Rozdział 2 - Śmietańczarnia. - Ustalenie wymagań, jakim winny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia zakładów mleczarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.4.24

Akt utracił moc
Wersja od: 21 stycznia 1949 r.

Rozdział  II.

Śmietańczarnia.

§  5.
Śmietańczarnią jest zakład, w którym oddziela się śmietankę od mleka i przygotowywuje się w celu dostarczenia do przerobu lub wprowadzenia do obrotu.
§  6.
Śmietańczarnia powinna posiadać co najmniej dwa następujące pomieszczenia: 1) odbieralnię i 2) przechowalnię. Przy zastosowaniu aparatów zamkniętych czynności śmietańczarni mogą się odbywać w jednym pomieszczeniu.
§  7.
Śmietańczarnia powinna posiadać co najmniej:
1)
urządzenia do określania jakości (czystości i świerzości) odbieranego mleka oraz zawartości w nim tłuszczu; jeżeli badanie zawartości tłuszczu w mleku odbywa się nie w śmietańczarni, lecz w innym zakładzie mleczarskim, do której śmietańczarnia dostarcza śmietankę, śmietańczarnia zamiast urządzeń do określania tłuszczu w mleku powinna posiadać urządzenia do pobierania i przechowywania próbek mleka;
2)
wagę lub miernik do określania ilości odbieranego mleka;
3)
urządzenia do oczyszczania mleka;
4)
urządzenia do podgrzewania mleka zaopatrzone w termometry;
5)
wirówkę;
6)
oziębiacz;
7)
urządzenia do przechowywania śmietanki w niskiej temperaturze do czasu jej wydania;
8)
urządzenia do mycia naczyń, w których dostarczane jest mleko.
§  8.
Wielkość, wzajemny stosunek i jakość urządzeń śmietańczarni powinny dawać możność badania, higienicznego odbierania i oczyszczania mleka, oddzielania od niego śmietanki w ciągu najwyżej trzygodzinnej pracy wirówki (wirówek), przyjmując za podstawę ich katalogową wydajność, schłodzenia śmietanki bezpośrednio po oddzieleniu lub spasteryzowaniu do temperatury poniżej 10oC oraz przechowania jej w tej temperaturze do czasu jej wydania.
§  9.
Śmieteńczarnia może wykonywać czynności zlewni mleka.