Urządzenia zaopatrzenia w wodę i urządzenia kanalizacyjne oraz zasady ustalania opłat za wodę i wprowadzanie ścieków.
Dz.U.1996.151.716
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 18 grudnia 1996 r.
w sprawie urządzeń zaopatrzenia w wodę i urządzeń kanalizacyjnych oraz zasad ustalania opłat za wodę i wprowadzanie ścieków. *
ZAŁĄCZNIK
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 2 - Podlewanie upraw
Tabela 3 - Zakłady i instytucje użyteczności publicznej
Tabela 4 - Hodowla zwierząt gospodarskich
Tabela 5 - Obsługa pojazdów mechanicznych i warsztatów
Tabela 6 - Przemysł rolno-spożywczy
Tabela 7 - Roboty budowlane
Tabela 8 - Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9 - Obiekty wojskowe i resortu spraw wewnętrznych
Tabela 10 - Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego
Tabela 1
BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE
Jednostką odniesienia jest 1 mieszkaniec (Mk) korzystający z wodociągu w okresie obrachunkowym
Kanalizacja lokalna | Kanalizacja sieciowa | ||||
Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje | Średnie zużycie | wody na mieszkańca | ||
dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | dm3/Mk/d | m3/Mk/m-c | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Wodociągi, bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji) lub pobór wody ze zdroju podwórzowego | 33 | 1,0 | - | - |
2. | Wodociąg, bez ubikacji i łazienki | 40 | 1,2 | 50 | 1,5 |
3. | Wodociąg, ubikacja bez łazienki | 60 | 1,8 | 80 | 2,4 |
4. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyki węglowe, gazowe - gaz z butli, piecyki elektryczne, bojlery) | 100 | 3,0 | 150 | 4,5 |
5. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, woda podgrzewana gazem z sieci zewnętrznej - budownictwo jednorodzinne - budownictwo wielorodzinne | 120 - | 3,6 - | 166 200 | 5,0 6,0 |
6. | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) | 200 | 6,0 | 233 | 7,0 |
Uwaga - dla domków letniskowych przyjmuje się za okres obliczeniowy 2,5 miesiąca w ciągu roku. Wskaźniki zużycia wody zależne są od wyposażenia w instalacje.
Na obszarze miast województwa katowickiego: Katowice, Będzin, Bytom, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Leszczyny, Łaziska, Mikołów, Mysłowice, Pyskowice, Ruda Śląska, Rybnik, Siemianowice, Sosnowiec, Świętochłowice, Tychy, Zabrze można stosować współczynnik zwiększający wielkości wskaźników zużycia wody wymienionych w tabeli - równy 1,5, co wynika z wysokiego jednostkowego zużycia wody w tych miastach.
Tabela 2
PODLEWANIE UPRAW
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Ogród przydomowy, działka rekreacyjna (podlewanie w okresie wegetacyjnym 4 miesięcy): | 1 m2 powierzchni użytków | ||
a) warzywa | " | 3,0 | 0,09 | |
b) kwiaty i trawniki | " | 2,0 | 0,06 | |
2. | Uprawy w szklarniach | " | 4,0 | 0,12 |
3. | Uprawy w osłonach foliowych (podlewanie w okresie wegetacyjnym 7 miesięcy) | " | 4,0 | 0,12 |
4. | Pieczarkarnie | " | 5,0 | 0,15 |
Tabela 3
ZAKŁADY I INSTYTUCJE UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. OCHRONA ZDROWIA I OPIEKA SPOŁECZNA | ||||
1. | Żłobki | |||
a) dzienne | 1 dziecko | 130 | 3,9 | |
b) tygodniowe, miesięczne | " | 200 | 6,0 | |
2. | Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia | 1 pacjent | 17 | 0,5 |
3. | Izby porodowe | 1 łóżko | 500 | 15,0 |
4. | Szpitale | |||
a) szpitale ogólne wielooddziałowe do 500 łóżek | 1 łóżko | 650 | 19,5 | |
b) szpitale ogólne wielooddziałowe ponad 500 łóżek | " | 700 | 21,0 | |
c) szpitale (oddziały) dziecięce | " | 800 | 24,0 | |
d) szpitale (oddziały) ginekologiczno- położnicze | " | 750 | 22,5 | |
e) szpitale (oddziały) psychiatryczne | " | 500 | 15,0 | |
f) oddziały zakaźne | " | 600 | 18,0 | |
g) oddziały pulmonologiczne | " | 600 | 18,0 | |
h) oddziały dla przewlekle chorych | " | 500 | 15,0 | |
5. | Sanatoria z hydroterapią | 1 łóżko | 700 | 21,0 |
6. | Apteki | 1 zatrudniony | 100 | 3,0 |
7. | Domy małego dziecka, rencistów i pomocy społecznej | 1 łóżko | 200 | 6,0 |
II. OŚWIATA I NAUKA | ||||
8. | Przedszkola | |||
a) dzienne | 1 dziecko | 60 | 1,8 | |
b) tygodniowe, miesięczne | " | 200 | 6,0 | |
9. | Szkoły podstawowe, ogólnokształcące | |||
a) bez stołówki | 1 uczeń | 20 | 0,6 | |
b) ze stołówką | " | 25 | 0,8 | |
10. | Szkoły zawodowe i szkoły wyższe | 1 uczeń | ||
a) bez laboratoriów | (student) | 20 | 0,6 | |
b) z laboratoriami | " | 33 | 1,0 | |
11. | Internaty i domy studenckie | |||
a) bez natrysków | 1 łóżko | 80 | 2,4 | |
b) z natryskami | " | 160 | 4,8 | |
12. | Szkoły z internatami | 1 uczeń | 170 | 5,1 |
13. | Placówki wychowania pozaszkolnego | |||
a) bez stołówki | 1 uczeń | 20 | 0,6 | |
b) ze stołówką | " | 25 | 0,8 | |
14. | Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze itp.) | |||
a) bez natrysków | 1 łóżko | 80 | 2,4 | |
b) z natryskami | " | 160 | 4,8 | |
15. | Jednostki naukowe i jednostki badawczo-rozwojowe | |||
a) bez laboratoriów | 1 zatrudniony | 66 | 2,0 | |
b) z laboratoriami | " | 133 | 4,0 | |
III. KULTURA I SZTUKA | ||||
16. | Muzea | 1 m2 pow. użytk. | 2,6 | 0,08 |
17. | Kina | 1 miejsce | 6,7 | 0,2 |
18. | Teatry | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
19. | Domy kultury | 1 miejsce | 33 | 1,0 |
20. | Biblioteki i czytelnie | 1 korzystający | 10 | 0,3 |
IV. SPORT I TURYSTYKA | ||||
21. | Hotele i motele kat. LUX (*****) | 1 m. noclegowe | 633 | 19,0 |
22. | Hotele kat. (****) | " | 533 | 16,0 |
23. | Hotele kat. (***) | " | 400 | 12,0 |
24. | Hotele pozostałe | " | 200 | 6,0 |
25. | Pensjonaty i domy wypoczynkowe | |||
a) kategorii I | 1 m. noclegowe | 300 | 9,0 | |
b) kategorii II | " | 200 | 6,0 | |
c) kategorii III | " | 150 | 4,5 | |
26. | Schroniska i domy wycieczkowe | |||
a) kategorii I | 1 m. noclegowe | 200 | 6,0 | |
b) kategorii II | " | 150 | 4,5 | |
c) kategorii III | " | 100 | 3,0 | |
27. | Obozowiska turystyczne | |||
1) campingi | 1 m. noclegowe | |||
a) kategoria I | " | 133 | 4,0 | |
b) kategoria II | " | 100 | 3,0 | |
c) kategoria III | " | 66 | 2,0 | |
2) pola biwakowe | " | 33 | 1,0 | |
28. | Pływalnie kryte | 1 korzystający | 160 | 4,8 |
29. | Pływalnie otwarte | |||
a) wyczynowe | 1 korzystający | 200 | 6,0 | |
b) o wykorzystaniu masowym | " | 400 | 12,0 | |
30. | Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących | 1 ćwiczący | 66 | 2,0 |
V. HANDEL, GASTRONOMIA I USŁUGI | ||||
31. | Restauracje, jadłodajnie | 1 miejsce | 160 | 4,8 |
32. | Bary | 1 miejsce | 200 | 6,0 |
33. | Kawiarnie, bary kawowe | 1 miejsce | 66 | 2,0 |
34. | Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, "butiki", jubilerskie, sprzedaż porcelany, artykuły sportowe, zabawki, cepelie, wyroby pamiątkarskie, księgarnie, papiernicze, kioski "Ruch", itp.) | 1 zatrudniony | 66 | 2,0 |
35. | Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne, sprzedaż nabiału, jarzyn, gotowych wyrobów cukierniczych itp.) | 1 zatrudniony | 5,0 | |
36. | Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
37. | Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne | 1 zatrudniony | 150 | 4,5 |
38. | Sklepy z agregatami chłodniczymi lub innymi urządzeniami zużywającymi wodę | normę ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne | ||
39. | Zakłady usługowe (szewc, krawiec, zegarmistrz, optyk, naprawa sprzętu elektrotechnicznego itp.) | 1 zatrudniony | 50 | 1,5 |
40. | Zakłady pralnicze | 1 kg bielizny 1 kg odzieży | 0,025 (m3) 0,010 (m3) | |
41. | Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne | 1 zatrudniony | 166 | 5,0 |
42. | Zakłady fotograficzne | |||
a) fotografie czarno- białe | 1 laborant | 800 | 24,0 | |
b) fotografie kolorowe | " | 1700 | 50,0 | |
43. | Magle | |||
a) magiel zwykły | 1 zatrudniony | 50 | 1,5 | |
b) magiel elektryczno- parowy | " | 166 | 5,0 | |
44. | Łaźnie | 1 korzystający | 200 | 6,0 |
45. | szalety publiczne | 1 urządzenie = 1 pkt wc | 100 | 3,0 |
VI. ZAKŁADY PRACY | ||||
46. | Urzędy i instytucje miejskie i wiejskie | 1 zatrudniony | 33 | 1,0 |
47. | Zakłady pracy | |||
a) w których wymagane jest zastosowanie natrysków | 1 zatrudniony | 66 | 2,0 | |
b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi | " | 100 | 3,0 |
Tabela 4
HODOWLA ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
(nie dotyczy ferm przemysłowych)
Lp. | Zwierzęta | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Konie | 1 zwierzę | 50 | 1,5 |
2. | Krowy | |||
a) mleczne i sztuki wyrośnięte | 1 zwierzę | |||
- poidła | " | 70 | 2,1 | |
- koryta | " | 60 | 1,8 | |
b) bydło młode (do 1 roku) | ||||
- poidła | " | 35 | 1,0 | |
- koryta | " | 30 | 0,9 | |
3. | Świnie | |||
a) sztuki wyrośnięte | 1 zwierzę | |||
- poidła | " | 30 | 0,9 | |
- koryta | " | 25 | 0,8 | |
b) maciory z przychówkiem do 6 tyg. | ||||
- poidła | " | 70 | 2,1 | |
- koryta | " | 50 | 1,5 | |
4. | Kozy, owce | 1 zwierzę | 10 | 0,3 |
5. | Drób | |||
a) kury | 1 zwierzę | 0,3 | 0,01 | |
b) inny | " | 1,0 | 0,03 | |
6. | Nutrie | |||
a) chów wodny | ||||
- sztuki dorosłe | 1 zwierzę | 30 | 0,9 | |
- matki z młodymi | " | 45 | 1,4 | |
b) chów suchy | ||||
- sztuki dorosłe | " | 6 | 0,2 | |
- matki z młodymi | " | 8 | 0,2 | |
7. | Lisy, norki | 1 zwierzę | 6 | 0,2 |
8. | Lecznice weterynaryjne | |||
- zwierzę małe | 1 zwierzę | 40 | - | |
- zwierzę duże | " | 80 | - |
Tabela 5
OBSŁUGA POJAZDÓW MECHANICZNYCH I WARSZTATÓW
Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3/d | m3/m-c | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. | Pojazdy mechaniczne | |||
a) traktor 4-krotne mycie pojazdu w m-cu zużycie wody na 1 mycie = 300 dm3 | 1 szt. | - | 1,2 | |
b) samochód ciężarowy 4 x 500 dm3 | " | - | 2,0 | |
c) samochód osobowy 4 x 150 dm3 | " | - | 0,6 | |
d) przyczepa 4 x 300 dm3 | " | - | 1,2 | |
e) wóz asenizacyjny 4 x 500 dm3 | " | - | 2,0 | |
f) inne pojazdy rolnicze | " | - | 1,0 | |
2. | Silniki (poza elektrycznymi na 1 kW) | 1 szt. | 15 | 0,45 |
3. | Warsztaty remontowe (w ramach przedsiębiorstw rolnych) | |||
a) mechaniczne | 1 obrabiarka | 35 | 1,0 | |
b) ślusarskie | 1 stan. pracy | 60 | 1,8 | |
c) stolarskie | 1 stan. pracy | 20 | 0,6 | |
d) kowalskie | 1 palenisko | 40 | 1,2 |
Tabela 6
PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Zakłady mleczarskie | 1.000 dm3 mleka | |
a) wyrób masła | " | 3,0 | |
b) wyrób sera | " | 4,0 | |
c) zlewnie mleka | 0,3 | ||
2. | Browary | 1.000 dm3 piwa | 5,0 |
3. | Wytwórnie napojów bezalkoholowych i rozlewnie piwa | 1.000 dm3 produktu | 5,0 |
4. | Piekarnie | 1.000 kg pieczywa | 2,0 |
5. | Rzeźnie | ||
a) bydło | 1 szt. | ||
- sztuki duże | " | 0,3 | |
- sztuki małe | " | 0,1 | |
b) trzoda chlewna | " | 0,5 | |
c) konie | " | 0,35 | |
6. | Zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych | 1 t | 50,0 |
7. | Punkt skupu zboża i nasion | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,5 |
8. | Laboratoria | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,1 |
9. | Wytwórnie makaronów | 1.000 kg wyrobu | 1,4 |
10. | Gorzelnie | 1.000 dm3 spirytusu | 115,0 |
11. | Cukrownie | 1.000 kg cukru | 110,0 |
12. | Fabryki konserw | 1.000 kg wyrobu | 35,0 |
13. | Garbarnie | 1 szt. - skórki duże - skórki małe | 1,0 0,5 |
Tabela 7
ROBOTY BUDOWLANE
Lp. | Rodzaj czynności | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie wody na jednostkę m3 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia | 1 m3 | 0,75 |
2. | Wykonanie betonu | 1 m3 | 0,20 |
3. | Wykonanie betonu plastycznego | 1 m3 | 3,0 |
4. | Gaszenie wapna (lasowanie) | 1 t | 2,7 |
5. | Wykonanie zaprawy cementowej, wapiennej | 1 m3 | 0,15 |
6. | Wykonanie muru z cegieł | 1.000 szt. | 0,1 |
7. | Wykonanie muru z kamienia | 1 m3 | 0,15 |
Tabela 8
CHEMICZNA OCHRONA ROŚLIN
Lp. | Rodzaje upraw | Jednostka odniesienia | Ilość zabiegów w roku | Średnie zużycie wody na jednostkę | |
dm3 zabieg | m3/rok | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Drzewa owocowe | ||||
- młode | |||||
a) środki owadobójcze | ha | 4 | 500 | 2,0 | |
b) środki grzybobójcze | " | 8 | 500 | 4,0 | |
c) środki chwastobójcze | " | 2 | 300 | 0,6 0,6 | |
2. | Drzewa owocowe - stare | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 5 | 1.500 | 7,5 | |
b) środki grzybobójcze | " | 10 | 1.500 | 15,0 | |
c) środki chwastobójcze | " | 2 | 500 | 1,0 23,5 | |
3. | Krzewy jagodowe | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 4 | 500 | 2,0 | |
b) środki grzybobójcze | " | 4 | 500 | 2,0 | |
c) środki chwastobójcze | " | 1 | 300 | 0,3 4,3 | |
4. | Kapusta | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 3 | 300 | 0,9 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,35 | |
5. | Cebula | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 1 | 300 | 0,3 | |
b) środki grzybobójcze | " | 3 | 300 | 0,9 | |
c) środki chwastobójcze | " | 2 | 300 | 0,6 1,8 | |
6. | Pomidory | ||||
a) środki grzybobójcze | ha | 2 | 600 | 1,2 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1 | 300 | 0,3 1,5 | |
7. | Ogórki | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 300 | 0,6 | |
b) środki grzybobójcze | " | 2 | 600 | 1,2 | |
c) środki chwastobójcze | " | 1 | 300 | 0,3 2,1 | |
8. | Fasola | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 1 | 300 | 0,3 | |
b) środki grzybobójcze | " | 2 | 600 | 1,2 | |
c) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,95 | |
9. | Groch zielony | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 300 | 0,6 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,05 | |
10. | Buraki ćwikłowe | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 300 | 0,6 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,05 | |
11. | Marchew | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 300 | 0,6 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,05 | |
12. | Pozostałe warzywa | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 300 | 0,6 | |
b) środki grzybobójcze | " | 0,5 | 600 | 0,3 | |
c) środki chwastobójcze | " | 1,5 | 300 | 0,45 1,35 | |
13. | Rzepak | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 450 | 0,9 | |
b) środki grzybobójcze | " | 1 | 500 | 0,5 1,4 | |
14. | Ziemniaki | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 450 | 0,9 | |
b) środki grzybobójcze | " | 3 | 500 | 1,5 2,4 | |
15. | Buraki | ||||
a) środki owadobójcze i grzybobójcze | ha | 3 | 450 | 1,35 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1 | 450 | 0,45 1,80 | |
16. | Lucerna - uprawa nasienna | ||||
a) środki owadobójcze i grzybobójcze | ha | 3 | 800 | 2,4 | |
17. | Groch | ||||
a) środki owadobójcze i grzybobójcze | ha | 2 | 450 | 0,9 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1 | 400 | 0,4 1,3 | |
18. | Chmiel | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 2.000 | 4,0 | |
b) środki grzybobójcze | " | 6 | 2.000 | 12,0 16,0 | |
19 | Zboża | ||||
a) środki chwastobójcze | ha | 1 | 450 | 0,45 | |
b) środki grzybobójcze | " | 2 | 400 | 0,80 1,25 | |
20. | Tytoń | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 2 | 400 | 0,8 | |
b) środki grzybobójcze do odkażania ziemi przy produkcji rozsady | m2 | 1.600 | 1,6 | ||
21. | Truskawki | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 1 | 400 | 0,4 | |
b) środki grzybobójcze | " | 2 | 1.000 | 2,0 | |
c) środki chwastobójcze | " | 1 | 400 | 0,4 2,8 | |
22. | Kukurydza | ||||
a) środki chwastobójcze | ha | 1 | 400 | 0,4 | |
23. | Len | ||||
a) środki owadobójcze | ha | 1 | 400 | 0,4 | |
b) środki chwastobójcze | " | 1 | 400 | 0,4 0,8 | |
24. | Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin | Do jednorazowego mycia należy przyjmować 50% pojemności opryskiwacza |
Tabela 9
OBIEKTY WOJSKOWE I RESORTU SPRAW WEWNĘTRZNYCH
Lp. | Nazwa obiektu | Charakterystyka obiektu lub jego wyposażenia | Jednostka odniesienia | Średnie zużycie | wody na jednostkę |
dm3/d | m3/m-c | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. | Budynki koszarowe | 1) Ubikacje, natryski, umywalnie, centralne źródło ciepłej wody | 1 osoba | 50 | 1,5 |
2) Ubikacje, natryski, umywalnie, lokalne elektryczne źródło ciepłej wody | 1 osoba | 40 | 1,2 | ||
3) Ubikacje, umywalnie, tylko zimna woda | 1 osoba | 30 | 0,9 | ||
2. | Wartownie, areszty | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
3. | Budynki sztabowe i administracyjne | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 30 | 0,9 |
4. | Budynki szkoleniowe | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
5. | Budynki gospodarcze | Ubikacje, umywalnie, woda zimna i ciepła | 1 osoba | 20 | 0,6 |
6. | Kuchnie i stołówki żołnierskie | Woda zimna, ciepła | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
7. | Kasyna dla kadry i pracowników cywilnych | 1) Przygotowywanie 3 posiłków w ciągu doby | 1 żywiony | 140 | 4,2 |
2) Przygotowywanie 2 posiłków w ciągu doby | " | 110 | 3,3 | ||
3) Przygotowywanie obiadów | " | 90 | 2,7 | ||
8. | Kluby oficerskie | Przygotowywanie obiadów | 1 żywiony | 50 | 1,5 |
Tabela 10
Jednorazowe umycie pojazdu wojskowego i pojazdu Państwowej Straży Pożarnej
Nazwa pojazdu | Ilość litrów na 1 pojazd |
Pojazdy gąsienicowe (czołgi, transportery itp.) | 1.500 |
Pojazdy Straży Pożarnej | 1.500 |
Uwaga: Dla obliczenia zużycia wody z sieci wodociągowej w myjkach z zamkniętym obiegiem wody powyższą normę jednostkową należy zmniejszyć o połowę.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 13 października 1998 r. (Dz.U.98.132.862) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 listopada 1998 r.
- został uznany za niezgodny z art. 107 ust. 3 pkt 3 ustawy z dnia 24 października 1974 r. - Prawo wodne (Dz.U.74.38.230), a tym samym jest niezgodny z art. 92 ust. 1 Konstytucji RP, wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 19 kwietnia 1999 r. (Dz.U.99.36.356). Zgodnie z tym wyrokiem wymieniony wyżej przepis traci moc z dniem 23 kwietnia 1999 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »