Ustalenie wykazu artykułów spożywczych pierwszej potrzeby, na które mogą być wyznaczone maksymalne ceny sprzedaży hurtowej i detalicznej, i o dopuszczalnej wysokości zysku brutto dla tych artykułów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.65.396

Akt utracił moc
Wersja od: 28 października 1947 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 20 września 1947 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji w sprawie ustalenia wykazu artykułów spożywczych pierwszej potrzeby, na które mogą być wyznaczone maksymalne ceny sprzedaży hurtowej i detalicznej, i o dopuszczalnej wysokości zysku brutto dla tych artykułów.

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 2 czerwca 1947 r. o zwalczaniu drożyzny i nadmiernych zysków w obrocie handlowym (Dz. U. R. P. Nr 43, poz. 218) i § 11 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 10 czerwca 1947 r. w sprawie organizacji i zakresie działania komisji cennikowych (Dz. U. R. P. Nr 44, poz. 230) zarządza się, co następuje:
Ustala się następujący wykaz artykułów spożywczych pierwszej potrzeby, na które mogą być wyznaczone maksymalne ceny sprzedaży hurtowej i detalicznej:

1. mąka

2. kasza

3. chleb

4. bułki

5. mięso

6. wędliny

7. słonina

8. masło

9. mleko

10. sery

11. ziemniaki

12. warzywa

13. owoce

14. jaja

15. ryby.

Wysokość zysku brutto dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych artykułami spożywczymi pierwszej potrzeby ustala się każdorazowo w kolejno ponumerowanych wykazach wydawanych przez Ministerstwo Przemysłu i Handlu (Biuro Cen) z oznaczeniem daty wydania i dnia wejścia w życie wykazu. Wykazy te ogłaszane będą w Monitorze Polskim.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.