Ustalenie cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1945.23.132

Akt utracił moc
Wersja od: 4 marca 1946 r.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1945 r.
w sprawie ustalenia cen detalicznych i hurtowych na artykuły żywnościowe reglamentowane.

Na podstawie art. 3 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49) zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63) zarządza się, co następuje:
Ustala się ceny detaliczne i hurtowe na artykuły reglamentowane, wydawane ludności na karty żywnościowe lub w trybie urzędowych przydziałów. Wykaz artykułów i ich ceny podaje się w załączniku.
Pobieranie cen wyższych, niż ustalone, będzie karane z mocy art. 11 pkt b) dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63).
Ceny ustalone w załączniku nie stosują się do artykułów dopuszczonych do sprzedaży na wolnym rynku.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

Cennik na artykuły reglamentowane powszechnego użytku.

Nazwa artykułuCena hurtowa za 100 kgCena detaliczna za 1 kg
I. Przetwory zbożowe.
1. Chleb razowy120.–1,30
2. Mąka żytnia razowa 96%80.–0,90
3. Mąka żytnia pytlowa 70%120.–1,30
4. Mąka pszenna razowa 96%112.–1,20
5. Mąka pszenna 70%128.–1,40
6. Kasza manna200.–2,20
7. Kasza jęczmienna (pęcak) 73%80.–0,90
8. Kasza jęczmienna łamana 68%92.–1.–
9. Otręby żytnie 70% przemiału30.–0,35
10. Otręby pszenne40.–0,45
II. Strączkowe.
11. Fasola biała i żółta96.–1,15
12. Fasola pstra80.–1.–
13. Groch żółty i zielony I gat.112.–1,30
14. Groch żółty i zielony II gat.76.–0,90
15. Soczewica64.–0,80
16. Bób64.–0,80
17. Groch mieszany64.–0,80
18. Groch pastewny (bobik, wyka jara i ozima, peluszka)52.–0,60
19. Łubin gorzki40.–0,50
20. Łubin słodki72.–0,90
III. Nabiał.
21. Mleko pełne86.– za 100 ltr1,20 za 1 ltr
22. Mleko chude40.– za 100 ltr0,50 za 1 ltr
23. Masło4.800.-52,80
24. Ser pełnotłusty1.450.–16.–
25. Ser chudy600.–6,70
26. Twaróg400.–4,80
27. Śmietana330.– za 100 ltr4.– za 1 ltr
28. Jaja (w kilogramach)2.800.–30.–
IV. Mięso i tłuszcze zwierzęce.
29. Mięso wołowe pełnowart.405.–4,90
30. Mięso wołowe półwart.203.–2,40
31. Łój surowy pełnowart.450.–5,40
32. Łój surowy półwart.225.–2,70
33. Mięso cielęce pełnowart.405.–4,90
34. Mięso cielące półwart.203.–2,40
35. Mięso wieprzowe pełnowart.405.–4,90
36. Mięso wieprzowe półwart.203.–2,40
37. Słonina pełnowartościowa500.–6.–
38. Słonina półwartościowa250.–3.–
V. Podroby.
39. Wątroba i ozory400.–4,80
40. Serca i mózgi200.–2,40
41. Płuca śledziona flaki głowizna i nogi100.–1,20
VI. Ryby słodkowodne.
42. Szlachetne: łosoś sandacz pstrąg węgorz sieja3.600.–46,80
43. Wybór I.: karp ponad 500 gr i inne pg. rynkowych zwyczajów1.000.–13.–
44. Wybór II.750.–9,80
45. Średnica480.–6,20
46. Drobnica320.–4,20
VII. Inne.
47. Cukier1.350.-15,-
48. Marmelada I gat. 50%1.000.–15.–
49. Marmelada II gat. 30%800.–12.–
50. (uchylony)
51. (uchylony)
52. (uchylony)
53. (uchylony)
54. (uchylony)
55. Kawa zbożowa900 –12.–
56. Kawa zbożowa mieszana1.200.–15.–
57. Budyń1.000.–14.–
58. Ocet360.– za 100 ltr5.– za 1 ltr
59. Zupy w kostkach100.– za 100 sztuk1,30 za 1 sztukę
60. Herbata540.– za 1 kg600.– za 1 kg
61. Bulion w płynie9.000.–140.–
62. Bulion w kostkach25.– za 100 sztuk0,30 za 1 sztukę
63. Cukier waniliowy100.– za 100 kopert1,50 za 1 kopertę
64. Cykoria900.–12.–
65. Miód naturalny1.000.–14.–
66. Musztarda1.200.–16.–
67. Proszki do pieczenia100.– za 100 kopert1,50 za 1 kopertę
68. Landryny1.200.–15.–
69. Cukierki2.400.–30.–
70. Pulpa owocowa1.000.–
71. Pulpa jarzynowa300.–
72. Pulpa rabarbarowa400.–
73 olej surowy2.900.-32,00
74 olej rafinowany3.750.-41,00
75 margaryna4.465.-50,00
76 śledzie solone1.300.-16,00
77 makrele1.300.-16,00
78 stroming1.300.-16,00
79 dorsz (anchois)1.300.-16,00
80 szelfisz1.300.-16,00
81 szczupak morski solony1.300.-16,00
82 kohler1.300.-16,00
83 szprot1.300.-16,00
84 makuchy30.-
85 mączka bawełniana36.-
86 makuchy arachidowe36.-
87 otręby jęczmienne23.-
88 otręby owsiane23.-
89 otręby z innych pozostałych ziemiopłodów23.-
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 28 marca 1946 r. (Dz.U.46.13.93) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 marca 1946 r.