§ 5. - Urządzenie i utrzymywanie piekarń i sklepów z pieczywem, oraz wypiek chleba.
Dz.U.1921.26.151
Akt utracił mocDzieże (bajdy) do rozczyniania ciasta muszą być tak urządzone, aby wraz z tylną swą deską mogły być odsuwane od ściany; muszą być heblowane, gładkie, bez szczelin, codziennie skrobane i myte wrzącą wodą po ukończeniu przygotowania ciasta,
Stoły winny być heblowane, bez szczelin i codziennie skrobane i myte gorącą wodą po ukończeniu przygotowania ciasta.
Deski do chleba z drzewa heblowanego należy ustawiać na wzniesieniu, utrzymywać w czystości za pomocą skrobania, zaś przed ułożeniem ciasta przysypywać mąką lub czystemi otrębami.
Łopaty do chleba należy utrzymywać w czystości, układać na drągach poprzecznych lub kołkach, pod żadnym zaś pozorem na piecu lub podłodze.
Kotły z wodą wrzącą do rozczyniania ciasta winny być pobielane, muszą mieć kran nad urządzeniem do odprowadzania wody, połączonem z kanałem miejskim lub ściekiem.
Kubełki do wody należy utrzymywać w czystości i nie używać do innych celów.
Studzienkę (lesze) przy piecu należy połączyć z kanałem miejskim i oczyszczać codziennie do dna. Tam, gdzie zamiast studzienek są naczynia żelazne, należy je oczyszczać i myć codziennie.