§ 9. - Uprawnienia funkcjonariuszy Służby Więziennej do wyżywienia podczas pełnienia służby.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.418

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 marca 2023 r.
§  9. 
1. 
Funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe w warunkach, o których mowa w art. 119 ust. 1 ustawy:
1)
w warunkach mikroklimatu gorącego, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2)
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3)
przy pracach na otwartej przestrzeni w temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4)
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kj) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kj) u kobiet,
5)
na stanowiskach służby, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C

- zapewnia się napoje profilaktyczne według normy "Pf" w dniach wykonywania tych czynności.

2. 
W przypadkach, o których mowa w ust. 1, funkcjonariusze otrzymują napoje w niezbędnej ilości, w temperaturze odpowiedniej do warunków wykonywania czynności służbowych, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 - napoje wzbogacone o sole mineralne i witaminy.