§ 28. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1929.32.305
Akt utracił moc Wersja od: 15 października 1982 r.
§ 28.
Za mniej wartościowe do spożycia należy uznać:a)
całą sztukę zwierzęcia po wyłączeniu części, które zostały uznane za niezdatne do spożycia (§ 25) lub za warunkowo zdatne (§ 27), jeżeli zostaną stwierdzone: 1)
gruźlica w wypadkach wymienionych w załączniku Nr. 7 dz. III, pkt.1, 2)
zupełne wychudzenie bez widocznej choroby, 3)
niedojrzałość cieląt, 4)
niezupełne wykrwawienie, szczególnie zwierząt poddanych ubojowi z konieczności oraz w nagłych wypadkach śmierci, spowodowanej rozbiciem czaszki, złamaniem kręgów, upływem krwi, jak również zastrzeleniem, uduszeniem lub innemi uszkodzeniami mechanicznemi, o ile nie zostaną stwierdzone zmiany, wymagające uznania mięsa lub jego części za niezdatne (§§ 23 - 26) lub warunkowo zdatne do spożycia (§ 27). 5)
cewy (torebki) Mieschera lub złogi wapienne, gdy mięso nie jest wodniste lub zbyt szaro zabarwione, 6)
w nieznacznym stopniu:a)
żółtaczka, b)
wodnica,c)
zapach lub smak moczowy, płciowy, rybny, tranowy lub spowodowany środkami odkażającemi lub leczniczemi, o ile na podstawie przepisów § 23 pkt. 16 rozporządzenia niniejszego cała sztuka nie zostanie uznana za niezdatną do spożycia;d)
poszczególne części mięsa: 1)
ćwierci w wypadkach gruźlicy, wymienionych w załączniku Nr. 7 dz. III, pkt. 2, 2)
części mięsa nadmuchane za pomocą przyrządów mechanicznych, 3)
próbki pobierane z mięsa w celu sporządzenia preparatów do badania co do włośni.