 00 10 0 | - Wzbudzone1) | |
- Pozostałe: | ||
*2206 00 91 0 | - - Musujące1) | |
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | ||
*2206 00 93 0 | - - - 2 litry lub mniej1) | |
*2206 00 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry1) | |
2711 | 2711 | Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe: |
- Skroplone: | ||
2711 11 00 0 | - - Gaz ziemny | |
2711 12 | - - Propan: | |
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%: | ||
2711 12 11 0 | - - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające | |
2711 12 19 0 | - - - - Do innych celów | |
- - - Pozostałe: | ||
2711 12 91 0 | - - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2711 12 93 0 | - - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91 | |
- - - - Do innych celów: | ||
2711 12 94 0 | - - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99% | |
2711 12 96 0 | - - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu | |
2711 12 98 0 | - - - - - Pozostały | |
2711 13 | - - Butany: | |
2711 13 10 0 | - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2711 13 30 0 | - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10 | |
- - - Do innych celów: | ||
2711 13 91 0 | - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95% | |
2711 13 93 0 | - - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 65% butanu | |
2711 13 98 0 | - - - - Pozostałe | |
2711 14 00 0 | - - Etylen, propylen, butylen i butadien | |
2711 19 00 0 | - - Pozostałe | |
- W stanie gazowym: | ||
2711 21 00 0 | - - Gaz ziemny | |
2711 29 00 0 | - - Pozostałe | |
3501 | 3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
3501 10 | - Kazeina: | |
3501 10 10 0 | - - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych | |
3501 10 50 0 | - - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze | |
3501 10 90 0 | - - Pozostałe |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | |
- - Pozostałe: | ||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | ||
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | ||
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | |
- - - - Pozostałe: | ||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | ||
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | |
0402 29 | - - Pozostałe: | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | ||
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% | |
- - - - Pozostałe: | ||
0402 29 15 0 | - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | ||
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | |
0403 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 90 | - Pozostałe: | |
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | ||
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: | ||
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: | ||
0403 90 11 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 13 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 19 0 | - - - - - Powyżej 27% | |
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie: | ||
0403 90 31 0 | - - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 33 0 | - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 39 0 | - - - - - Powyżej 27% | |
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | ||
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | ||
0403 90 71 0 | - - - - Nie przekraczającej 1,5% | |
0403 90 73 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% | |
0403 90 79 0 | - - - - Powyżej 27% | |
0405 | 0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | ||
0405 00 11 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | |
0405 00 19 0 | - - Pozostałe | |
0405 00 90 0 | - Pozostałe | |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: |
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: | |
0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy | |
- - Pozostały: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | ||
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | |
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | |
0406 90 | - Pozostałe sery: | |
0406 90 11 0 | - - Do dojrzewania | |
- - Pozostałe: | ||
0406 90 13 0 | - - - Emmentaler | |
0406 90 15 0 | - - - Gruyere, Sbrinz | |
0406 90 17 0 | - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine | |
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | |
0406 90 23 0 | - - - Edam | |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | |
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | |
- - - Feta: | ||
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | |
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | |
- - - Pozostałe: | ||
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | |
- - - - Pozostałe: | ||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | ||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | ||
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | |
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | |
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | |
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72% | ||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | |
0406 90 77 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe | |
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | |
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | |
0406 90 89 0 | - - - - - - - Pozostałe | |
0406 90 93 0 | - - - - - - - Powyżej 72% | |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | |
2103 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
2103 90 | - Pozostałe: | |
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | |
2207 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy: |
2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | |
2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy | |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: |
2208 10 00 0 | - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2208 20 11 0 | - - - Koniak i Armaniak | |
2208 20 19 0 | - - - Pozostałe | |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | ||
2208 20 91 0 | - - - Koniak i Armaniak | |
2208 20 99 0 | - - - Pozostałe | |
2208 30 | - Whisky: | |
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | ||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających: | ||
2208 30 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 30 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2208 40 | - Rumy: | |
2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | |
2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | |
- - Gin w pojemnikach zawierających: | ||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | ||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2208 90 | - Pozostałe: | |
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | ||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | ||
- - - 2 litry lub mniej: | ||
2208 90 31 0 | - - - - Wódka | |
2208 90 33 0 | - - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | |
2208 90 39 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | ||
- - - 2 litry lub mniej: | ||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||
2208 90 51 0 | - - - - - Destylowane z owoców | |
2208 90 53 0 | - - - - - Pozostałe | |
2208 90 55 0 | - - - - Likiery | |
2208 90 59 0 | - - - - Pozostałe napoje alkoholowe | |
- - - Więcej niż 2 litry: | ||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | |
2208 90 73 0 | - - - - - Pozostałe | |
2208 90 79 0 | - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe | |
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj. w pojemnikach zawierających: | ||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | |
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | |
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami, i cygaretki, z tytoniu | |
2402 20 00 0 | - Papierosy z tytoniu | |
2402 90 00 0 | - Pozostałe | |
2701 | 2701 | Węgiel; brykiety, brykietki i podobne paliwa stałe wytwarzane z węgla: |
- Węgiel, również sproszkowany, lecz niescalony: | ||
2701 11 | - - Antracyt (ECSC): | |
2701 11 10 0 | - - - Posiadający limit substancji lotnych (w suchej bazie pozbawionej substancji mineralnych) nie przekraczający 10% | |
2701 11 90 0 | - - - Pozostały | |
2701 12 | - - Węgiel humusowy (ECSC): | |
2701 12 10 0 | - - - Węgiel koksowy | |
2701 12 90 0 | - - - Pozostały | |
2701 19 00 0 | - - Pozostały węgiel (ECSC) | |
2709 | 2709 00 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa): |
2709 00 10 0 | - Kondensaty gazu naturalnego | |
2709 00 90 0 | - Pozostałe | |
2710 | 2710 00 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające w masie nie mniej niż 70% olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze: |
- Oleje lekkie: | ||
2710 00 11 0 | - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2710 00 15 0 | - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 11 | |
- - Do innych celów: | ||
- - - Benzyny specjalne: | ||
2710 00 21 0 | - - - - Benzyna lakiernicza | |
2710 00 25 0 | - - - - Pozostałe | |
- - - Pozostałe: | ||
- - - - Benzyna silnikowa: | ||
2710 00 26 0 | - - - - - Benzyna lotnicza | |
- - - - - Pozostałe z zawartością ołowiu: | ||
- - - - - - Nie przekraczającą 0,013 g/l: | ||
2710 00 27 0 | - - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 95 | |
2710 00 29 0 | - - - - - - - O liczbie oktanowej 95 lub większej, ale mniejszej niż 98 | |
2710 00 32 0 | - - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej | |
- - - - - - Przekraczającą 0,013 g/l: | ||
2710 00 34 0 | - - - - - - - O liczbie oktanowej poniżej 98 | |
2710 00 36 0 | - - - - - - - O liczbie oktanowej 98 lub większej | |
2710 00 39 0 | - - - - Pozostałe oleje lekkie | |
- Oleje średnie: | ||
2710 00 41 0 | - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2710 00 45 0 | - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 41 | |
- - Do innych celów: | ||
- - - Nafta: | ||
2710 00 51 0 | - - - - Paliwo do silników odrzutowych | |
2710 00 55 0 | - - - - Pozostała | |
2710 00 59 0 | - - - Pozostałe | |
- Oleje ciężkie: | ||
- - Oleje płynne (napędowe): | ||
2710 00 61 0 | - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2710 00 65 0 | - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2710 00 61 | |
2710 00 69 | - - - Do innych celów: | |
2710 00 69 1 | - - - - Oleje napędowe do silników | |
2710 00 69 9 | - - - - Pozostałe | |
2711 | 2711 | Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe: |
- Skroplone: | ||
2711 11 00 0 | - - Gaz ziemny | |
2711 12 | - - Propan: | |
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%: | ||
2711 12 11 0 | - - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające | |
2711 12 19 0 | - - - - Do innych celów | |
- - - Pozostałe: | ||
2711 12 91 0 | - - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2711 12 93 0 | - - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91 | |
- - - - Do innych celów: | ||
2711 12 94 0 | - - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 99% | |
2711 12 96 0 | - - - - - Mieszaniny propanu i butanu zawierające powyżej 50%, ale nie więcej niż 70% propanu | |
2711 12 98 0 | - - - - - Pozostały | |
2711 13 | - - Butany: | |
2711 13 10 0 | - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego | |
2711 13 30 0 | - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż wymieniony w podpozycji 2711 13 10 | |
- - - Do innych celów: | ||
2711 13 91 0 | - - - - O czystości powyżej 90%, ale niższej niż 95% | |
2711 13 93 0 | - - - - Mieszaniny butanu i propanu zawierające powyżej 50% ale nie więcej niż 65% butanu | |
2711 13 98 0 | - - - - Pozostałe | |
2711 14 00 0 | - - Etylen, propylen, butylen i butadien | |
2711 19 00 0 | - - Pozostałe | |
- W stanie gazowym: | ||
2711 21 00 0 | - - Gaz ziemny | |
2711 29 00 0 | - - Pozostałe | |
3501 | 3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
3501 10 | - Kazeina: | |
3501 10 10 0 | - - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych | |
3501 10 50 0 | - - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze | |
3501 10 90 0 | - - Pozostałe | |
7204 | 7204 | Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali: |
7204 10 00 0 | - Odpady i złom żeliwny (ECSC) | |
- Odpady i złom ze stali stopowej: | ||
7204 21 00 0 | - - Ze stali nierdzewnej (ECSC) | |
7204 29 00 0 | - - Pozostałe (ECSC) | |
7204 30 00 0 | - Odpady i złom z ocynowanego żeliwa lub stali (ECSC) | |
- Pozostałe odpady i złom: | ||
7204 41 | - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, | |
frezowania, piłowania, pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach lub nie (ECSC): | ||
7204 41 10 0 | - - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania, piłowania i pilnikowania | |
- - - Ażury z okrawania i tłoczenia: | ||
7204 41 91 0 | - - - - W wiązkach | |
7204 41 99 0 | - - - - Pozostałe | |
7204 49 | - - Pozostałe (ECSC): | |
7204 49 10 0 | - - - W kawałkach (rozdrobnione) | |
- - - Pozostałe: | ||
7204 49 30 0 | - - - - W wiązkach | |
- - - - Pozostałe: | ||
7204 49 91 0 | - - - - - Nie sortowane | |
7204 49 99 0 | - - - - - Pozostałe | |
7404 | 7404 00 | Odpady miedzi i złom: |
7404 00 10 0 | - Miedzi rafinowanej | |
- Stopów miedzi: | ||
7404 00 91 0 | - - Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz) | |
7404 00 99 0 | - - Pozostałe | |
7503 | 7503 00 | Odpady niklu i złom: |
7503 00 10 0 | - Niklu niestopowego | |
7503 00 90 0 | - Stopów niklu | |
7602 | 7602 00 | Odpady aluminium i złom: |
- Odpady: | ||
7602 00 11 0 | - - Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm | |
7602 00 19 0 | - - Pozostałe (także braki produkcyjne) | |
7802 | 7802 00 | Odpady ołowiu i złom: |
7802 00 10 0 | - Z akumulatorów | |
7802 00 90 0 | - Pozostałe | |
7902 | 7902 00 00 0 | Odpady cynku i złom |
8002 | 8002 00 00 0 | Odpady cyny i złom |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »