§ 28. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1929.32.305

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1982 r.
§  28.
Za mniej wartościowe do spożycia należy uznać:
a)
całą sztukę zwierzęcia po wyłączeniu części, które zostały uznane za niezdatne do spożycia (§ 25) lub za warunkowo zdatne (§ 27), jeżeli zostaną stwierdzone:
1)
gruźlica w wypadkach wymienionych w załączniku Nr. 7 dz. III, pkt.1,
2)
zupełne wychudzenie bez widocznej choroby,
3)
niedojrzałość cieląt,
4)
niezupełne wykrwawienie, szczególnie zwierząt poddanych ubojowi z konieczności oraz w nagłych wypadkach śmierci, spowodowanej rozbiciem czaszki, złamaniem kręgów, upływem krwi, jak również zastrzeleniem, uduszeniem lub innemi uszkodzeniami mechanicznemi, o ile nie zostaną stwierdzone zmiany, wymagające uznania mięsa lub jego części za niezdatne (§§ 23 - 26) lub warunkowo zdatne do spożycia (§ 27).
5)
cewy (torebki) Mieschera lub złogi wapienne, gdy mięso nie jest wodniste lub zbyt szaro zabarwione,
6)
w nieznacznym stopniu:
a)
żółtaczka,
b)
wodnica,
c)
zapach lub smak moczowy, płciowy, rybny, tranowy lub spowodowany środkami odkażającemi lub leczniczemi, o ile na podstawie przepisów § 23 pkt. 16 rozporządzenia niniejszego cała sztuka nie zostanie uznana za niezdatną do spożycia;
d)
poszczególne części mięsa:
1)
ćwierci w wypadkach gruźlicy, wymienionych w załączniku Nr. 7 dz. III, pkt. 2,
2)
części mięsa nadmuchane za pomocą przyrządów mechanicznych,
3)
próbki pobierane z mięsa w celu sporządzenia preparatów do badania co do włośni.