Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1992.101.511

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 1992 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 24 grudnia 1992 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
1.
Ustanawia się czasowe ograniczenie:
1)
przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.
1.
Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2-4, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85), zwanej dalej "ustawą".
2.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy, oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
1.
W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy przepisów odrębnych ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.
2.
Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:
1)
podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2)
podmioty inne niż określone w pkt 1, jeżeli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1-9, 11-15, 17, 19-25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1993 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

Kod CNNazwa
12
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości

tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie

przewyższającej 27% masy (a)

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99- - - - Pozostałe (a)
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 29 11- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g

o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:
0402 29 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99- - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90- Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
- - - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego, o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11- - - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 13- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 19- - - - - Przewyższającej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 31- - - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 33- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 39- - - - - Przewyższającej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości

masy tłuszczu mlecznego:

0403 90 71- - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 73- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 79- - - - Przewyższającej 27%
0405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
0405 00 10- O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy
0405 00 90- Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 30- Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:
0406 30 10- - Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56%

suchej masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31- - - - Nie przewyższającej 48%
0406 30 39- - - - Przewyższającej 48%
0406 30 90- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy
0406 90- Inne sery:
0406 90 11- - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13- - - Emmentaler
0406 90 15- - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Tevte de Moine

0406 90 19- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21- - - Cheddar
0406 90 23- - - Edam
0406 90 25- - - Tilsit
0406 90 27- - - Butterkäse
0406 90 29- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0406 90 33- - - - Pozostałe
0406 90 35- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37- - - Finlandia
0406 90 39- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o

zawartości masy wody obliczanej dla substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przewyższającej 47%:
0406 90 61- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:
0406 90 71- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 73- - - - - - - Provolone
0406 90 75- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti,

Maribo, Samsoe

0406 90 79- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0406 90 81- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83- - - - - - - Riccotta, solony
0406 90 85- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przewyższającej 72%:
0406 90 91- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 93- - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
0406 90 97- - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 99- - - - - - Pozostałe
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:
2203 00 10- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów
2203 00 90- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1)
2204Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009:
- Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% objętościowych:

2204 10 11- - - Szampan*
2204 10 19- - - Pozostałe*
2204 10 90- - Pozostałe
- Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z

"grzybkowymi" korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami

lub zapięciami; wina inaczej dostarczane, pozostające z

powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C*

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% objętościowych:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
2204 21 21- - - - - - Białe
2204 21 23- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 25- - - - - - Białe
2204 21 29- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13%

objętościowych, ale nie przewyższającej 15%

objętościowych:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 31- - - - - - Białe
2204 21 33- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 21 35- - - - - - Białe
2204 21 39- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 21 41- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i

muszkatel Setubal

2204 21 49- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych, ale nie przekraczającej 22%

objętościowych:

2204 21 51- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i

muszkatel Setubal

2204 21 59- - - - - Pozostałe
2204 21 90- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22%

objętościowych*

2204 29- - Pozostałe:
2204 29 10- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale nie większym niż 3 bary, mierzonym,

w temperaturze 20°C.*

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% objętościowych:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 21- - - - - - Białe
2204 29 23- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 25- - - - - - Białe
2204 29 29- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13%

objętościowych, ale nie przewyższającej 15%

objętościowych:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 31- - - - - - Białe
2204 29 33- - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
2204 29 35- - - - - - Białe
2204 29 39- - - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 29 41- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 45- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 49- - - - - Pozostałe
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych, ale nie przewyższającej 22%

objętościowych:

2204 29 51- - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 55- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 59- - - - - Pozostałe
2204 29 90- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20%

objętościowych*

2204 30- Inny moszcz winogronowy:
2204 30 10- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej

niż przez dodanie alkoholu*

- - Pozostałe:
2204 30 91- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1%

objętościowego

2204 30 99- - - Pozostałe*
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18%

objętościowych lub mniejszej

2205 10 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych*

2205 90- Pozostałe:
2205 90 10- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18%

objętościowych lub mniejszej

2205 90 90- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych*

2206 00Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny):
2206 00 10- Wzbudzone*
- Pozostałe:
2206 00 91- - Musujące*
- - Spokojne, w pojemnikach zawierających:
2206 00 93- - - 2 litry lub mniej*
2206 00 99- - - Więcej niż 2 litry*
2711Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00- - Gaz ziemny
2711 12- - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające
2711 12 19- - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie

niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

2711 12 99- - - - Do innych celów
2711 13- - Butany:
2711 13 10- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż

wymieniony w podpozycji 2711 13 10

2711 13 90- - - Do innych celów
2711 14 00- - Etylen, Propylen, Butylen i Butadien
2711 19 00- - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00- - Gaz ziemny
2711 29 00- - Pozostałe
3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10- Kazeina:
3501 10 10- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub

pasze

3501 10 90- - Pozostałe
* Dotyczy napojów alkoholowych o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu poniżej 22% obj.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

Kod CNNazwa
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości

tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21- - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie

przewyższającej 27% masy (a)

- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99- - - - Pozostałe (a)
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 29 11- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g

i o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:
0402 29 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99- - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 90- Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
- - - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego, o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11- - - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 13- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 19- - - - - Przewyższającej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 31- - - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 33- - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 39- - - - - Przewyższającej 27%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości

masy tłuszczu mlecznego:

0403 90 71- - - - Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 73- - - - Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 79- - - - Przewyższającej 27%
0405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
0405 00 10- O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy
0405 00 90- Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 30- Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:
0406 30 10- - Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56%

suchej masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31- - - - Nie przewyższającej 48%
0406 30 39- - - - Przewyższającej 48%
0406 30 90- - - O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy
0406 90- Inne sery:
0406 90 11- - Do dojrzewania
- - Pozostałe:
0406 90 13- - - Emmentaler
0406 90 15- - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Tevte de Moine

0406 90 19- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21- - - Cheddar
0406 90 23- - - Edam
0406 90 25- - - Tilsit
0406 90 27- - - Butterkäse
0406 90 29- - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0406 90 33- - - - Pozostałe
0406 90 35- - - Kefalo-Tyri
0406 90 37- - - Finlandia
0406 90 39- - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o

zawartości masy wody obliczanej dla substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przewyższającej 47%:
0406 90 61- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:
0406 90 71- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 73- - - - - - - Provolone
0406 90 75- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti,

Maribo, Samsoe

0406 90 79- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0406 90 81- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83- - - - - - - Riccotta, solony
0406 90 85- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89- - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przewyższającej 72%:
0406 90 91- - - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 93- - - - - - - Pozostałe
- - - - - Pozostałe:
0406 90 97- - - - - - Ser niedojrzewający, fermentowany
0406 90 99- - - - - - Pozostałe
2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole, skażone o dowolnej mocy:
2207 10 00- Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

2207 20 00- Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone o dowolnej mocy
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji

napojów:

2208 10 10- - Aromatyczne napoje wytrawne o objętościowej mocy alkoholu od

44,2 do 49,2% obj. zawierające od 1,5 do 6% masy goryczki,

przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w

pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej

2208 10 90- - Pozostałe
2208 20- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron

lub wytłoków z winogron:

2208 20 10- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
2208 20 90- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
2208 30- Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11- - - 2 litry lub mniej
2208 30 19- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe w pojemnikach zawierających:
2208 30 91- - - 2 litry lub mniej
2208 30 99- - - Więcej niż 2 litry
2208 40- Rumy:
2208 40 10- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej
2208 40 90- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry
2208 50- Giny i Gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11- - - 2 litry lub mniej
2208 50 19- - - Więcej niż 2 litry
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91- - - 2 litry lub mniej
2208 50 99- - - Więcej niż 2 litry
2208 90- Inne:
- - Arak, w pojemnikach zawierających:
2208 90 11- - - 2 litry lub mniej
2208 90 19- - - Więcej niż 2 litry
- - Wódka o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub

mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe

(z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31- - - - Wódka
2208 90 33- - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z

wyłączeniem likierów)

2208 90 39- - - Więcej niż 2 litry
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w

pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 51- - - - - Destylowane z owoców
2208 90 53- - - - - Pozostałe
2208 90 55- - - - Likiery
2208 90 59- - - - Pozostałe napoje alkoholowe
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71- - - - - Destylowane z owoców
2208 90 73- - - - - Pozostałe
2208 90 79- - - - Likiery i inne napoje alkoholowe
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających:

2208 90 91- - - 2 litry lub mniej
2208 90 99- - - Więcej niż 2 litry
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00- Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu
2402 20 00- Papierosy z tytoniu
2402 90 00- Pozostałe
2709 00Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, surowe (ropa naftowa):
2709 00 10- Kondensaty gazowe naturalne
2709 00 90- Pozostałe
2710 00Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; przetwory gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone, zawierające nie mniej niż 70% masy olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, w których te oleje stanowią składniki zasadnicze:
- Oleje lekkie
2710 00 11- - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 15- - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż

wymieniony w podpozycji 2710 00 11

- - Do innych celów:
- - - Benzyny specjalne:
2710 00 21- - - - Benzyna lakiernicza
2710 00 25- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
- - - - Benzyna silnikowa:
2710 00 31- - - - - Benzyna lotnicza
- - - - - Pozostałe z zawartością ołowiu:
2710 00 33- - - - - - Nie przekraczającą 0,013 g/l
2710 00 35- - - - - - Przekraczającą 0,013 g/l
2710 00 39- - - - Pozostałe oleje lekkie
- Oleje średnie:
2710 00 41- - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 45- - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż

wymieniony w podpozycji 2710 00 41

- - Do innych celów:
- - - Nafta:
2710 00 51- - - - Paliwo do silników odrzutowych
2710 00 55- - - - Pozostała
2710 00 59- - - Pozostałe
- Oleje ciężkie:
- - Oleje napędowe:
2710 00 61- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2710 00 65- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż

wymieniony w podpozycji 2710 00 61

2710 00 69- - - Do innych celów
2711Gazy ziemne i inne węglowodory gazowe:
- Skroplone:
2711 11 00- - Gaz ziemny
2711 12- - Propan:
- - - Propan o czystości nie mniejszej niż 99%:
2711 12 11- - - - Stosowany jako paliwo zasilające lub ogrzewające
2711 12 19- - - - Do innych celów
- - - Pozostałe:
2711 12 91- - - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 12 93- - - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie

niż wymieniony w podpozycji 2711 12 91

2711 12 99- - - - Do innych celów
2711 13- - Butany:
2711 13 10- - - Do przeprowadzania procesu specyficznego
2711 13 30- - - Do przeprowadzania przemian chemicznych w innym procesie niż

wymieniony w podpozycji 2711 13 10

2711 13 90- - - Do innych celów
2711 14 00- - Etylen, Propylen, Butylen i Butadien
2711 19 00- - Pozostałe
- W stanie gazowym:
2711 21 00- - Gaz ziemny
2711 29 00- - Pozostałe
3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10- Kazeina:
3501 10 10- - Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50- - Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub

pasze

3501 10 90- - Pozostałe
7204Odpady i złom żeliwa i stali; wlewki do przetopienia z żeliwa lub stali:
7204 10 00- Odpady i złom żeliwny (ECSC)
- Odpady i złom ze stali stopowej:
7204 21 00- - Ze stali nierdzewnej (ECSC)
7204 29 00- - Pozostałe (ECSC)
7204 30 00- Odpady i złom z ocynowanego żelaza lub stali (ECSC)
- Inne odpady i złom:
7204 41- - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania,

piłowania i pilnikowania, okrawania i tłoczenia, w wiązkach

lub nie (ECSC):

7204 41 10- - - Wióry z toczenia, wiórkowania, dłutowania, frezowania,

piłowania i pilnikowania

- - - Wióry z okrawania i tłoczenia:
7204 41 91- - - - W wiązkach
7204 41 99- - - - Pozostałe
7204 49- - Pozostałe (ECSC):
7204 49 10- - - W kawałkach (rozdrobnione)
- - - Pozostałe:
7204 49 30- - - - W wiązkach
- - - - Pozostałe:
7204 49 91- - - - - Nie sortowane
7204 49 99- - - - - Pozostałe
7404 00Odpady miedzi i złom:
7404 00 10- Miedzi rafinowanej
- Stopów miedzi:
7404 00 91- - Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)
7404 00 99- - Pozostałe
7503 00Odpady niklu i złom:
7503 00 10- Niklu niestopowego
7503 00 90- Stopów niklu
7602 00Odpady aluminium i złom:
- Odpady:
7602 00 11- - Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki

mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii

barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez

jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

7602 00 19- - Pozostałe (także braki produkcyjne)
7602 00 90- Złom
7802 00Odpady ołowiu i złom:
7802 00 10- Z akumulatorów
7802 00 90- Pozostałe
7902 00 00Odpady cynku i złom
8002 00 00Odpady cyny i złom