§ 13. - Uposażenie pracowników przedsiębiorstw lasów państwowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.24.218

Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1963 r.
§  13. 16
1.
Pracownicy nadleśnictw mogą korzystać bezpłatnie z gruntów ornych, sadów i ogrodów o powierzchni odpowiadającej 0,5 ha gruntów III klasy na pracownika; w przypadku nieposiadania przez nadleśnictwo odpowiednich gruntów rolnych pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny.
2.
Minister Leśnictwa może zastosować przepis ust. 1 do pracowników rejonów lasów państwowych i równorzędnych z nadleśnictwami jednostek organizacyjnych szczególnych, o ile pracownicy ci posiadają warunki do prowadzenia gospodarstwa rolnego.
3.
Minister Leśnictwa określi szczegółowo powierzchnię gruntów, jaka może być oddana pracownikowi do korzystania w zależności od jakości tych gruntów (ust. 1), sposób korzystania z gruntów, jak również zasady rozrachunku w przypadkach przeniesienia pracownika w stan nieczynny, rozwiązania stosunku służbowego (umowy o pracę) lub śmierci pracownika.
4.
W nadleśnictwach posiadających większą powierzchnię gruntów rolnych mogą być pracownikom dodatkowo oddane do korzystania grunty orne i łąki odpłatnie na warunkach ulgowych, które określi Minister Leśnictwa. Łączna powierzchnia gruntów rolnych oddanych pracownikom do korzystania bezpłatnie i odpłatnie nie może przekraczać 2 ha.
5.
Jeżeli po przydzieleniu gruntów zgodnie z przepisami ustępów poprzedzających pozostanie w danym nadleśnictwie nadwyżka gruntów, których zagospodarowanie na zasadach ustalonych przepisami w sprawie wyłączania i włączania do państwowego gospodarstwa leśnego państwowych gruntów nieleśnych oraz lasów okaże się niecelowe, z nadwyżki tej Minister Leśnictwa może przydzielić pracownikom dodatkowo grunty orne i łąki na warunkach określonych w ust. 4, z tym że łączna powierzchnia gruntów rolnych oddanych pracownikowi do korzystania bezpłatnie i odpłatnie nie może przekraczać 3 ha.
16 § 13 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 2 lutego 1955 r. (Dz.U.55.6.40) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1955 r.