Ustanowienie czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.
Dz.U.1991.121.531
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 12 grudnia 1991 r.
w sprawie ustanowienia czasowych ograniczeń przywozu i wywozu niektórych towarów.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU
1 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI PRZYWOZU
Kod CN | Nazwa |
1 | 2 |
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0401 10 | – o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 1% masy: |
0401 10 10 | – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 10 90 | – – Pozostałe |
0401 20 | – O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6% masy: |
– – Nie przewyższającej 3%: | |
0401 20 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 20 19 | – – – Pozostałe |
– – Przewyższającej 3%: | |
0401 20 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 20 99 | – – – Pozostałe |
0401 30 | – O zawartości tłuszczu powyżej 6% masy: |
– – Nie przewyższającej 21%: | |
0401 30 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 19 | – – – Pozostałe |
– – Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: | |
0401 30 31 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 39 | – – – Pozostałe |
– – Przewyższającej 45%: | |
0401 30 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 99 | - - - Pozostałe |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy: |
– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | |
0402 10 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 10 19 | – – – Pozostałe |
– – Pozostałe: | |
0402 10 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 10 99 | – – – Pozostałe |
0402 20 | – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% masy: |
0402 21 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy: | |
0402 21 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a) |
– – – – Pozostałe | |
0402 21 17 | – – – – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a) |
0402 21 19 | – – – – - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie przewyższającej 27% masy (a) |
– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy: | |
0402 21 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a) |
0402 21 99 | – – – – Pozostałe (a) |
0402 29 | – – Pozostałe: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy: | |
0402 29 11 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g i o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy |
– – – – Pozostałe: | |
0402 29 15 | – – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 29 19 | – – – – – Pozostałe |
– – - O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy: | |
0402 29 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 29 99 | – – – – Pozostałe |
– Pozostałe: | |
0402 91 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 8% masy: | |
0402 91 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 19 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 8%, ale nie przewyższającej 10% masy: | |
0402 91 31 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 39 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 10%, ale nie przewyższającej 45% masy: | |
0402 91 51 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 59 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy: | |
0402 91 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 99 | – – – – Pozostałe |
0402 99 | – – Pozostałe: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 9,5% masy: | |
0402 99 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 19 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 9,5%, ale nie przewyższającej 45% masy: | |
0402 99 31 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 39 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy: | |
0402 99 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 99 | – – – – Pozostałe |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | – Jogurt: |
– – Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
– – – – Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 02 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 04 | – – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 06 | – – – – – Przewyższającej 27% |
0403 10 10 | – – – – Inny o zawartości masy tłuszczu: |
0403 10 12 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 14 | – – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 16 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostały: | |
– – – – Nie zawierający dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 22 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 24 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 26 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – – – Pozostały, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 32 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 34 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 36 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 10 51 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 53 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 59 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Inne, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 10 91 | – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 93 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 99 | – – – – – Przewyższającej 6% |
0403 90 | – Pozostałe: |
– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 11 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 13 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 19 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 31 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 33 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 39 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostałe: | |
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 51 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 53 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 59 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 61 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 63 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 69 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 90 71 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 73 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 79 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 90 91 | – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 93 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 99 | – – – – Przewyższającej 6% |
0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego, produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
0404 10 | – Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
– – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
0404 10 11 | – – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego |
0404 10 19 | – – – Pozostała |
– – Pozostała: | |
0404 10 91 | – – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego |
0404 10 99 | – – – Pozostałe |
0404 90 | – Pozostałe: |
– – Nie zawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38): | |
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 11 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 13 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 19 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 31 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 33 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 39 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – Pozostałe o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38): | |
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 51 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 53 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 59 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 91 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 93 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 99 | – – – – Przewyższającej 27% |
0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
0405 00 10 | – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy |
0405 00 90 | – Pozostałe |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 | – Ser nie dojrzewający (łącznie z serem serwatkowym) nie fermentowany i twaróg: |
0406 10 10 | – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 40% |
0406 10 90 | – – Pozostałe |
0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 20 90 | – – Pozostały |
0406 30 | – Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany: |
0406 30 10 | – – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyevre i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56% suchej masy |
– – Pozostały: | |
– – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | |
0406 30 31 | – – – – Nie przewyższającej 48% |
0406 30 39 | – – – – Przewyższającej 48% |
0406 30 90 | – – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy |
0406 40 00 | – Ser z przerostami pleśni |
0406 90 | – Inne sery: |
0406 90 11 | – – Do dojrzewania |
– – Pozostałe: | |
0406 90 13 | – – – Emmentaler |
0406 90 15 | – – – Gruyevre, Sbrinz |
0406 90 17 | – – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d’Or i Tevte de Moine |
0406 90 19 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 90 21 | – – – Cheddar |
0406 90 23 | – – – Edam |
0406 90 25 | – – – Tilsit |
0406 90 27 | – – – Butterkäse |
0406 90 29 | – – – Kashkaval |
– – – Feta: | |
0406 90 31 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0406 90 33 | – – – – Pozostałe |
0406 90 35 | – – – Kefalo-Tyri |
0406 90 37 | – – – Finlandia |
0406 90 39 | – – – Jarlsberg |
– – – Pozostałe: | |
0406 90 50 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
– – – – Pozostałe: | |
– – – – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o zawartości masy wody obliczonej dla substancji beztłuszczowej: | |
– – – – – – Nie przewyższającej 47%: | |
0406 90 61 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0406 90 63 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino |
0406 90 69 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%: | |
0406 90 71 | – – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 73 | – – – – – – – Provolone |
0406 90 75 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0406 90 77 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe |
0406 90 79 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0406 90 81 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0406 90 83 | – – – – – – – Riccotta, solony |
0406 90 85 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri |
0406 90 89 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – – Przewyższającej 72%: | |
0406 90 91 | – – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 93 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
0406 90 97 | – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 99 | – – – – – – Pozostałe |
2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
2203 00 10 | – W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
2203 00 90 | – W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów (1) |
2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż objęty pozycją nr 2009: |
2204 10 | – Wino musujące: |
– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: | |
2204 10 11 | – – – Szampan |
2204 10 19 | – – – Pozostałe |
2204 10 90 | – – Pozostałe |
– Inne wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | |
2204 21 | – – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
2204 21 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z "grzybkowymi" korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina inaczej dostarczane pozostające z powodu dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
– – – Pozostałe: | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: | |
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | |
2204 21 21 | – – – – – – Białe |
2204 21 23 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
2204 21 25 | – – – – – – Białe |
2204 21 29 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: | |
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |
2204 21 31 | – – – – – – Białe |
2204 21 33 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
2204 21 35 | – – – – – – Białe |
2204 21 39 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: | |
2204 21 41 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
2204 21 49 | – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przekraczającej 22% objętościowych: | |
2204 21 51 | – – – – – Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
2204 21 59 | – – – – – Pozostałe |
2204 21 90 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych |
2204 29 | – – Pozostałe: |
2204 29 10 | – – – Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkami" utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale nie większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
– – – Pozostałe: | |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% objętościowych: | |
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |
2204 29 21 | – – – – – – Białe |
2204 29 23 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
2204 29 25 | – – – – – – Białe |
2204 29 29 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% objętościowych, ale nie przewyższającej 15% objętościowych: | |
– – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | |
2204 29 31 | – – – – – – Białe |
2204 29 33 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
2204 29 35 | – – – – – – Białe |
2204 29 39 | – – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% objętościowych, ale nie przewyższającej 18% objętościowych: | |
2204 29 41 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
2204 29 45 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
2204 29 49 | – – – – – Pozostałe |
– – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych, ale nie przewyższającej 22% objętościowych: | |
2204 29 51 | – – – – – Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
2204 29 55 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
2204 29 59 | – – – – – Pozostałe |
2204 29 90 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 20% objętościowych |
2204 30 | – Inny moszcz winogronowy: |
2204 30 10 | – – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu |
– – Pozostałe: | |
2204 30 91 | – – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% objętościowego |
2204 30 99 | – – – Pozostałe |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub innymi substancjami aromatycznymi: |
2205 10 | – W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
2205 10 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej |
2205 10 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych |
2205 90 | – Pozostałe: |
2205 90 10 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% objętościowych lub mniejszej |
2205 90 90 | – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% objętościowych |
2206 00 | Inne napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny): |
2206 00 10 | – Wzbudzone |
– Pozostałe: | |
2206 00 91 | – – Musujące |
– – Spokojne, w pojemnikach zawierających: | |
2206 00 93 | – – – 2 litry lub mniej |
2206 00 99 | – – – Więcej niż 2 litry |
2402 | (skreślony) |
2402 20 00 | (skreślony) |
3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
3501 10 | – Kazeina: |
3501 10 10 | – – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych |
3501 10 50 | – – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze |
3501 10 90 | – – Pozostałe |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
2 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU
2 WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI WYWOZU
Kod CN | Nazwa |
1 | 2 |
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0401 10 | – O zawartości tłuszczu nie wyższej niż 1% masy: |
0401 10 10 | – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 10 90 | – – Pozostałe |
0401 20 | – O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6% masy: |
– – Nie przewyższającej 3%: | |
0401 20 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 20 19 | – – – Pozostałe |
– – Przewyższającej 3%: | |
0401 20 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 20 99 | – – – Pozostałe |
0401 30 | – O zawartości tłuszczu powyżej 6% masy: |
– – Nie przewyższającej 21%: | |
0401 30 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 19 | – – – Pozostałe |
– – Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: | |
0401 30 31 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 39 | – – – Pozostałe |
– – Przewyższającej 45%: | |
0401 30 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2 litrów |
0401 30 99 | – – – Pozostałe |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy: |
– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | |
0402 10 11 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 10 19 | – – – Pozostałe |
– – Pozostałe: | |
0402 10 91 | – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 10 99 | – – – Pozostałe |
– W proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% masy: | |
0402 21 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy: | |
0402 21 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a) |
– – – – Pozostałe: | |
0402 21 17 | – – – – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 11% masy (a) |
0402 21 19 | – – – – - O zawartości tłuszczu powyżej 11%, ale nie przewyższającej 27% masy (a) |
– – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 27% masy: | |
0402 21 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg (a) |
0402 21 99 | – – – – Pozostałe (a) |
0402 29 | – – Pozostałe: |
– – - O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 27% masy: | |
0402 29 11 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przewyższającej 500 g i o zawartości tłuszczu powyżej 10% masy |
– – – – Pozostałe: | |
0402 29 15 | – – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 29 19 | – – – – – Pozostałe |
– O zawartości tłuszczu powyżej 27% masy: | |
0402 29 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 29 99 | – – – – Pozostałe |
– Pozostałe: | |
0402 91 | – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 8% masy: | |
0402 91 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 19 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 8%, ale nie przewyższającej 10% masy: | |
0402 91 31 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 39 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 10%, ale nie przewyższającej 45% masy: | |
0402 91 51 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 59 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy: | |
0402 91 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 91 99 | – – – – Pozostałe |
0402 99 | – – Pozostałe: |
– – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 9,5% masy: | |
0402 99 11 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 19 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 9,5%, ale nie przewyższającej 45% masy: | |
0402 99 31 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 39 | – – – – Pozostałe |
– – – O zawartości tłuszczu powyżej 45% masy: | |
0402 99 91 | – – – – W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przewyższającej 2,5 kg |
0402 99 99 | – – – – Pozostałe |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir i inne mleko i śmietana, sfermentowane lub zakwaszone, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | – Jogurt: |
– – Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
– – – – Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 02 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 04 | – – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 06 | – – – – – Przewyższającej 27% |
0403 10 10 | – – – – Inny o zawartości masy tłuszczu: |
0403 10 12 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 14 | – – – – – Powyżej 1,5% ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 16 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostały: | |
– – – – Nie zawierający dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 22 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 24 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 26 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – – – Pozostały, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 10 32 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 34 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 36 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 10 51 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 10 53 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 10 59 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Inne, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 10 91 | – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 10 93 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 10 99 | – – – – Przewyższającej 6% |
0403 90 | – Pozostałe: |
– – Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 11 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 13 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 19 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 31 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 33 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 39 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostałe: | |
– – – – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 51 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 53 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 59 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu: | |
0403 90 61 | – – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 63 | – – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 69 | – – – – – Przewyższającej 6% |
– – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | |
– – – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 90 71 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0403 90 73 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0403 90 79 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Pozostałe, o zawartości masy tłuszczu mlecznego: | |
0403 90 91 | – – – – Nie przewyższającej 3% |
0403 90 93 | – – – – Powyżej 3%, ale nie przewyższającej 6% |
0403 90 99 | – – – – Przewyższającej 6% |
0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego, produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
0404 10 | – Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
– – W proszku, granulkach lub innej stałej postaci: | |
0404 10 11 | – – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego |
0404 10 19 | – – – Pozostała |
– – Pozostała: | |
0404 10 91 | – – – Nie zawierająca dodatku cukru albo innego środka słodzącego |
0404 10 99 | – – – Pozostałe |
0404 90 | – Pozostałe: |
– – Nie zawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego, o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38): | |
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 11 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 13 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 19 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 31 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 33 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 39 | – – – – – Przewyższającej 27% |
– – Pozostałe o zawartości masy protein (zawartość azotu x 6,38): | |
– – – Nie przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 51 | – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 53 | – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 59 | – – – – Przewyższającej 27% |
– – – Przewyższającej 42% i o zawartości masy tłuszczu: | |
0404 90 91 | – – – – – Nie przewyższającej 1,5% |
0404 90 93 | – – – – – Powyżej 1,5%, ale nie przewyższającej 27% |
0404 90 99 | – – – – – Przewyższającej 27% |
0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywane z mleka: |
0405 00 10 | – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 85% masy |
0405 00 90 | – Pozostałe |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 | – Ser nie dojrzewający (łącznie z serem serwatkowym) nie fermentowany i twaróg: |
0406 10 10 | – – O zawartości tłuszczu nie przewyższającej 40% |
0406 10 90 | – – Pozostałe |
0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 20 90 | – – Pozostały |
0406 30 | – Ser dojrzewający, nie tarty lub nie proszkowany: |
0406 30 10 | – – Do którego produkcji nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyevre i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 56% suchej masy |
– – Pozostały: | |
– – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | |
0406 30 31 | – – – – Nie przewyższającej 48% |
0406 30 39 | – – – – Przewyższającej 48% |
0406 30 90 | – – – O zawartości tłuszczu przewyższającej 36% masy |
0406 40 00 | – Ser z przerostami pleśni |
0406 90 | – Inne sery: |
0406 90 11 | – – Do dojrzewania |
– – Pozostałe: | |
0406 90 13 | – – – Emmentaler |
0406 90 15 | – – – Gruyevre, Sbrinz |
0406 90 17 | – – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tevte de Moine |
0406 90 19 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 90 21 | – – – Cheddar |
0406 90 23 | – – – Edam |
0406 90 25 | – – – Tilsit |
0406 90 27 | – – – Butterkäse |
0406 90 29 | – – – Kashkaval |
– – – Feta: | |
0406 90 31 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0406 90 33 | – – – – Pozostałe |
0406 90 35 | – – – Kefalo-Tyri |
0406 90 37 | – – – Finlandia |
0406 90 39 | – – – Jarlsberg |
– – – Pozostałe: | |
0406 90 50 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
– – – – Pozostałe: | |
– – – – – O zawartości masy tłuszczu nie przewyższającej 40% i o zawartości masy wody obliczanej dla substancji beztłuszczowej: | |
– – – – – – Nie przewyższającej 47%: | |
0406 90 61 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0406 90 63 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino |
0406 90 69 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przewyższającej 72%: | |
0406 90 71 | – – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 73 | – – – – – – – Provolone |
0406 90 75 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0406 90 77 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Gouda, Havarti, Maribo, Samsoe |
0406 90 79 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0406 90 81 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0406 90 83 | – – – – – – – Riccotta, solony |
0406 90 85 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri |
0406 90 89 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – – Przewyższającej 72%: | |
0406 90 91 | – – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 93 | – – – – – – – Pozostałe |
– – – – – Pozostałe: | |
0406 90 97 | – – – – – – Ser nie dojrzewający, fermentowany |
0406 90 99 | – – – – – – Pozostałe |
2701 | (skreślona) |
3501 | Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
3501 10 | – Kazeina: |
3501 10 10 | – – Do produkcji regenerowanych włókien włókienniczych |
3501 10 50 | – – Do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność lub pasze |
3501 10 90 | – – Pozostałe |
7404 00 | Odpady miedzi i złom: |
7404 00 10 | – Miedzi rafinowanej |
– Stopów miedzi: | |
7404 00 91 | – – Stopów miedzi o podstawie cynkowej (mosiądz) |
7404 00 99 | – – Pozostałe |
7503 00 | Odpady niklu i złom: |
7503 00 10 | – Niklu niestopowego |
7503 00 90 | – Stopów niklu |
7602 00 | Odpady aluminium i złom: |
– Odpady: | |
7602 00 11 | – – Wióry, skrawki, ścinki, opiłki po różnych rodzajach obróbki mechanicznej, cięciu i piłowaniu; odpady blachy i folii barwionej, powlekanej lub spajanej, o grubości (bez jakiegokolwiek podłoża) nie przekraczającej 0,2 mm |
7602 00 19 | – – Pozostałe (także braki produkcyjne) |
7602 00 90 | – Złom |
7802 00 | Odpady ołowiu i złom: |
7802 00 10 | – Z akumulatorów |
7802 00 90 | – Pozostałe |
7902 00 00 | Odpady cynku i złom |
8002 00 00 | Odpady cyny i złom |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »