Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1991.121.531

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 grudnia 1991 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.

Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445 oraz z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442) zarządza się, co następuje:
1.
Ustanawia się czasowe ograniczenie:
1)
przywozu towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
wywozu towarów wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
Ograniczenia przywozu i wywozu, o których mowa w ust. 1, polegają na obowiązku uzyskania pozwolenia.
1.
Ograniczenie przywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 1, nie dotyczy towarów przywożonych z zagranicy, wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 2-4, 6, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445 oraz z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442), zwanej dalej ,"ustawą".
2.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy, oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych z zagranicy przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
1.
W odniesieniu do towarów nie objętych wymogiem uzyskania pozwolenia na wywóz na mocy przepisów odrębnych ustanawia się ograniczenie wywozu za granicę polegające na obowiązku uzyskania pozwolenia.
2.
Ograniczenie określone w ust. 1 nie dotyczy towarów wywożonych przez:
1)
podmioty gospodarcze mające miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
podmioty inne niż określone w pkt 1, jeżeli przedmiotem wywozu są towary odpowiadające pod względem ilości, rodzaju, wartości lub przeznaczenia towarom, których przywóz jest wolny od cła i obowiązku uzyskania pozwolenia, wymienionym w art. 14 ust. 1 pkt 1-9, 11-15, 17, 19-25, 28, 29, 35 i 37 ustawy, w granicach norm ilościowych lub wartościowych do przywozu takich towarów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1992 r., z tym że ograniczenie przywozu towarów przewidziane w § 1 ust. 1 w odniesieniu do pozycji oznaczonych kodem CN od 0401 do 0406 90 99, oraz od 3501 do 3501 10 90 załącznika nr 1 wchodzi w życie z dniem 1 maja 1992 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU

Kod CNNazwa
12
0401Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0401 10– o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 1% masy:
0401 10 10– – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej

2 litrów

0401 10 90– – Pozostałe
0401 20– O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6% masy:
– – Nie przewyższającej 3%:
0401 20 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 20 19– – – Pozostałe
– – Przewyższającej 3%:
0401 20 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 20 99– – – Pozostałe
0401 30– O zawartości tłuszczu powyżej 6% masy:
– – Nie przewyższającej 21%:
0401 30 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 19– – – Pozostałe
– – Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 39– – – Pozostałe
– – Przewyższającej 45%:
0401 30 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 99- - - Pozostałe
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19– – – Pozostałe
– – Pozostałe:
0402 10 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99– – – Pozostałe
0402 20– – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości

tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 21 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

– – – – Pozostałe
0402 21 17– – – – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)
0402 21 19– – – – - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie przewyższającej

27% masy (a)

– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:
0402 21 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99– – – – Pozostałe (a)
0402 29– – Pozostałe:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 29 11– – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g i

o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

– – – – Pozostałe:
0402 29 15– – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19– – – – – Pozostałe
– – - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:
0402 29 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99– – – – Pozostałe
– Pozostałe:
0402 91– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 8% masy:
0402 91 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 19– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 8%, ale nie przewyższającej 10%

masy:

0402 91 31– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 39– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 10%, ale nie przewyższającej

45% masy:

0402 91 51– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 59– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy:
0402 91 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 99– – – – Pozostałe
0402 99– – Pozostałe:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 9,5% masy:
0402 99 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 19– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 9,5%, ale nie przewyższającej

45% masy:

0402 99 31– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 39– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy:
0402 99 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 99– – – – Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10– Jogurt:
– – Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
– – – – Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego o

zawartości masy tłuszczu:

0403 10 02– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 04– – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27%
0403 10 06– – – – – Przewyższającej 27%
0403 10 10– – – – Inny o zawartości masy tłuszczu:
0403 10 12– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 14– – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27%
0403 10 16– – – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostały:
– – – – Nie zawierający dodatku cukru albo innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 10 22– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 24– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 26– – – – – Przewyższającej 6%
– – – – Pozostały, o zawartości masy tłuszczu:
0403 10 32– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 34– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 36– – – – – Przewyższającej 6%
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy

tłuszczu mlecznego:

0403 10 51– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 53– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 10 59– – – – – Przewyższającej 27%
– – – Inne, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:
0403 10 91– – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 93– – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 99– – – – – Przewyższającej 6%
0403 90– Pozostałe:
– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 13– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 19– – – – – Przewyższającej 27%
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 31– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 33– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 39– – – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostałe:
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 51– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 53– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 59– – – – – Przewyższającej 6%
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 61– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 63– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 69– – – – – Przewyższającej 6%
– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy

tłuszczu mlecznego:

0403 90 71– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 73– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 79– – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:
0403 90 91– – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 93– – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 99– – – – Przewyższającej 6%
0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego, produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
0404 10– Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo

innego środka słodzącego:

– – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
0404 10 11– – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego
0404 10 19– – – Pozostała
– – Pozostała:
0404 10 91– – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego
0404 10 99– – – Pozostałe
0404 90– Pozostałe:
– – Nie zawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o

zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38):

– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 11– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 13– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 19– – – – Przewyższającej 27%
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 31– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 33– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 39– – – – Przewyższającej 27%
– – Pozostałe o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38):
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 51– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 53– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 59– – – – Przewyższającej 27%
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 91– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 93– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 99– – – – Przewyższającej 27%
0405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
0405 00 10– O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy
0405 00 90– Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 10– Ser nie dojrzewający (łącznie z serem serwatkowym) nie

fermentowany i twaróg:

0406 10 10– – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 40%
0406 10 90– – Pozostałe
0406 20– Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10– – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90– – Pozostały
0406 30– Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:
0406 30 10– – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyevre i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56%

suchej masy

– – Pozostały:
– – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31– – – – Nie przewyższającej 48%
0406 30 39– – – – Przewyższającej 48%
0406 30 90– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy
0406 40 00– Ser z przerostami pleśni
0406 90– Inne sery:
0406 90 11– – Do dojrzewania
– – Pozostałe:
0406 90 13– – – Emmentaler
0406 90 15– – – Gruyevre, Sbrinz
0406 90 17– – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d’Or

i Tevte de Moine

0406 90 19– – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21– – – Cheddar
0406 90 23– – – Edam
0406 90 25– – – Tilsit
0406 90 27– – – Butterkäse
0406 90 29– – – Kashkaval
– – – Feta:
0406 90 31– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33– – – – Pozostałe
0406 90 35– – – Kefalo-Tyri
0406 90 37– – – Finlandia
0406 90 39– – – Jarlsberg
– – – Pozostałe:
0406 90 50– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

– – – – Pozostałe:
– – – – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o

zawartości masy wody obliczonej dla substancji

beztłuszczowej:

– – – – – – Nie przewyższającej 47%:
0406 90 61– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69– – – – – – – Pozostałe
– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:
0406 90 71– – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 73– – – – – – – Provolone
0406 90 75– – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo,

Samsoe

0406 90 79– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin,

Taleggio

0406 90 81– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83– – – – – – – Riccotta, solony
0406 90 85– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89– – – – – – – Pozostałe
– – – – – – Przewyższającej 72%:
0406 90 91– – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 93– – – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
0406 90 97– – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 99– – – – – – Pozostałe
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu:
2203 00 10– W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów
2203 00 90– W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1)
2204Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009:
2204 10– Wino musujące:
– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% objętościowych:

2204 10 11– – – Szampan
2204 10 19– – – Pozostałe
2204 10 90– – Pozostałe
– Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21– – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z "grzybkowymi"

korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami;

wina inaczej dostarczane pozostające z powodu dwutlenku węgla

w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
2204 21 21– – – – – – Białe
2204 21 23– – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
2204 21 25– – – – – – Białe
2204 21 29– – – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13%

objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 31– – – – – – Białe
2204 21 33– – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
2204 21 35– – – – – – Białe
2204 21 39– – – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15%

objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 21 41– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i

muszkatel Setubal

2204 21 49– – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych, ale nie przekraczającej 22% objętościowych:

2204 21 51– – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i

muszkatel Setubal

2204 21 59– – – – – Pozostałe
2204 21 90– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22%

objętościowych

2204 29– – Pozostałe:
2204 29 10– – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale nie większym niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C

– – – Pozostałe:
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 21– – – – – – Białe
2204 29 23– – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
2204 29 25– – – – – – Białe
2204 29 29– – – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13%

objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych:

– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 31– – – – – – Białe
2204 29 33– – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
2204 29 35– – – – – – Białe
2204 29 39– – – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15%

objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych:

2204 29 41– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 45– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 49– – – – – Pozostałe
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych:

2204 29 51– – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal
2204 29 55– – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni)
2204 29 59– – – – – Pozostałe
2204 29 90– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20%

objętościowych

2204 30– Inny moszcz winogronowy:
2204 30 10– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu

– – Pozostałe:
2204 30 91– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1%

objętościowego

2204 30 99– – – Pozostałe
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub innymi substancjami aromatycznymi:
2205 10– W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18%

objętościowych lub mniejszej

2205 10 90– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych

2205 90– Pozostałe:
2205 90 10– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18%

objętościowych lub mniejszej

2205 90 90– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%

objętościowych

2206 00Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny):
2206 00 10– Wzbudzone
– Pozostałe:
2206 00 91– – Musujące
– – Spokojne, w pojemnikach zawierających:
2206 00 93– – – 2 litry lub mniej
2206 00 99– – – Więcej niż 2 litry
2402(skreślony)
2402 20 00(skreślony)
3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10– Kazeina:
3501 10 10– – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50– – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub

pasze

3501 10 90– – Pozostałe

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  2 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU

Kod CNNazwa
12
0401Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0401 10– O zawartości tłuszczu nie wyższej niż 1% masy:
0401 10 10– – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej

2 litrów

0401 10 90– – Pozostałe
0401 20– O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6% masy:
– – Nie przewyższającej 3%:
0401 20 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 20 19– – – Pozostałe
– – Przewyższającej 3%:
0401 20 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 20 99– – – Pozostałe
0401 30– O zawartości tłuszczu powyżej 6% masy:
– – Nie przewyższającej 21%:
0401 30 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 19– – – Pozostałe
– – Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 39– – – Pozostałe
– – Przewyższającej 45%:
0401 30 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2 litrów

0401 30 99– – – Pozostałe
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy:

– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 19– – – Pozostałe
– – Pozostałe:
0402 10 91– – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 10 99– – – Pozostałe
– W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości

tłuszczu powyżej 1,5% masy:

0402 21– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 21 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

– – – – Pozostałe:
0402 21 17– – – – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a)
0402 21 19– – – – - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie przewyższającej

27% masy (a)

– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy:
0402 21 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg (a)

0402 21 99– – – – Pozostałe (a)
0402 29– – Pozostałe:
– – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy:
0402 29 11– – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g i

o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy

– – – – Pozostałe:
0402 29 15– – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 19– – – – – Pozostałe
– O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy:
0402 29 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 29 99– – – – Pozostałe
– Pozostałe:
0402 91– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 8% masy:
0402 91 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 19– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 8%, ale nie przewyższającej 10%

masy:

0402 91 31– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 39– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 10%, ale nie przewyższającej

45% masy:

0402 91 51– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 59– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy:
0402 91 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 91 99– – – – Pozostałe
0402 99– – Pozostałe:
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 9,5% masy:
0402 99 11– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 19– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 9,5%, ale nie przewyższającej

45% masy:

0402 99 31– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 39– – – – Pozostałe
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy:
0402 99 91– – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przewyższającej 2,5 kg

0402 99 99– – – – Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10– Jogurt:
– – Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
– – – – Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego o

zawartości masy tłuszczu:

0403 10 02– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 04– – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27%
0403 10 06– – – – – Przewyższającej 27%
0403 10 10– – – – Inny o zawartości masy tłuszczu:
0403 10 12– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 14– – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27%
0403 10 16– – – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostały:
– – – – Nie zawierający dodatku cukru albo innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 10 22– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 24– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 26– – – – – Przewyższającej 6%
– – – – Pozostały, o zawartości masy tłuszczu:
0403 10 32– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 34– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 36– – – – – Przewyższającej 6%
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy

tłuszczu mlecznego:

0403 10 51– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 10 53– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 10 59– – – – Przewyższającej 27%
– – – Inne, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:
0403 10 91– – – – Nie przewyższającej 3%
0403 10 93– – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 10 99– – – – Przewyższającej 6%
0403 90– Pozostałe:
– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 11– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 13– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 19– – – – – Przewyższającej 27%
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 31– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 33– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 39– – – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostałe:
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości masy tłuszczu:

0403 90 51– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 53– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 59– – – – – Przewyższającej 6%
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu:
0403 90 61– – – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 63– – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 69– – – – – Przewyższającej 6%
– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości

masy tłuszczu mlecznego:

0403 90 71– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0403 90 73– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0403 90 79– – – – Przewyższającej 27%
– – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu mlecznego:
0403 90 91– – – – Nie przewyższającej 3%
0403 90 93– – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6%
0403 90 99– – – – Przewyższającej 6%
0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego, produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
0404 10– Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo

innego środka słodzącego:

– – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci:
0404 10 11– – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego
0404 10 19– – – Pozostała
– – Pozostała:
0404 10 91– – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego
0404 10 99– – – Pozostałe
0404 90– Pozostałe:
– – Nie zawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o

zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38):

– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 11– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 13– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 19– – – – Przewyższającej 27%
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 31– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 33– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 39– – – – – Przewyższającej 27%
– – Pozostałe o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38):
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 51– – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 53– – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 59– – – – Przewyższającej 27%
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu:
0404 90 91– – – – – Nie przewyższającej 1,5%
0404 90 93– – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27%
0404 90 99– – – – – Przewyższającej 27%
0405 00Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka:
0405 00 10– O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy
0405 00 90– Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 10– Ser nie dojrzewający (łącznie z serem serwatkowym) nie

fermentowany i twaróg:

0406 10 10– – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 40%
0406 10 90– – Pozostałe
0406 20– Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10– – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90– – Pozostały
0406 30– Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany:
0406 30 10– – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyevre i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56%

suchej masy

– – Pozostały:
– – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31– – – – Nie przewyższającej 48%
0406 30 39– – – – Przewyższającej 48%
0406 30 90– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy
0406 40 00– Ser z przerostami pleśni
0406 90– Inne sery:
0406 90 11– – Do dojrzewania
– – Pozostałe:
0406 90 13– – – Emmentaler
0406 90 15– – – Gruyevre, Sbrinz
0406 90 17– – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or

i Tevte de Moine

0406 90 19– – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21– – – Cheddar
0406 90 23– – – Edam
0406 90 25– – – Tilsit
0406 90 27– – – Butterkäse
0406 90 29– – – Kashkaval
– – – Feta:
0406 90 31– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0406 90 33– – – – Pozostałe
0406 90 35– – – Kefalo-Tyri
0406 90 37– – – Finlandia
0406 90 39– – – Jarlsberg
– – – Pozostałe:
0406 90 50– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

– – – – Pozostałe:
– – – – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o

zawartości masy wody obliczanej dla substancji

beztłuszczowej:

– – – – – – Nie przewyższającej 47%:
0406 90 61– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69– – – – – – – Pozostałe
– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%:
0406 90 71– – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 73– – – – – – – Provolone
0406 90 75– – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 77– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo,

Samsoe

0406 90 79– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin,

Taleggio

0406 90 81– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 83– – – – – – – Riccotta, solony
0406 90 85– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri
0406 90 89– – – – – – – Pozostałe
– – – – – – Przewyższającej 72%:
0406 90 91– – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 93– – – – – – – Pozostałe
– – – – – Pozostałe:
0406 90 97– – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany
0406 90 99– – – – – – Pozostałe
2701(skreślona)
3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
3501 10– Kazeina:
3501 10 10– – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych
3501 10 50– – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub

pasze

3501 10 90– – Pozostałe
7404 00Odpady miedzi i złom:
7404 00 10– Miedzi rafinowanej
– Stopów miedzi:
7404 00 91– – Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz)
7404 00 99– – Pozostałe
7503 00Odpady niklu i złom:
7503 00 10– Niklu niestopowego
7503 00 90– Stopów niklu
7602 00Odpady aluminium i złom:
– Odpady:
7602 00 11– – Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki

mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii

barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez

jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm

7602 00 19– – Pozostałe (także braki produkcyjne)
7602 00 90– Złom
7802 00Odpady ołowiu i złom:
7802 00 10– Z akumulatorów
7802 00 90– Pozostałe
7902 00 00Odpady cynku i złom
8002 00 00Odpady cyny i złom
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 25 lutego 1992 r. (Dz.U.92.25.107) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 kwietnia 1992 r.
2 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 2 rozporządzenia z dnia 19 grudnia 1992 r. w sprawie ustanowienia czasowego ograniczenia wywozu niektórych towarów (Dz.U.92.98.494) z dniem 1 stycznia 1993 r.