Ustanowienie ceł wywozowych na trzodę chlewną i mięso wieprzowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1929.8.73

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 lutego 1929 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW: SKARBU, PRZEMYSŁU I HANDLU ORAZ ROLNICTWA
z dnia 1 lutego 1929 r.
o ustanowieniu ceł wywozowych na trzodę chlewną i mięso wieprzowe.

Na podstawie art. 7 punkt a) ustawy z dnia 31 lipca 1924 r. w przedmiocie uregulowania stosunków celnych (Dz. U. R. P. Nr. 80, poz. 777) zarządza się co następuje:
Ustanawia się cło wywozowe od poniżej wyszczególnionych towarów, uzupełniając taryfę celną wywozową (Dz. U. R. P. z 1925 r. Nr. 76, poz. 536), jak następuje:
Pozycja Taryfy CelnejNazwa towaruCło

zł.

257a)Trzoda chlewna żywa i bita w sztukach całych

od sztuki

30-
b)Trzoda chlewna bita

od połówki

15-
258Mięso wieprzowe świeże, solone mrożone w stanie nieprzerobionym, z wyjątkiem oddzielnych głów oraz oddzielnych wnętrzności

od 100 kg

50-
Uwaga1:Towary wymienione w poz. 257 i 258, wywożone za zaświadczeniami Ministerstwa Przemysłu i Handlubez cła
Uwaga2:Trzoda chlewna zarodowa wywożona przez hodowców oraz organizacje hodowlane za zaświadczeniami Ministerstwa Rolnictwabez cła
Uwaga3:Towary wymienione w pozycji 257 i 258 przewożone w małym ruchu granicznym w myśl obowiązujących umówbez cła
Od towarów wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, nadanych do wywozu zagranicę za dokumentem przewozowym wystawionym najpóźniej w przeddzień wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, cła wywozowe nie będą pobierane w ciągu dni piętnastu od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem 1 marca 1929 r.