§ 19. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1929.32.305

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1982 r.
§  19.
.Po szczegółowym zbadaniu stanu odżywienia zwierzęcia należy poddać szczegółowemu badaniu niżej wymienione narządy i części stosownie do przepisów zawartych w załączniku Nr. 4 do rozporządzenia niniejszego z zachowaniem niżej podanej kolejności;
1)
krew,
2)
głowę, po wykrajaniu języka tak daleko, aby była uwidoczniona cała błona śluzowa gęby i gardła,
3)
płuca
4)
osierdzie i serce po przecięciu wzdłuż (jednem cięciem) obydwóch komór i przegrdy sercowej,
5)
wątrobę z połączoną z nią częścią przepony,
6)
przewód pokarmowy krezkę i sieć,
7)
śledzionę,
8)
nerki i pęcherz moczowy,
9)
macicę, pochwę i srom,
10)
wymię,
11)
mięśnie wraz z ich tkanką łączną i tłuszczową, opłucnę i otrzewnę,
12)
kości i stawy.

W razie podejrzenia o zmiany chorobowe w mięsie, kościach lub stawach, należy naciąć i zbadać, w razie zaś potrzeby wyjąć i pokrajać na cienkie skrawki przynależne gruczoły chłonne (szyi, klatki piersiowej, lędźwiowe, biodrowe, krzyżowe, sromow [wymienia], kolanowe, fałdy kolanowej, barkowe i pachowe).