§ 19. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1929.32.305
Akt utracił moc Wersja od: 15 października 1982 r.
§ 19.
.Po szczegółowym zbadaniu stanu odżywienia zwierzęcia należy poddać szczegółowemu badaniu niżej wymienione narządy i części stosownie do przepisów zawartych w załączniku Nr. 4 do rozporządzenia niniejszego z zachowaniem niżej podanej kolejności; 1)
krew, 2)
głowę, po wykrajaniu języka tak daleko, aby była uwidoczniona cała błona śluzowa gęby i gardła, 3)
płuca 4)
osierdzie i serce po przecięciu wzdłuż (jednem cięciem) obydwóch komór i przegrdy sercowej, 5)
wątrobę z połączoną z nią częścią przepony, 6)
przewód pokarmowy krezkę i sieć, 7)
śledzionę, 8)
nerki i pęcherz moczowy, 9)
macicę, pochwę i srom, 10)
wymię, 11)
mięśnie wraz z ich tkanką łączną i tłuszczową, opłucnę i otrzewnę, 12)
kości i stawy.W razie podejrzenia o zmiany chorobowe w mięsie, kościach lub stawach, należy naciąć i zbadać, w razie zaś potrzeby wyjąć i pokrajać na cienkie skrawki przynależne gruczoły chłonne (szyi, klatki piersiowej, lędźwiowe, biodrowe, krzyżowe, sromow [wymienia], kolanowe, fałdy kolanowej, barkowe i pachowe).