Ustanowienie czasowego ograniczenia przywozu niektórych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1990.45.262

Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1990 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 lipca 1990 r.
w sprawie ustanowienia czasowego ograniczenia przywozu niektórych towarów.

Na podstawie art. 9 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:
Ustanawia się do dnia 31 lipca 1990 r. zakaz przywozu napojów alkoholowych wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
Zakaz, o którym mowa w § 1, nie dotyczy:
1)
napojów alkoholowych przywożonych z zagranicy wolnych od cła i zwolnionych od wymogu uzyskania pozwolenia na przywóz na podstawie art. 12 oraz art. 14 ust. 1 pkt 3, 7, 16, 17 i 22 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445),
2)
napojów alkoholowych, które w wyniku realizacji zawartych kontraktów importowych zostały, przed dniem wejścia w życie niniejszego zakazu, oddane w gestię przewoźnika celem dostarczenia polskim importerom, a w przypadku przewozu własnymi środkami transportu importera - załadowane na te środki.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 marca 1990 r. w sprawie ustanowienia w 1990 r. czasowego ograniczenia przywozu niektórych towarów (Dz. U. Nr 19, poz. 114).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Lp.Kod H.S.Nazwa towaru
12207.10Nieskażony alkohol etylowy o mocy 80% objętościowych lub więcej
222.08Alkohol etylowy nieskażony o mocy poniżej 80% objętościowych; wódki, likiery oraz inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów
2208.10- Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji

napojów

2208.20- Wódki otrzymywane przez destylację wina z winogron lub

wytłoków z winogron

2208.30- Whisky
2208.40- Rumy
2208.50- Gin i jałowcówki
2208.90- Pozostałe*)
*) Pozycja oznaczona kodem H.S. 2208.90 nie obejmuje następujących napojów alkoholowych: piwa otrzymywanego ze słodu, wina świeżych winogron, włącznie z winami alkoholizowanymi, moszczu winogronowego i innego oraz wermutów i innych win ze świeżych winogron, przyprawianych roślinami lub substancjami aromatycznymi.