Ustalenie normy zaników przy wyrobie i magazynowaniu wina.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1927.41.371

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 maja 1927 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SKARBU
z dnia 15 kwietnia 1927 r.
w sprawie ustalenia normy zaników przy wyrobie i magazynowaniu wina.

Na zasadzie art. 23 ustawy z dnia 1 lipca 1925 r. o opodatkowaniu wina i miodu syconego (Dz. U. R. P. № 75, poz. 525) zarządzam co następuje:
§ 43 rozporządzenia z dnia 10 sierpnia 1925 r. (Dz. U. R. P. № 85, poz. 586) otrzymuje następujące brzmienie:

"§ 43. 1) Na pokrycie strat przy magazynowaniu wina w wytwórniach i wolnych składach przyznaje się od pozostałości książkowej wina od poprzedniego okresu rewizyjnego wraz z przychodem danego okresu rewizyjnego zanik magazynowy w wysokości 0,4%.

2) Na pokrycie strat przy produkcji wina z wyjątkiem wina musującego, przyznaje się zanik produkcyjny w wysokości 2,4% ilości wyprodukowanego wina.

3) Na pokrycie ubytków przy wyrobie wina musującego sposobem mechanicznego nasycania bezwodnikiem kwasu węglowego przyznaje się zanik, jak w ustępie 2, t. j. 2,4% ilości wyprodukowanego wina w butelkach.

4) Przy wyrobie wina musującego w drodze fermentacji flaszkowej przyznaje się na pokrycie strat przy przelewaniu wina z beczek do butelek i przy fermentacji wina w butelkach zanik w wysokości 4% ilości wina, wziętego do przerobu, a na pokrycie strat, powstałych przy wypuszczaniu osadu z butelek (degorżowaniu) dalszy zanik w wysokości 5% ilości wyrobionego wina w butelkach".

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Równocześnie traci moc obowiązującą rozporządzenie z dnia 30 września 1926 r. (Dz. U. R. P. № 100, poz. 577).