§ 20. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1929.32.305
Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1982 r.
§ 20.
Badanie przy uwzględnieniu normalnego stanu poszczególnych narządów i części mięsa wykonywać należy zapomocą oględzin, wąchania, omacania i nacinania, stwierdzając przytem rozmiar, barwę, kształt, spoistość i stan wewnętrznych organów.
W zasadzie nie należy wykonywać cięć w większej ilości, niż to jest przewidziane w załączniku No 4do rozporządzenia niniejszego. W razie jednak zauważenia zmian chorobowych, wymagających dokładniejszego zbadania, lekarz weterynaryjny lub oglądacz winien przeprowadzić dalsze badania i wykonać w tym celu nacięcia, przepiłować lub przeciąć kości, bądź też zastosować próbę gotowania lub pieczenia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .