Rozdział 1 - Zlewnia mleka. - Ustalenie wymagań, jakim winny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia zakładów mleczarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.4.24

Akt utracił moc
Wersja od: 21 stycznia 1949 r.

Rozdział  I.

Zlewnia mleka.

§  1.
1.
Zlewnią mleka jest zakład, w którym zbiera się mleko w celu dostarczenia do zakładu przetwórczego. W zlewni mleko podlega tylko zabiegom oczyszczania i ochłodzenia.
2.
Nie jest zlewnią mleka w rozumieniu rozporządzenia niniejszego zakład, w którym zbiera się (oczyszcza i chłodzi) mleko pochodzące z własnego gospodarstwa, w celu dostarczenia do zakładu mleczarskiego.
§  2.
Zlewnia mleka powinna posiadać co najmniej dwa następujące pomieszczenia: 1) odbieralnię, 2) przechowalnię. Przy zastosowaniu aparatów zamkniętych czynności zlewni mogą się odbywać w jednym pomieszczeniu.
§  3.
Zlewnia mleka powinna posiadać co najmniej:
1)
urządzenia do określania jakości (czystości, świeżości) odbieranego mleka, urządzenia do pobierania i przechowywania próbek mleka oraz urządzenia do określania zawartości tłuszczu w mleku, jeżeli te określenia prowadzi zlewnia, a nie zakład, do którego dostarcza mleko;
2)
wagę lub miernik do określania ilości odbieranego mleka;
3)
urządzenia do oczyszczania mleka (cedzidło mleczarskie z filtrem lub wirówkę czyszczącą itp.), jego oziębiania (oziębiacz) i urządzenia do przechowywania mleka w niskich temperaturach (zbiornik izolowany do przechowywania mleka lub basen z dostatecznie chłodną wodą do przechowywania konwi lub innych naczyń z mlekiem w niskiej temperaturze);
§  4.
Wielkość, wzajemny stosunek i jakość urządzeń w zlewni mleka powinny dawać możność przeprowadzania w sposób higieniczny zbadania, odbioru, oczyszczenia i schłodzenia do temperatury poniżej 10oC całej ilości dostarczonego do zlewni mleka w ciągu najwyżej 2 godzin oraz utrzymania mleka w tej temperaturze aż do czasu jego wydania.