Rozdział 2 - Śmietańczarnia. - Ustalenie wymagań, jakim winny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia zakładów mleczarskich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1949.4.24
Akt utracił moc Wersja od: 21 stycznia 1949 r.
Rozdział II.
Śmietańczarnia.
Śmietańczarnia.
§ 5.
Śmietańczarnią jest zakład, w którym oddziela się śmietankę od mleka i przygotowywuje się w celu dostarczenia do przerobu lub wprowadzenia do obrotu.§ 6.
Śmietańczarnia powinna posiadać co najmniej dwa następujące pomieszczenia: 1) odbieralnię i 2) przechowalnię. Przy zastosowaniu aparatów zamkniętych czynności śmietańczarni mogą się odbywać w jednym pomieszczeniu.§ 7.
Śmietańczarnia powinna posiadać co najmniej: 1)
urządzenia do określania jakości (czystości i świerzości) odbieranego mleka oraz zawartości w nim tłuszczu; jeżeli badanie zawartości tłuszczu w mleku odbywa się nie w śmietańczarni, lecz w innym zakładzie mleczarskim, do której śmietańczarnia dostarcza śmietankę, śmietańczarnia zamiast urządzeń do określania tłuszczu w mleku powinna posiadać urządzenia do pobierania i przechowywania próbek mleka; 2)
wagę lub miernik do określania ilości odbieranego mleka; 3)
urządzenia do oczyszczania mleka; 4)
urządzenia do podgrzewania mleka zaopatrzone w termometry; 5)
wirówkę; 6)
oziębiacz; 7)
urządzenia do przechowywania śmietanki w niskiej temperaturze do czasu jej wydania; 8)
urządzenia do mycia naczyń, w których dostarczane jest mleko.§ 8.
Wielkość, wzajemny stosunek i jakość urządzeń śmietańczarni powinny dawać możność badania, higienicznego odbierania i oczyszczania mleka, oddzielania od niego śmietanki w ciągu najwyżej trzygodzinnej pracy wirówki (wirówek), przyjmując za podstawę ich katalogową wydajność, schłodzenia śmietanki bezpośrednio po oddzieleniu lub spasteryzowaniu do temperatury poniżej 10oC oraz przechowania jej w tej temperaturze do czasu jej wydania.§ 9.
Śmieteńczarnia może wykonywać czynności zlewni mleka.