Ustanowienie czasowego ograniczenia wywozu niektórych towarów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1992.76.382
Akt utracił moc Wersja od: 14 października 1992 r.
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 października 1992 r.
w sprawie ustanowienia czasowego ograniczenia wywozu niektórych towarów.
Na podstawie art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85) zarządza się, co następuje:
1.
Ustanawia się do dnia 31 marca 1993 r. ograniczenie wywozu towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia.2.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w ust. 1, polega na obowiązku uzyskania pozwolenia.
Ograniczenie wywozu, o którym mowa w § 1, nie dotyczy towarów wywożonych za granicę, zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na podstawie art. 12 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445, z 1991 r. Nr 60, poz. 253, Nr 73, poz. 320 i Nr 100, poz. 442 oraz z 1992 r. Nr 21, poz. 85), zwanej dalej "ustawą", oraz towarów wywożonych w ilości lub wartości nie przekraczającej ustalonych odrębnymi przepisami norm ilościowych lub wartościowych i towarów przywożonych przez podróżnych, których przywóz jest wolny od cła i od pozwolenia wymaganego zgodnie z art. 7 ustawy.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI POLEGAJĄCYMI NA OBOWIĄZKU UZYSKIWANIA POZWOLEŃ WYWOZU
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH CZASOWYMI OGRANICZENIAMI POLEGAJĄCYMI NA OBOWIĄZKU UZYSKIWANIA POZWOLEŃ WYWOZU
Lp. | Pozycja | Kod CN | Nazwa |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0713 | 0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone: |
0713 10 | - Groch (Pisum sativum): | ||
- - Siewny: | |||
0713 10 11 | - - - Groch paszowy (Pisum arvense L.) | ||
0713 10 19 | - - - Pozostały | ||
0713 50 | - Bób (Vicia faba var. major) i bób mniejszy (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor): | ||
0713 50 10 | - - Siewny | ||
2 | 1001 | 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
1001 10 | - Pszenica twarda: | ||
1001 10 10 | - - Nasiona | ||
1001 10 90 | - - Pozostała | ||
1001 90 | - Pozostałe: | ||
1001 90 10 | - - Orkisz do siewu | ||
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta z pszenicą: | |||
1001 90 91 | - - - Nasiona pszenicy zwykłej i mieszanki żyta z pszenicą | ||
1001 90 99 | - - - Pozostałe | ||
3 | 1002 | 1002 00 00 | Żyto |
4 | 1003 | 1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 | - Nasiona | ||
1003 00 90 | - Pozostały | ||
5 | 1004 | 1004 00 | Owies: |
1004 00 10 | - Nasiona | ||
1004 00 90 | - Pozostały | ||
6 | 1008 | 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; inne zboża: |
1008 10 00 | - Gryka | ||
1008 20 00 | - Proso | ||
1008 30 00 | - Mozga kanaryjska | ||
1008 90 | - Inne zboża: | ||
1008 90 10 | - - Pszenżyto (Triticale) | ||
1008 90 90 | - - Pozostałe | ||
7 | 1205 | 1205 00 | Nasiona rzepaku, nawet łamane: |
1205 00 10 | - Siewne | ||
1205 00 90 | - Pozostałe | ||
8 | 2301 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 | - Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki | ||
9 | 2303 | 2303 | Pozostałości z produkcji przemysłu skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, również w postaci granulek: |
2303 20 | - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru: | ||
- - Wysłodki buraczane o zawartości suchej masy: | |||
2303 20 11 | - - - Nie mniejszej niż 87% | ||
2303 20 13 | - - - Nie mniejszej niż 18%, lecz mniejszej niż 87% | ||
2303 20 19 | - - - Mniejszej niż 18% | ||
2303 20 90 | - - Pozostałe | ||
10 | 2304 | 2304 00 00 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone, lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego |
11 | 2309 | 2309 | Preparaty używane do karmienia zwierząt: |
2309 90 | - Pozostałe: | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Pozostałe: | |||
2309 90 91 | - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »