§ 21. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1929.32.305

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1982 r.
§  21.
W razie podejrzenia o posocznicę lub ropnicę, jak również we wszystkich innych przypadkach, wzbudzających podejrzenie, że mięso zawiera zarazki zatruwające mięso (zatruwcze mięsa), zwłaszcza przy uboju z konieczności (art. 2 pkt, c rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dn. 22 marca 1928 r. - Dz. U. R. P. Nr. 38, poz. 361), lekarz weterynaryjny winien spowodować przeprowadzenie bakterjologicznego badania mięsa na zasadach, ustalonych w załączniku Nr. 5 do rozporządzenia niniejszego i ocenę mięsa odroczyć do otrzymania wyniku tego badania.

Przeprowadzenia badania bakterjologicznego należy zaniechać, jeżeli posiadacz zgadza się na uznanie mięsa za niezdatne do spożycia i na jego usunięcie.